Crna kronika
NEZAPAMĆENI ZLOČIN U SPLITU

Trostruki ubojica na žrtve ispalio 36 metaka iz puške
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Uhićen u kafiću koji je samo 300-tinjak metara udaljen od policijske zgrade

Filip Zavadlav (25) koji je u subotu u središtu Splita ubio trojicu mladića na motorima, ispalio je 36 metaka te oštetio još dva vozila, a hvatalo ga je 150 pripadnika temeljne, prometne, interventne i specijalne policije, uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko, izvijestila je splitska policija.


Stravično krvoproliće dogodilo se u subotu, u 15.35 sati, kada je iz automatske puške Zavadlav ubio Juricu Torlaka, Marina Bobana i Marina Paića, koji su se nalazili na dva motora. Tom prilikom Torlak je zadobio teške i za život opasne ozljede od kojih je nešto kasnije i preminuo u KBC-u Split, dok su ostala dvojica mladića preminula na mjestu događaja. Nakon što je ustrijelio trojicu mladića Zavadlav je odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci odšetao dalje gradskim kotarom Varoš tražeći još dva mladića koje je najvjerojatnije isto imao namjeru smaknuti.


Svjedoci su rekli kako su čuli dvije rafalne paljbe, ali i Filipa Zavadlav kako viče da će ih sve pobiti. Nešto manje od tri sata nakon stravičnog krvoprolića mirno se predao policiji dok je sjedio u kafiću udaljenom od zgrade policijske uprave svega nekoliko stotina metara. Bio je u društvu svoga oca, brata i nekoliko prijatelja.


Protiv njega će, uz kaznenu prijavu za ubojstvo, biti podnesena i ona za općeopasnu radnju, s obzirom na to da su tijekom pucnjave oštećena dva vozila, a u jednom od njih nalazile su se dvije osobe koje nisu bile meta napada. Policija je, iznoseći detalje tog slučaja, odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih skupina.


Načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez rekao je da je policija zajednički vrlo brzo uspostavila stanje sigurnosti u užem središtu grada, poručivši da građani mogu biti mirni kada je riječ o sigurnosti. Rekao je i da su ubijeni evidentirani kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela te da su protiv njih podnijeli nekoliko desetaka prijava prema službenoj dužnosti. Otkrio je i da policija do sada nije zaprimila ni jednu prijavu od oštećenih osoba, kao ni od osumnjičenog.


- U prošloj smo godini ukupno evidentirali četiri kaznena djela ubojstva i sve smo ih riješili. Odgovorno mogu reći da je stanje sigurnosti na području Splita i županije dobro prema svim pokazateljima. Isto tako, u 2019. godini, zbog droga ukupno smo prijavili 172 osobe i evidentirali 1823 zapljene. Iste smo godine dosta uspješno riješili i kaznena djela iz domene organiziranog kriminaliteta. Odgovor na organizirani kriminalitet može biti samo zajednička reakcija institucija, a nikako uzimanje pravde u svoje ruke - poručio je načelnik Vitez.


Zamjenik načelnika Marko Srdarević, govoreći o razrješenju trostrukog ubojstva, rekao je da su nakon saznanja o ubojstvu na mjesto događaja uputili sve raspoložive snage, dodatno su angažirali i policajce koji nisu bili u službi da bi uhitili ubojicu, grad su blokirali iz svih smjerova, aktivirali mjere zaštite državne granice, službena plovila, a u pripravi je čekao i helikopter. Zahvalio je građanima jer su u vrlo kratkom vremenu od njih dobili cijeli niz korisnih saznanja, nakon čega su došli do identiteta osumnjičenog, pa i do adresa na kojima bi se mogao nalaziti i na kojima su ga naposljetku i locirali. Uhićen je, kaže, 2 sata i 45 minuta nakon počinjenja kaznenog djela u jednom kafiću.


- Prilikom uhićenja nije pružao otpor, doveden je u prostorije policije. Naša reakcija na subotnji događaj bio je angažman svih naših raspoloživih snaga, ljudskih i tehničkih resursa, svih naših iskustava i znanja, što je rezultiralo uhićenjem. Primarno smo željeli zaštititi građane, pružiti im sigurnost i mislim da smo u tome uspjeli - kazao je Srdarević.


Da je snimka mogućeg osumnjičenika koja je objavljena na internetu iznimno pomogla policiji prilikom hvatanja počinitelja, potvrdio je i načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković koji je rekao da su tu snimku proslijedili svim policajcima na terenu. Ustvrdio je kako se za sada ne može govoriti o motivu trostrukog ubojstva, kao i da trenutačno na kriminalističkom istraživanju imaju tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu s izvršenjem tog kaznenog djela, no drže da imaju veze s ubojstvom.
- Na mjestima događaja za vrijeme očevida pronašli smo ukupno 36 čahura, a riječ je o automatskom oružju kalibra 7,62 milimetra. U tijeku su pretrage stanova na više lokacija. Eliminiramo mogućnost da se u ovom slučaju dogodio obračun unutar kriminalnih skupina - kazao je Matković.


Hina
ZBOG DEMOLIRANJA KAFIĆA U POLICIJI ZAVRŠIO I OTAC JEDNOGA OD UBIJENIH MLADIĆA
U policijskom pritvoru je s lisicama na rukama završio i 50-godišnji otac ubijenog Marina Bobana. Kako je priopćila PU splitsko-dalmatinska, protiv 50-godišnjaka i njegovog 39-godišnjeg prijatelja podesen je optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. Njih su dvojica u pijanom stanju demolirala jedan splitski kafić.

U vidljivo alkoholiziranom stanju u subotu, u 23.50 sati, došli su u ugostiteljski objekt u Dubrovačkoj ulici u Splitu, iz kojeg su, nakon nekoliko popijenih pića izbacili sve goste, da bi potom počeli razbijati stolove, stolice i drugi inventar. Tada su, nakon što ih je zamolio da to ne čine, čašama i bocama počeli gađati i konobara koji je pobjegao i zaključao se u skladište kafića. Uslijedio je poziv policiji koja je, nakon saznanja da je jedan od vinovnika razbijanja otac jednog od ubijenih mladića, brzo izišla na teren. Policija je po dolasku u kafić pokušala uhititi obojicu muškaraca, no kako su oni pružali otpor primijenili su sredstva prisile te izgrednike vezali lisičinama. Oba muškarca noć između subote i nedjelje proveli su u Drugoj policijskoj postaji na triježnjenju te su u jutarnjim satima ispitani.
I UBOJICA OD RANIJE POZNAT POLICIJI
Nekoliko sati nakon nezapamćenog zločina u Splitu, društvene mreže su se užarile, a broji korisnici pružili su podršku 25-godišnjem ubojici, jer je, kako većina piše: "...poubijao nasilnike i dilere koji su zbog ovisnosti njegovog mlađeg brata otvoreno prijetili cijeloj obitelji i njemu. To je učinio zato jer više nije mogao izdržati...". U subotu se već znalo da je riječ o mladom pomorcu te da nije evidentiran u policiji. No, u nedjelju se doznalo kako Filip Zavadlav ima dosje u kojem su evidentirane kaznene i prekršajne prijave zbog obiteljskog nasilja, krađa, teških krađa i prijetnji. Oba brata su mu ovisnici o drogama, a jedan je na liječenju u Crnoj Gori. U jednom je slučaju prijavljen za provalu u crkvu zajedno s majkom. Kako prenosi Dalmacija portal, Zavadlav se nakon masakra presvukao i sakrio kalašnjikov iz kojeg je pucao. Za sada se ne zna kako je došao do te automatske puške.
123

Raverferum consul utum quo conduci squampo rtabullari
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike