Crna kronika
SMRTNO STRADALO ŠEST OSOBA

Premijer Plenković na požarištu: 'Najdublja sućut obiteljima stradalih u ovoj strašnoj tragediji'
Objavljeno 11. siječnja, 2020.

ANDRAŠEVEC - Na požarište Staračkog doma u Andraševcu gdje je u subotu ujutro smrtno stradalo šest osoba, došli su i premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a premijer je izrazio sućut obitelji stradalih u toj tragediji, potvrdivši da je u tijeku očevid.

Požar u Domu za starije i nemoćne osobe "Zelena oaza" u Andraševcu, kod Oroslavlja izbio je jutros iza 5 sati, a vatrogasci su odmah izašli na teren. Izgorjela je  pomoćna zgrada Doma za starije i nemoćne osobe. Prema dosadašnjima informacijama, u požaru je smrtno stradalo šest osoba.

"Nažalost, prema prvim informacijama koje smo dobili smrtno je stradalo šest osoba. U tijeku je očevid", izjavio je novinarima premijer Plenković, koji je u došao u Andraševac s ministrom Božinovićem.

 "U ovom trenutku osim izražavanja najdublje sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba, ne mogu reći ništa više. Pričekat ćemo da nadležne službe obave svoj posao", kazao je premijer.

Upitan bi li zbog ovog slučaja trebalo postrožiti inspekcijski nadzor u domovima za starije i nemoćne, Plenković je rekao: "Ovdje će se uključiti svi - i županijska tijela i nadležno Ministarstvo. Da vidimo treba li taj sustav kontrola činiti redovitijim i češćim".

 U Andraševac su stigli i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

U jutrošnjem gašenju požara sudjelovali su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Oroslavje s ukupno četiri vozila i 20 vatrogasaca. Vatra je ugašena oko 6,30 sati, a vatrogasci su nastavili radili na hlađenju objekta kako bi policija mogla uči i provesti očevid. (Hina)

Župan Kolar: Dozvola za rad izdana za manji broj korisnika nego što ih se nalazilo u domu

KRAPINA - Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug izvijestili su u subotu nakon požara u Domu za starije i nemoćne "Zelena oaza" da je dozvola za rad izdana za manji broj korisnika nego što ih se nalazilo u domu u vrijeme požara.

"Prema informacijama koje sam dobio na licu mjesta od prisutnih pripadnika MUP-a u domu gdje se dogodila tragedija, bilo je ukupno zatečeno 26 osoba, od toga šest u tom manjem objektu koji je izgorio i u kojem je tih šest štićenika izgubilo život, a u većem objektu, u istom dvorištu, dvadesetak osoba", kazao je župan Kolar na konferenciji za novinare. Na to se nadovezala pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, Martina Gregurović Šanjug pojašnjavajući kako  je dozvola izdana za bitno manji broj osoba.

Navela je da je prvotno obiteljskom domu Zelena oaza u Oroslavju izdana dozvola u siječnju 2012.  za osam osoba nakon čega je stigao zahtjev za povećanje.

"Godinu dana kasnije, 7. siječnja 2013. godine izdano je rješenje o ispunjavanju uvjeta za proširenje kapaciteta doma za još pet korisnika, također na adresi Dolinska 8, Andraševec. Sukladno tome ukupan kapacitet obiteljskog doma na adresi Dolinska 8, Andraševec iznosio je 13 korisnika", pojasnila je Gregurović Šanjug. Dodala je kako je županija zadužena isključivo za izdavanje minimalnih tehničkih uvjeta i rješenja za početak rada, eventualno za proširenje kapaciteta i za samo rješenje o zatvaranju doma.

"Za sve ostalo mi nemamo nadležnosti i za kontrolu samog poslovanja je nadležno Ministarstvo, odnosno njihova inspekcija", zaključila je pročelnica. Dodala je i da do sada nije zaprimljena niti jedna pritužba na poslovanje doma "Zelena oaza".

Župan Kolar zapitao se treba li se u Hrvatskoj uvijek dogoditi tragedija da bi sustav počeo funkcionirati. Mišljenja je da će se sada nadležna tijela, koja su zadužena za kontrolu samog rada domova, 'rastrčati' po terenu da vide je li se vlasnici domova pridržavaju onoga što su županijska tijela napisala u rješenjima.(Hina)

Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike