Novosti
ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

Liječnici: Primarna zaštita se urušava
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
Hrvatska liječnička komora (HLK) i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorile su u utorak kako se Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne provodi na predviđen način gotovo ni u jednoj županiji, iako je stupio na snagu 1. siječnja prošle godine.


Predsjednik HLK-a Krešimir Luetić rekao je na konferenciji za novinare da je zakon izglasan još u listopadu 2018., a stupio je na snagu 1. siječnja 2019. te predvidio donošenje više od 40 podzakonskih akata, ali je do danas doneseno samo šest pravilnika, a rokovi za donošenje istekli su 30. lipnja prošle godine.


"Komora i KoHOM ponovno upozoravaju javnost da se zakon ne provodi na predviđen i propisan način gotovo ni u jednoj županiji. Većina županija opstruira provedbu, ne primjenjuje propise, usporeno provode pripremne radnje, u provedbene propise unose elemente koji otežavaju provedbu zakona te opetovano propisuju tržišne cijene najma ambulanti", istaknuo je Luetić.


Ministra zdravstva Milana Kujundžića prozivaju da ništa ne čini da se zakon počne provoditi, upozoravajući da to vodi potpunom urušavanju primarne zaštite. Predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo upozorila je na alarmantno stanje glede liječnika u primanoj zdravstvenoj zaštiti. Prema podatcima iz Demografskog atlasa hrvatskog liječništva iz 2017., u primarnoj zaštiti bilo je 2359 liječnika, a danas ih je 139 manje, odnosno 2220. Pred mirovinom je trenutno njih 628, a nedostaje 230 timova. Pritom 130 ambulanti nema liječnika koji je nositelj tima. Svako deveto dijete u Hrvatskoj nema pedijatra, Zadar nema ginekologa i pedijatara, Dubrovnik nema liječnika za hitnu, Obrovac ne može dobili liječnika opće prakse, ističe Krolo. Istodobno, samo je 185 specijalizanata iz obiteljske medicine, pa u KoHOM-u smatraju kako u mjerama za zadržavanje liječnika i financiranje specijalizacija trebaju sudjelovati i jedinice lokalne uprave i samouprave.


Što se tiče primjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u cijelosti se provodi smo u tri županije - Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj i Međimurskoj, navela je Nataša Ban Toskić.
"U svima ostalima, osim u Zagrebu, doneseni su provedbeni akti, ali se ništa nije realiziralo. Sve zapinje na razini domova zdravlja koji ne daju kolegama ugovore o zakupu prostora, što je preduvjet za osnivanje privatne ordinacije", naglasila je Ban Toskić. H
Zakon se u cijelosti provodi samo u Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji
628

liječnika trenutno je pred mirovinom i ne zna se tko će ih zamijeniti