Crna kronika
NEZAPAMĆENI ZLOČIN U SPLITU

Trostruki ubojica na žrtve ispalio 36 metaka iz puške
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Uhićen u kafiću koji je samo 300-tinjak metara udaljen od policijske zgrade

Filip Zavadlav (25) koji je u subotu u središtu Splita ubio trojicu mladića na motorima, ispalio je 36 metaka te oštetio još dva vozila, a hvatalo ga je 150 pripadnika temeljne, prometne, interventne i specijalne policije, uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko, izvijestila je splitska policija.


Stravično krvoproliće dogodilo se u subotu, u 15.35 sati, kada je iz automatske puške Zavadlav ubio Juricu Torlaka, Marina Bobana i Marina Paića, koji su se nalazili na dva motora. Tom prilikom Torlak je zadobio teške i za život opasne ozljede od kojih je nešto kasnije i preminuo u KBC-u Split, dok su ostala dvojica mladića preminula na mjestu događaja. Nakon što je ustrijelio trojicu mladića Zavadlav je odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci odšetao dalje gradskim kotarom Varoš tražeći još dva mladića koje je najvjerojatnije isto imao namjeru smaknuti.


Svjedoci su rekli kako su čuli dvije rafalne paljbe, ali i Filipa Zavadlav kako viče da će ih sve pobiti. Nešto manje od tri sata nakon stravičnog krvoprolića mirno se predao policiji dok je sjedio u kafiću udaljenom od zgrade policijske uprave svega nekoliko stotina metara. Bio je u društvu svoga oca, brata i nekoliko prijatelja.


Protiv njega će, uz kaznenu prijavu za ubojstvo, biti podnesena i ona za općeopasnu radnju, s obzirom na to da su tijekom pucnjave oštećena dva vozila, a u jednom od njih nalazile su se dvije osobe koje nisu bile meta napada. Policija je, iznoseći detalje tog slučaja, odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih skupina.


Načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez rekao je da je policija zajednički vrlo brzo uspostavila stanje sigurnosti u užem središtu grada, poručivši da građani mogu biti mirni kada je riječ o sigurnosti. Rekao je i da su ubijeni evidentirani kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela te da su protiv njih podnijeli nekoliko desetaka prijava prema službenoj dužnosti. Otkrio je i da policija do sada nije zaprimila ni jednu prijavu od oštećenih osoba, kao ni od osumnjičenog.


- U prošloj smo godini ukupno evidentirali četiri kaznena djela ubojstva i sve smo ih riješili. Odgovorno mogu reći da je stanje sigurnosti na području Splita i županije dobro prema svim pokazateljima. Isto tako, u 2019. godini, zbog droga ukupno smo prijavili 172 osobe i evidentirali 1823 zapljene. Iste smo godine dosta uspješno riješili i kaznena djela iz domene organiziranog kriminaliteta. Odgovor na organizirani kriminalitet može biti samo zajednička reakcija institucija, a nikako uzimanje pravde u svoje ruke - poručio je načelnik Vitez.


Zamjenik načelnika Marko Srdarević, govoreći o razrješenju trostrukog ubojstva, rekao je da su nakon saznanja o ubojstvu na mjesto događaja uputili sve raspoložive snage, dodatno su angažirali i policajce koji nisu bili u službi da bi uhitili ubojicu, grad su blokirali iz svih smjerova, aktivirali mjere zaštite državne granice, službena plovila, a u pripravi je čekao i helikopter. Zahvalio je građanima jer su u vrlo kratkom vremenu od njih dobili cijeli niz korisnih saznanja, nakon čega su došli do identiteta osumnjičenog, pa i do adresa na kojima bi se mogao nalaziti i na kojima su ga naposljetku i locirali. Uhićen je, kaže, 2 sata i 45 minuta nakon počinjenja kaznenog djela u jednom kafiću.


- Prilikom uhićenja nije pružao otpor, doveden je u prostorije policije. Naša reakcija na subotnji događaj bio je angažman svih naših raspoloživih snaga, ljudskih i tehničkih resursa, svih naših iskustava i znanja, što je rezultiralo uhićenjem. Primarno smo željeli zaštititi građane, pružiti im sigurnost i mislim da smo u tome uspjeli - kazao je Srdarević.


Da je snimka mogućeg osumnjičenika koja je objavljena na internetu iznimno pomogla policiji prilikom hvatanja počinitelja, potvrdio je i načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković koji je rekao da su tu snimku proslijedili svim policajcima na terenu. Ustvrdio je kako se za sada ne može govoriti o motivu trostrukog ubojstva, kao i da trenutačno na kriminalističkom istraživanju imaju tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu s izvršenjem tog kaznenog djela, no drže da imaju veze s ubojstvom.
- Na mjestima događaja za vrijeme očevida pronašli smo ukupno 36 čahura, a riječ je o automatskom oružju kalibra 7,62 milimetra. U tijeku su pretrage stanova na više lokacija. Eliminiramo mogućnost da se u ovom slučaju dogodio obračun unutar kriminalnih skupina - kazao je Matković.


Hina
ZBOG DEMOLIRANJA KAFIĆA U POLICIJI ZAVRŠIO I OTAC JEDNOGA OD UBIJENIH MLADIĆA
U policijskom pritvoru je s lisicama na rukama završio i 50-godišnji otac ubijenog Marina Bobana. Kako je priopćila PU splitsko-dalmatinska, protiv 50-godišnjaka i njegovog 39-godišnjeg prijatelja podesen je optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. Njih su dvojica u pijanom stanju demolirala jedan splitski kafić.

U vidljivo alkoholiziranom stanju u subotu, u 23.50 sati, došli su u ugostiteljski objekt u Dubrovačkoj ulici u Splitu, iz kojeg su, nakon nekoliko popijenih pića izbacili sve goste, da bi potom počeli razbijati stolove, stolice i drugi inventar. Tada su, nakon što ih je zamolio da to ne čine, čašama i bocama počeli gađati i konobara koji je pobjegao i zaključao se u skladište kafića. Uslijedio je poziv policiji koja je, nakon saznanja da je jedan od vinovnika razbijanja otac jednog od ubijenih mladića, brzo izišla na teren. Policija je po dolasku u kafić pokušala uhititi obojicu muškaraca, no kako su oni pružali otpor primijenili su sredstva prisile te izgrednike vezali lisičinama. Oba muškarca noć između subote i nedjelje proveli su u Drugoj policijskoj postaji na triježnjenju te su u jutarnjim satima ispitani.
I UBOJICA OD RANIJE POZNAT POLICIJI
Nekoliko sati nakon nezapamćenog zločina u Splitu, društvene mreže su se užarile, a broji korisnici pružili su podršku 25-godišnjem ubojici, jer je, kako većina piše: "...poubijao nasilnike i dilere koji su zbog ovisnosti njegovog mlađeg brata otvoreno prijetili cijeloj obitelji i njemu. To je učinio zato jer više nije mogao izdržati...". U subotu se već znalo da je riječ o mladom pomorcu te da nije evidentiran u policiji. No, u nedjelju se doznalo kako Filip Zavadlav ima dosje u kojem su evidentirane kaznene i prekršajne prijave zbog obiteljskog nasilja, krađa, teških krađa i prijetnji. Oba brata su mu ovisnici o drogama, a jedan je na liječenju u Crnoj Gori. U jednom je slučaju prijavljen za provalu u crkvu zajedno s majkom. Kako prenosi Dalmacija portal, Zavadlav se nakon masakra presvukao i sakrio kalašnjikov iz kojeg je pucao. Za sada se ne zna kako je došao do te automatske puške.
123

Raverferum consul utum quo conduci squampo rtabullari
Možda ste propustili...