Sport
GRAZ PONOVO POSTAO GRADEC

Ivano Balić bodrio nove "kauboje"
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Tijekom utakmice u Grazu do jučer vjerojatno neviđena slika. Jedna do druge stajale su hrvatska i srpska zastava

Vezani članci

HRVATSKA - SRBIJA 24:21

Šego i Duvnjak show: Hrvatska u pobjedničkom ritmu kreće prema Beču

HRVATSKI RUKOMETAŠI ODUŠEVLJENI PODRŠKOM NAVIJAČA

Ovo ćemo pamtiti cijeli život

Bježite, ljudi, bježite iz grada, orilo se ispred Stadthallea u Grazu i prije nego što su uopće otvorana ulazna vrata dvorane. Graz je ponovo postao Gradec. Tako se, naime, zvao kada su ga osnovali Slaveni, a poslije je dobio sadašnji, germanski naziv.


Bez obzira na to što utakmica više nije imala nikakvo rezultatsko značenje i što je bio radni dan, brojni Hrvati ipak su stigli u Graz, pa se po ulicama ponovo govorilo hrvatski. Dakako, na svakom koraku bilo je onih koji su istaknuli hrvatska obilježja. Kako se već uoči susreta zagrijavala atmosfera, bilo je jasno da će u dvorani ona biti paklena. Tribine Stadthallea bile su "obojene" u crveno i bijele kvadratiće. Potpuna dominacija, srpski navijači gotovo su bili neprimjetni. Zapravo, tijekom utakmice Hrvatske i Srbije prvi put smo vidjeli možda do jučer nikada viđenu sliku. Jednu do druge izvješenu hrvatsku i srpsku zastavu. Na Hrvatskoj je pisalo Bochum, a čini nam se da su navijači međusobno "lupali selfije" kako bi također ovjekovječili taj trenutak. Zanimljivih smo vidjeli i transparenata. Osim s natpisima gradova iz svih krajeva Hrvatske, u najvećoj skupini naših navijača primijetili smo onaj koji se nosio i na SP-u u Rusiji "Mama, ovdje sam". Nešto iznad toga transparenta jedan je navijač nosio dres s brojem 26 na kojem je pisalo Štrlek. Vrlo jasna poruka. Uoči susreta, tijekom intoniranja himni, na prve taktove srpske "Bože pravde" začuli su se zvižduci. Oni su se vrlo brzo primirili. Zato se tijekom intoniranja Lijepe naše orilo iz tisuće grla.


- Hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu - počeli su gromoglasno hrvatski navijači tijekom prvoga napada na utakmici koji su imali naši rukometaši.


Samo na trenutke su posustajali. Najviše ih se čulo tijekom prvog poluvremena, kada su protestirali zbog nekih dvojbenih odluka švedskih sudaca Wetterwika i Kurtagića i kada se negdje s vrha tribina počelo navijati "Srbija, Srbija".
Susret dakako nije mogao proći bez ljudi iz rukometa i sporta. Ipak, moramo istaknuti jednoga. U Stadthalle stigao je Ivano Balić. Odlično raspoložen, ošišan, neki kolege reći će, čak i koji kilogram lakši nego u posljednjiim godinama karijere. Iz Našica je na dan utakmice stigao predsjednik NEXE-a Josip Ergović, koji je usput u Zagrebu pokupio svoga "tehnika", nekadašnjeg reprezentativca Vedrana Zrnića. Vjerojatno ni ovaj susret nije mogao proći bez svenazočnog Dubravka Šimenca. I on je bio u Grazu.


Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike