Osijek
OSIGURANA SREDSTVA

Županija nastavlja sa subvencijama i u idućih 12 mjeseci
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Mladima se, primjerice, nudi subvencija kamata na kredite za kupnju stana ili kuće

Nakon blagdana i predsjedničkih izbora život se počinje vraćati u uobičajeni slijed. Početkom godine na snagu su stupile i brojne zakonske izmjene koje se podjednako odnose i na one koji su zaposleni i na one koji razmišljaju o umirovljenju. No valja podsjetiti kako su, bez obzira na kalendarski završetak jedne i početak druge godine, i dalje u tijeku pogodnosti koje se realiziraju uz subvencije i podršku Osječko-baranjske županije.

Prva je tako ona za subvenciju kamata na kredite za kupnju nekretnine za mlade koji rade i žive na području Županije. Za razliku od sličnog programa državnog ministarstva, koji će ove godine biti realiziran u dva navrata, subvencija koju pruža OBŽ otvorenog je tipa, odnosno do isteka planiranih sredstava. Županija subvencionira jedan posto kamate na odobreni kredit za kupnju nekretnine za prvih deset godina otplate kredita. Ukupni kreditni potencijal je 50 milijuna kuna, a najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati jest pola milijuna kuna. Do pretkraj prošle godine odobreno je 65 zahtjeva za subvencije za stambene kredite, kupljeno je 35 stanova i 30 kuća. Ukupan iznos odobrenih kredita koji su subvencionirani je oko 24,5 milijuna kuna, a subvencionirani iznos kredita gotovo 21 milijun kuna. Toj akciji Županije pridružilo se i nekoliko gradova i općina, također subvencioniranjem jednog postotnog boda.

Nadalje, Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Osječko-baranjska županija imaju otvoreni aranžman za programe "Investicije privatnog sektora" i "Poduzetništvo mladih, žena i početnika". Ukupni kreditni potencijal iznosi 90 milijuna kuna, a zahvaljujući subvencijama Županije s dva postotna poena kamatna stopa za većinu krajnjih korisnika kredita - čak i za poduzetnike početnike - bit će nula posto, odnosno u pojedinim vrstama kredita do 0,8 posto.

Otvoren je i javni poziv Osječko-baranjske županije za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje sjetve (kratkoročni kredit) i stočarske proizvodnje (dugoročni) na području Županije. Korisnici kredita mogu biti fizičke osobe (OPG-ovi u sustavu PDV-a), trgovačka društva, poljoprivredne zadruge i obrtnici koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva sa sjedištem ili prebivalištem na području Osječko-baranjske županije, odnosno poljoprivredna proizvodnja mora se odvijati na području ove županije. Najniži iznos pojedinačnog kredita je pet tisuća, a najviši milijun kuna. I ovdje Županija sudjeluje u subvenciji kamate od dva postotna boda.

Dario Kuštro
NASTAVAK POTPORA I ZA RURALNI TURIZAM
Za prošlu godinu zaključen je poziv za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju s 349 korisnika potpora s područja Osječko-baranjske županije. Ukupan iznos tako isplaćenih potpora prošle godine povećan je na čak 4,5 milijuna kuna. Iste mjere, sukladno sa zajedničkom poljoprivrednom politikom i usvojenim programom, Osječko-baranjska županija nastavit će i u 2020. godini. U skladu s time za očekivati je da će se nastaviti i s potporama za ulaganje u razvoj i unaprjeđivanje ruralnog turizma. Za tu vrstu potpore za prošlu godinu osigurana su ukupno 1,3 milijuna kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike