Osijek
OSIJEK U PROJEKTU AERIAL UPTAKE

Dronovi su tehnologija za nova radna mjesta
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Komercijalna industrija bespilotnih zračnih sustava, u široj javnosti poznatiji kao dronovi (UAS), brzo se širi na globalnoj razini donoseći velike potencijale za ekonomski rast, radna mjesta i nove inovacije. Ne iznenađuje stoga interes Grada Osijeka za razvoj strategija i otklanjanje prepreka, koje bi u bližoj budućnosti mogle prouzročiti manje ili veće zastoje u implementaciji ovih tehnologija, a time i naštetiti gospodarstvu. Grad Osijek jedan je od devet projektnih partnera koji u sklopu projekta Aerial Uptake, financiranog iz Interreg Europe programa, Europskog fonda za regionalni razvoj te dijelom iz sredstava Grada, nastoje osvijestiti potencijal bespilotnih zračnih sustava. Uz Hrvatsku, na projektu sudjeluju još Nizozemska, Španjolska, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska. Jedan od strateških ITU projekata Osijeka, projekt je IT parka, koji uključuje i dronove, odnosno UAS tehnologiju, razvoj softverskih rješenja za UAS aplikacije, kao i ​​programe stručnog usavršavanja o UAS tehnologiji i korištenju iste, doznajemo od Igora Galira, voditelja projekta.

Zbog svega navedenog, u Upravnom odjelu za programe EU-a Grada Osijeka održan je radni sastanak zainteresiranih sudionika, koji su činili predstavnici javnog, civilnog, akademskog i gospodarskog sektora, kako bi iznijeli svoje prijedloge, iskustva i smjernice radi pomoći pri uklanjanju prepreka u primjeni dronova.

- UAS tehnologija postaje stvarnost i uskoro će biti komercijalno široko dostupna na europskoj razini. Tržište predstavlja realnu priliku za lokalne gospodarstvenike radi stvaranja novih radnih mjesta, pokretačku snagu ekonomskog rasta, koja može biti neiscrpna dugi niz godina. Sada je pravo vrijeme za otvaranje tržišta prema UAS-u, kombinirajući pritom obrazovanje i osposobljavanje, dostupna EU sredstva i stvaranje jedinstvene EU regulative. Postojeći zamah navedene tehnologije Grad Osijek želi iskoristiti imajući, prije svega, u vidu sigurnost, privatnost i zaštitu podataka unutar postojećih propisa EU-a.

Osijek s trenutnom postojećom infrastrukturom i sve većim zamahom, koji ostvaruju lokalne tvrtke, može postati potencijalni inkubator za primjenu UAS-a preuzimajući preuzimajući primarno mjesto u regiji, pružajući pritom sigurno poslovno okruženje, obrazovani kadar i dodatne mogućnosti stručnog osposobljavanja - smatra Galir. E.N.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike