Mozaik
TOP 10 OSCAROVACA PROŠLOG DESETLJEĆA

“Moonlight” je najviše zaslužio svoga Oscara
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Nominacije za Oscara 2020. bit će proglašene u ponedjeljak, 13. siječnja

Prije nego što budu objavljene nominacije za Oscara 13. siječnja te održana dodjela zlatnih kipića 9. veljače, brojni su filmski portali i časopisi rangirali dobitnike Oscara iz proteklih deset godina. Iz toga je proizašla top-lista koja pokazuje razvoj filma od 2010. do danas.

Godine 2009. broj filmova u kategoriji najboljeg na Oscarima povećao s pet na 10. Potom se 2011. ponovno promijenilo pravilo, jer je bilo premalo filmova za nominiranje, pa se sada u toj kategoriji može naći bilo koji broj filmova, između pet i deset. Ta je promjena utjecala i na vrstu nominiranih filmova: sve češće su to SF-filmovi, pa i oni o superjunacima. Pregledali smo nekoliko top-lista i primijetili kako se poklapaju u 90 % slučajeva, a kao ilustraciju prenosimo top 10 portala Screenrant.

Razni outsideri
Na 10. mjestu je crno-bijeli nijemi film “The Artist”, iz 2011. godine, o glumcu iz nijemih filmova (Jean Dujardin), koji pokušava spasiti svoju karijeru nakon pojave zvučnog filma. Iako je šarmantan, film se previše oslonio na elemente nijemog filma, a preslabo je dočarao zlatno doba Hollywooda. Deveto mjesto pripalo je njegovom prehodniku “The King’s Speech”, koji je Oscara dobio 2010. Kralj George VI. (Colin Firth) prisiljen je preuzeti krunu nakon što njegov brat abdicira. Film se koncentrira na Georgeov problem s mucanjem, a iako je lijep, mnogi ga smatraju nezasluženim dobitnikom, jer je bio nominiran iste godine kao “The Social Network” o nastanku Facebooka, kojeg smatraju važnijim filmom u tom trenutku.

Osmi u top 10 je “Green Book”, dobitnik Oscara iz 2018. To je solidan, topao film o prijateljstvu dvije očajne duše koje se razvijaju učeći jedan od drugoga. Iako 2012. Ben Affleck nije proglašen najboljim redateljem, njegov film “Argo” dobio je Oscara kao najbolji, a nalazi se na sedmom mjestu ove top-liste. Iako zabavan, film nema emotivnu težinu koju bi trebao imati dobitnik Oscara, a i naširoko je kritiziran zbog umanjenja uloge Kanade u opisanoj misiji, kao i zbog loše portretirana iranskog naroda.

Šesto mjesto drži “12 Years A Slave” iz 2013., brutalan prikaz najružnijeg poglavlja američke povijesti. Jezivi prizori nasilja nad robovima ostaju u glavama gledatelja dugo nakon gledanja.

Peti je “The Hurt Locker” iz 2009., koji je ušao u povijest, jer je njegova redateljica Kathryn Bigelow postala prva žena dobitnica Oscara za najbolju režiju. Priča o pirotehničaru u iračkom ratu i psihološkim posljedicama koje je donio kući sjajno je obrađena, bez suvišnih elemenata, jednostavno i čisto.

Četvrta na listi je istinita priča “Spotlight” iz 2015., o novinarskom otkriću katoličkih svećenika koji su zlostavljali djecu u okrilju Crkve koja ih je prikrivala. Uznemirujuća tema filma obrađena je vrlo spretno, a njezina važnost u kombinaciji sa strašću novinara, čini film napetim do samog kraja.

Kontroverzne teme
Jedan od najkontroverznijih dobitnika Oscara je “Birdman” (2014.), koji se, pak, nalazi na trećem mjestu. Unatoč kontroverzama, film ispunjava sve svoje misije: tjera na razmišljanje, razgovor i debatu. Kad se maknu specijalni efekti, to je kompleksan i emotivan film.

Jednako kontroverzan film osvojio je Oscara 2017., bio je to fantasy film “The Shape of Water”, Guillerma del Tora, o nijemoj čistačici koja se zaljubi u vodeno stvorenje. Zapravo je riječ o metafori za sve one kojima se ne čuje glas: žene, rasne manjine, invalide, gay zajednicu...

Prvo mjesto na ovoj, ali i gotovo svakoj top-listi najboljih oscarovaca u desetljeću zauzima “Moonlight” iz 2016. Ovo je prvi dobitnik Oscara u kojemu su svi glumci crnci, a protagonost gay osoba. Osim što govori priču koja gotovo pa nikad nije ispričana - gay zajednica u crnačkoj kulturi je vrlo izolirana - film je u umjetničkom smislu daleko iznad svih ostalih.

Tanja Kvorka
kategorija
DOSTA SE PROMIJENILA U DESET GODINA
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike