Mozaik
FILM BRANKA SCHMIDTA U ZAGREBAČKOM HNK

Premijera dokumentarca “Prvi do srca - Ivo Gregurević”
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Dokumentarni film ‘‘Prvi do srca - Ivo Gregurević‘‘, u režiji glumčeva dugogodišnjeg prijatelja Branka Schmidta, premijerno je prikazan 12. siječnja, u zagrebačkom HNK-u, čime se obilježavala prva godišnjica smrti tog velikana hrvatskog glumišta.

- Prvi film s Ivom snimio sam još 1982. godine, bio mi je kućni prijatelj, vjenčani kum, i osjećao sam se dužnim napraviti film o njemu - rekao je Branko Schmidt za Hinu u povodu premijere filma nastalog u produkciji HRT-a. Film je rađen gotovo devet mjeseci i završen je prije mjesec dana, a Schmidt kaže da mu nikada u životu nije bilo tako teško snimiti film.

- EmocionaIno me ispatio kao ni jedan moj film dosad, sugovornici su plakali, prisjećali se Ive i govorili o njemu u superlativima. Teško mi je pao njegov odlazak, i ova godina dana, čekam da prođe premijera i da odahnem - rekao je redatelj uoči premijere. Biografski je dokumentarac, kako kaže njegov redatelj, napravljen je potpuno izvan uobičajenih normi.

- Pokušao sam kroz male ljude prikazati Ivu kojega ljudi ne poznaju, kroz one među kojima je bio sretan i zadovoljan. Tako sam postigao ono što sam želio, a to je emocija - istaknuo je Schmidt. Uz razgovore s članovima njegove obitelji iz rodne Donje Mahale, s prijateljima te prikaz skrivenih mjesta gdje je Gregurević volio pobjeći od gradskog ludila, film donosi inserte iz brojnih njegovih televizijskih i filmskih uradaka.

Film je krajem studenoga premijerno prikazan u Orašju, gdje je Gregurević pokrenuo Dane hrvatskog filma. Nije rađen kao kinofilm, a u ožujku bi se trebao prikazati na HRT-u. H
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

Najčitanije iz rubrike