Novosti
SPASITI MALE POLJOPRIVREDNIKE

Jakopović: EK treba poštivati sve hrvatske specifičnosti
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
EK je svjestan gašenja sve većeg broja manjih gospodarstava, rekao je Brlošić

Nakon sastanka predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), predvođenih predsjednikom Mladenom Jakopovićem, na sastanku s Januszom Wojciechowskim, povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu u Zagrebu krajem prošlog tjedna, a na kojem je sudjelovalo 12 poljoprivrednika voditelja sektorskih udruženja, predstavnici Hrvatske voćarske zajednice, udruženja Croatiastočar, Hrvatske gospodarske komore i drugi, još se sliježu dojmovi.


Podsjetimo, sastanak je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede uz suorganizaciju Hrvatske poljoprivredne komore, a razgovaralo se o poljoprivrednoj politici Europske unije gdje je istaknuta važnost OPG-ova vezano uz pregovore o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021.-2027.).


Posebno je istaknuta važnost očuvanja perspektive obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i poticanja mladih poljoprivrednika. Naglašeno je kako su korištenje EU fondova za ruralni razvoj i koheziju, nove tehnologije i ekološki odgovorno upravljanje prirodnim resursima okvir za dinamičan razvoj poljoprivrede i pomlađivanje obiteljskih gospodarstava. Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski u prvom je posjetu nekoj članici Europske unije. Istaknuo je također kako će za uspješnu provedbu u novom programskom razdoblju europske Zajedničke poljoprivredne politike presudnu ulogu imati Strateški planovi zemalja članica, pa tako i Hrvatske. Govorilo se i o smanjenju proračuna za poljoprivredu, gdje je Wojciechowski naglasio kako će se boriti za povećanje sredstava za poljoprivrednike.


"Nažalost, imamo prijedlog proračuna koji je manji od trenutačnog. Smanjenje zajedničkog proračuna utječe na sve države članice. Predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe prilika je da ojačamo proračun. Imamo i novu situaciju zbog trenutačnog prioriteta komisije, a to je europski zeleni dogovor. On je razlog zbog kojeg imamo više obveza prema farmerima te tražimo od njih više nego prije. To je dobar razlog zbog kojega možemo ozbiljno razmišljati o načinima na koje ćemo proračun povećati te kako osigurati da bude prikladan za europske poljoprivrednike", istaknuo je na sjednici saborskog odbora Janusz Wojciechowski.


Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović naglasio je kako je potrebno poduzeti nešto po pitanju razmjene iskustava o dobrim poljoprivrednim praksama s drugim članicama EU-a, za zaštitu zemlje i zaštitu kupnje zemljišta u kojima neke zemlje mogu biti vrlo dobri primjeri čije iskustvo Hrvatska može i treba koristiti.
Otvaranje tržišta

Jakopović je novom povjereniku postavio niz pitanja, među ostalima i to tome hoće li Europska komisija poštivati hrvatske specifičnosti, prije svega činjenicu da smo imali rat te da smo posljednja država koja je ušla u EU, i nismo bili dobro pripremljeni, a naš ulazak odvijao se pod utjecajem svjetske ekonomske krize, uvođenja ruskih sankcija i dr.


"Vjerujemo da hrvatski poljoprivrednici mogu od Vas, kao zaštitnika sektora, očekivati da se borite za ove naše specifičnosti koje često ističemo. Imamo na djelu jako izražene nepoštene trgovačke prakse diljem EU-a, pa tako i kod nas, a isto tako i otvaranje tržišta zbog novih trgovinskih ugovora, čime će naša tržišta biti preplavljena robama iz cijelog svijeta po nižim cijenama. Sve su to prakse u kojima su poljoprivrednici slabo zaštićeni. Nije uvijek moguće štititi poljoprivrednike, no treba im pomoći, jer su često žrtve brojnih negativnih tržišnih i drugih procesa", kazao je Jakopović.


Naglasio je kako je veliki problem depopulacija i to ne samo u Hrvatskoj te da se taj problem treba rješavati i kroz druge politike, a ne samo ZPP.


Matija Brlošić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, kaže kako raduje da EU planira jačati mala i srednja poljoprivredna gospodarstva.


- Europska komisija očito je uvidjela da je sve više poljoprivrednih površina koncentrirano na velika poljoprivredna poduzeća, a da se gasi sve veći broj manjih poljoprivrednih gospodarstava i to ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Uniji, pa će se prema najavama prvi put uvesti ograničenja u visini izravnih plaćanja. Tako bi, kako smo čuli, maksimalni iznos izravnih plaćanja (potpore) po subjektu iznosio 100.000 eura, plus troškovi rada - kaže Brlošić, i dodaje kako se razgovaralo i o ideji da se u budućnosti utvrde minimalne otkupne cijena poljoprivrednih proizvoda, da svaka država članica osigura samodostatnost u proizvodnji te da se uredi tržište na način da se sve proda u krugu od 50 do 100 kilometara i tako skrate lanci opskrbe.


Kako su u priopćenju naveli iz HPK-a, vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić, na sastanku je ponovio kako je hrvatska specifičnost to što je zbog rata koji je imala kao jedina članica EU-a, ranije imala daleko veću proizvodnju, te nije uspjela nadoknaditi tempo investiranja kao poljoprivrednici u drugim članicama. Naglasio je kako je Hrvatska po razini investicija 4,5 posto ispod prosjeka cijele Unije, a velika je razlika i u produktivnost u odnosu na prosjek zemalja EU-a.
Nedostatak samodostatnosti

- Nije dobro da se uspoređujemo s drugima, jer nemamo još uvijek dovoljnu razinu konkurentnosti te ju nastojimo stići kako bismo bili na razini drugih država. Kod nas je izražen nedostatak samodostatnosti u brojnim proizvodnjama, zbog čega smo uvjereni da će EK imati obzira i potaknuti svojim mjerama da hrvatska poljoprivreda ubrza svoj razvoj i dostigne razinu prosjeka te bude konkurentnija - kazao je, prema navodima iz HPK-a, Ervačić.


Hrvatski poljoprivrednici novom su povjereniku postavljali brojna specifična i otvorena pitanja - od problema u stočarstvu, proizvodnji mlijeka, novim pravilima koja očekuju nakon usvajanja novog ZPP-a, ali i činjenici da cijela Europa ima problema sa zadržavanjem mladih na ruralnim prostorima te očuvanju malih poljoprivrednih gospodarstava.


- Zemljoradnici moraju biti partneri u donošenju odluka, jer to izravno utječe na njihov život. Europski zeleni sporazum ne bi smio usporiti proces izrade novog ZPP-a. Potrebna je bolja komunikacija s potrošačima i građanima o doprinosu poljoprivrednika u proizvodnji zdrave hrane i ostalih važnih usluga ekosustava od značaja za društvo, također smatraju u HPK-u.
Predstavnici pojedinih velikih poljoprivrednih tvrtki izrazili su strah da će zbog ograničenja u iznosu poticaja veći proizvođači biti pod velikim udarom, što bi moglo značajno utjecati na pad njihove konkurentnosti. EU povjerenik istaknuo je kako su EU-u potrebni i veliki, ali da treba zaštiti male i srednje poljoprivrednike. Održiva poljoprivredna politika nužna je u svim sektorima, i to je ključ buduće Zajedničke poljoprivredne politike i naših nastojanja, zaključio je povjerenik EK-a za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.
Zdenka Rupčić
Janusz Wojciechowski

Europski povjerenik za poljoprivredu

Predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe prilika je da ojačamo proračun. Imamo i novu situaciju zbog prioriteta komisije, a to je europski zeleni dogovor. On je razlog zbog kojeg imamo više obveza prema farmerima te tražimo od njih više
HPK traži proširenje omotnice
HPK je iznio stajališta svojih članova o ZPP-u nakon 2021., a jedno od važnijih jest da proračun za poljoprivredu ne bi smio biti manji s obzirom na izazove pred kojima se sektor nalazi. Isto tako smatraju da najmanje 60 % iz prvog stupa treba biti za osnovna plaćanja, a proizvodno vezana plaćanja i plaćanja za područja s prirodnim ograničenjima trebaju biti jednako ili više financirana. "Ulaganja koja se financiraju iz Mjere 7. Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, trebala bi biti financirana iz EU fonda za regionalni razvoj, a svaki dodatni zahtjev za ozelenjivanje trebala bi pratiti dodatna adekvatna potpora. Potrebna je i jednostavnija administracija, a tražimo jednako kvalitetne proizvode te primjenjivost jednakih standarda za hranu iz trećih zemalja, više lanaca koji će povezivati proizvodnju i tržište te proširenje omotnice za nove hektare koje želimo staviti u funkciju", naveli su iz HPK-a.
Možda ste propustili...