Svijet
VALENTIN INZKO:

Entitet RS nije država i nema pravo otcjepljenja
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), Valentina Inzka, izvijestio je da će o tvrdnjama, a koje su se mogle čuti na nedavnom neustavnom obilježavanju tzv. dana Republike Srpske, kako je ovaj entitet u sastavu BiH država, izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a, javljaju mediji u BiH i Srbiji.

- Proslavljanje tzv. dana RS-a, 9. siječnja, pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. siječnja kao dana RS s Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno – navodi se u priopćenju, i podsjeća kako se OHR ne protivi danu RS ako se on organizira i obilježava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, a visoki predstavnik Valentin Inzko konstatira da je "poštivanje vladavine prava preduvjet za svaku modernu demokraciju" te da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obvezujuće, i moraju se poštivati u cijeloj BiH“.

Inzko dodaje kako je proteklih dana često pogrešno predstavljen status države BiH i odnosa između entiteta i države,

jer Ustav jasno definira BiH kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

- Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi. BiH je međunarodno priznata država, dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu s tim, RS nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Milorad Dodik – pojašnjava Inzko i ističe kako u skladu s Mirovnim sporazumom entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i nisu države, bez obzira na to koliko netko tvrdio suprotno.M.F.
Možda ste propustili...

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

EKSPLOZIJE KOD ISHAFANA

Iran: Nema dokaza o raketnom napadu

Najčitanije iz rubrike