Kultura
PRIČAONICE MALIH ČITAČA U OGRANKU GISKO-a JUG 2

Od beba koje i ne hodaju do pravih malih tinejdžera
Objavljeno 15. siječnja, 2020.
Blog Mali čitači nastao je u svibnju 2017. kao oblik prenošenja ljubavi prema čitanju od najranije dobi, dječjoj književnosti te kako bi se roditeljima, bakama i djedovima i svima onima koji rade i čitaju s djecom prenijele informacije o čitanju, kvalitetnim slikovnicama i dječjim knjigama. U kratkom vremenu na blogu se okupila velika zajednica onih koji vole čitati, čitaju najmlađima i prate novosti u dječjoj domaćoj i stranoj književnosti.

Kako su Mali čitači redoviti posjetitelji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, posebice Ogranka Jug 2, u razgovoru s knjižničarkom Ogranka rodila se ideja o pričaonicama-radionicama. I tako je u studenome 2018. održana prva Pričaonica Malih čitača.

- Čitane su slikovnice o Mrljeku i Prljeku naše drage autorice Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec, a nakon čitanja su izrađivani papirnati likovi na štapićima. Kako je prva pričaonica bila iznimno posjećena i djeca su bila oduševljena, nastavljeno je s tim malim projektom - zadovoljno ističe Siniša Petković, voditelj Posudbenog odjela GISKO-a.

Tako je do sada u Ogranku Jug 2 održano već pet pričaonica, od božićnih, na kojima su čitane božićne priče i izrađivani božićni ukrasi, do karnevalsko-ljubavnih, kada su svi bili maskirani i čitali priču o zaljubljenom žapcu. Posljednja u nizu pričaonica bila je prije nekoliko tjedana, kad su čitali Orašara, uz glazbu iz istoimenog baleta, a djeca su izrađivala svoje male orašare kao ukrase za božićna drvca.

Plan je, dodaje Siniša Petković, da se ovakve aktivnosti događaju nekoliko puta godišnje i dalje na Ogranku Jug II, a nije isključeno da možda u budućnosti preraste i u aktivnost koja će biti u svim ograncima Knjižnice, nastavi li se ovako uspješno i na radost i malih posjetitelja i njihovih roditelja, ali i knjižničara. N.Vekić
- Na Pričaonice Malih čitača dolaze djeca svih dobi, pa su tako posjetitelji bili i bebe koje još ne hodaju, ali i pravi mali tinejdžeri. Svima je zanimljivo i svi se uključe na način koji mogu. Povratne informacije roditelja i djece odlične su, stoga se uskoro nastavlja s nekim novim pričama i idejama. Knjižnica se raduje svima koji vole čitati i koji će doći uživati u pričama i zanimljivim radionicama - zaključuje Petković. Iako zadovoljni, na tom ne namjeravaju stati, imaju i planove.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike