Svijet
NESLAVNI SVJETSKI REKORD OBOREN U SUSJEDSTVU

Sarajevo ima najonečišćeniji zrak
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Sarajevo je i u nedjelju, treći dan zaredom, na vrhu popisa gradova svijeta s najvećim onečišćenjem zraka, podatak je koji je dostupan na mrežnima stranicama AirVisuala, portala specijaliziranog za prikupljanje podataka s mjernih postaja diljem svijeta.

Indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo bio je 405, što je glavni grad Bosne i Hercegovine svrstalo u kategoriju onih u kojima je zrak opasan za zdravlje njegovih stanovnika. Druga na popisu gradova svijeta s najvećim onečišćenjem bila je pakistanska Dhaka, no tamo je AQI bio mnogo niži od sarajevskog i iznosio je 245, što je u kategoriji nezdravoga, no daleko od opasnoga.

U Sarajevu je zabilježena golema koncentracija mikročestica prašine u zraku od 357 mikrograma po prostornom metru. U nedjelju je provedeno mjerenje čestica PM 2.5 koje su najopasnije jer lako prodiru u dišni sustav i ostavljaju trajna oštećenja.

Zbog dramatičnog onečišćenja zraka, najgoreg ove zime, vlada Sarajevske županije u subotu je proglasila stanje uzbune preporučivši stanovništu da uopće ne izlazi iz kuća i ne otvara prozor svojih domova. U slučaju kretanja na otvorenome prostoru preporučena je uporaba posebnih zaštitnih maski. Policiji je izdan nalog da iz prometa po užem dijelu grada isključuje vozila koja imaju motore standarda Euro 3 i niže. Prognoze meteorologa nagovještavaju kako bi otrovni zrak mogao nastaviti gušiti Sarajevo sve do kraja sljedećeg tjedna, kada se očekuje promjena vremena. H
Možda ste propustili...

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike