Ekonomija
HRVATSKO-ALBANSKI FORUM

Porasla robna razmjena s Albanijom za 35 posto
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
U suradnji dvaju gospodarstva prošla je godina bila godina zaokreta, rekao je Horvat

U posljednjih nekoliko godina robna razmjena Hrvatske i Albanije kretala se na razini od 60 milijuna eura."Stoga pozdravljamo rast naše robne razmjene koji je zabilježen u prvih deset mjeseci 2019. godine od 35 posto i nadamo se da će se taj trend nastaviti", istaknuo je to predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na Hrvatsko-albanskom gospodarskom forumu u sklopu kojeg je potpisan i Memorandum o razumijevanju između HGK i Unije albanskih trgovinskih i industrijskih komora i na kojem je sudjelovalo 50-ak hrvatskih i albanskih tvrtki.


Burilović je naglasio da bi boljoj gospodarskoj povezanosti pridonijela uspostava izravne zračne linije Zagreb – Tirana, kao i gradnja jadransko-jonske autoceste i povezivanje morskim putem preko Drača i Šibenika, ili Rijeke.
- Sada kad smo preuzeli predsjedanje Vijećem EU-a, dodatna dodirna točka je i proširenje. U tom procesu Hrvatska vas snažno podržava - poručio je Burilović.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta RH Darko Horvat naglasio je da je prošla godina bila godina zaokreta u suradnji hrvatskog i albanskog gospodarstva.
"Naša potpora Albaniji za pristupanje Uniji je stvarna. Kako bi gospodarska suradnja bila bolja moramo raditi na uspostavi stvarnih kontakata. Tako ćemo s ove relativno skromne robne razmjene doći do boljih rezultata“, rekao je Horvat.


Ministrica financija i gospodarstva Republike Albanije Anila Denaj također se nada da će suradnja institucija biti temelj za snažniji rast.
- Hrvatska nam je pomogla kad nas je pogodio nedavni potres i na tome zahvaljujem. Taj sentiment moramo prenijeti i u gospodarstvo - izjavila je Denaj.


Predsjednica Unije albanskih trgovinskih i industrijskih komora Ines Mucostepa naglasila je da je napredak u gospodarskim odnosima vidljiv te je rezultat i dobre suradnje gospodarskih komora.
- Interes je da se robna razmjena poveća, potencijal je velik. Brojke nisu najvažnije, treba nam konkretna suradnja. Posebno bih istaknula suradnju u sektoru poljoprivrede i turizma - pojasnila je Mucostepa. Zdenka Rupčić

Glavni hrvatski izvozni proizvodi su nafta, riblji proizvodi, čokolada
Glavni hrvatski izvozni proizvodi su nafta, riblji proizvodi, električni transformatori, čokolada i nove vanjske pneumatske gume, dok iz Albanije uvozimo aluminijske šipke i profile, obuću, prerađenu ribu, bilje i povrće. Uz turizam i poljoprivredu, najveće mogućnosti za suradnju su u energetici, strojogradnji, elektroindustriji i elektronici, farmaceutskoj, prehrambenoj, tekstilnoj i industriji obuće te posebice u graditeljstvu i investicijskim radovima u Albaniji. Dražen Herceg, direktor Elektro Centra Petek za Albaniju, istaknuo je kako je albansko tržište u razvoju i ima veliki potencijal. “Mi uvijek gledamo prema Zapadu gdje je velika konkurencija, a u Albaniji smo već prepoznati kao brend. Njima nedostaje transfer tehnologija, a upravo to mi donosimo. Tamo smo već sagradili trafostanicu vrijednu četiri milijuna eura u koju su ugrađeni kvalitetni dijelovi”, rekao je Herceg.
Možda ste propustili...

DEVET DOMAĆIH TVRTKI NA SAJMU DOMOTEX

Izvoz hrvatskih parketa porastao je osam posto

PROŠLI TJEDAN REKORDI NA SVJETSKIM BURZAMA

Cijene dionica na najvišim razinama u povijesti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana