Crna kronika
NAPADNUTI PREMINUO OD TEŠKIH OZLJEDA GLAVE

Pretukao muškarca zbog duga za drogu, napadač ide na 4,5 godina u zatvor
Objavljeno 14. siječnja, 2020.
SLAVONSKI BROD - Sultan Alija (23) nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je u lipnju prošle godine pretukao u Slavonskom Brodu Marija Ricu, koji je zbog ozljeda preminuo u bolnici nedugo nakon napada. Sve se dogodilo zbog duga za drogu. Dvadesettrogodišnjak iz Slavonskog Broda došao je 13. lipnja prošle godine oko 9.30 u stan u Ulici Andrije Štampara u Slavonskom Brodu, u kojem je boravio Mario Rica i tražio da mu vrati dug. Kada je Mario to odbio, Sultan ga je revoltiran time, s namjerom da ga teško ozlijedi, udario više puta u glavu i po tijelu, zbog čega je Mario Rica, uz lakše ozljede, zadobio i krvni podljev između tvrde moždane opne i mozga u području čeono-tjemeno-sljepoočno-zatiljne regije lijeve hemisfere mozga s uklještenjem mozga, odnosno osobito tešku ozljedu od koje je 9. srpnja preminuo.

Nakon što je optužnica djelomično izmijenjena, Sultan Alija priznao je krivnju, no na sudu je želio istaknuti kako mu je iskreno žao zbog svega što se dogodilo, kako nije išao k Mariju ni sa kakvom zlom namjerom, da bi ga ozlijedio, nego se sve dogodilo spontano, te se na raspravi osobno ispričao majci pokojnog Marija i njegovu bratu. Sultan se branio kako, kada ga je udarao više puta u glavu, nije mogao ni pomisliti da bi to moglo dovesti do smrti, a da je to tako rekao je da se može zaključiti i iz ponašanja brata pokojnog, jer su njih dvojica nakon incidenta s Mariom Ricom otišli u "Tvrđavu" i družili se te da su tamo zapalili "joint".

Na poseban upit branitelja Sultan Alija je rekao kako je k pokojnom išao jer mu je dugovao 30.000 kuna te da, iako je on rekao policiji kako se radilo o 1500 kuna, stvarni dug je bio puno veći, te se odnosio na dug za drogu. U obrani je 23-godišnjak naveo da, budući da je Mario pokojni, više ne treba ništa tajiti, jer da je činjenica da je pokojni bio konzument droge, a između ostalog je i dilao drogu, pa je dug posljedica toga što nije platio ono što je primio. Na kraju je svoje obrane rekao da, pogotovo što je Mario umro, nema namjeru potraživati bilo kakav dug od obitelji Rica niti se namjerava približavati njima ili razjašnjavati bilo što vezano uz dug pokojnog Marija.

Majka pokojnog Marija nakon toga je zaplakala i rekla mu da mu ne može oprostiti i da mu neće moći oprostiti jer je ubio njezina, sina, ali da i on ima sina i ona vjeruje ako može neka mu Bog oprosti, ali da ona ne može. Mariova majka rekla je na sudu da nije bila prisutna kada se napad dogodio, ali da joj je, kada je došla kući, Mario otvorio vrata i da mu je glava bila natečena. Mario je legao, a kada su ona i njezin drugi sin vidjeli da mu nije dobro, pozvali su hitnu pomoć i Mario je prevezen u bolicu. U bolnici je bio sedam dana, a poslije je u komi bio oko tri tjedna, nakon čega je preminuo. Prije njegove smrti majka je dala suglasnost i donirala njegove organe te njegovo srce kuca u nekom drugom i njoj je to na neki način satisfakcija, iako se teško nosi sa spoznajom da ga više nema. Ispričala je i kako je Sultan dolazio po naputku tzv. Sajle, i to mjesecima. I majka je rekla da je Mario prodavao drogu, travu, ali je odlučio s time prestati jer je dobio posao u Njemačkoj, no Sajla to nije htio prihvatiti. Majka je izjavila kako ne može oprostiti okrivljenom jer ju previše boli činjenica da je njezin sin umro te da je ostao iza njega njezin unuk od sedam godina. Mariov brat na sudu je rekao kako je njegov brat bio konzument droga više "rekreativno" i, koliko zna, Mario je konzumirao speed i "bijelo" - kokain, a "travu" nije pušio. Prema njegovoj ocjeni njegov brat nije bio ovisnik.

Sandra Lacić
NEDVOJBENO UTVRĐENO
“Sud je nedvojbeno utvrdio da su se u ponašanju okrivljenog ostvarili svi bitni, subjektivni i objektivni elementi bića kaznenog djela protiv života i tijela, teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti, počinjenog s izravnom namjerom”, stoji u obrazloženju nepravomoćne presude Županijskog suda u Slavonskom Brodu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike