Kultura
OTVORENA IZLOŽBA 40 GODINA ART LJUBAVI VLASTE DELIMAR

Vratila se mjestu svoje prve izložbe
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
U Galerije PM Doma, HDLU uz performans u Galeriji Bačvaotvorila otvorena je izložba 40 godina art ljubavi Vlaste Delimar kojim se obilježava 40 godina njezina umjetničkoga djelovanja. U prostoru Galerije Bačva održan je performans Ah moji umjetnici, moji ljubavnici u suradnji s Milanom Božićem i opernim pjevačem Nevenom Palečekom Papagenom koji je za ovu priliku uglazbio tekstove uz atmosferu koju stvara odjek muškog baritona, u specifičnoj akustici koju pruža Galerija Bačva. Performans je baziran na memoriji sjećanja umjetnice na neke umjetnike s kojima je kroz zajedničke razgovore, druženja i iskustva stvarala vlastite performanse.


Okrugle 2020. umjetnica se vratila na mjesto svoje prve samostalne izložbe (1981.). Izložba se sastoji od 40 crno-bijelih fotografija radova, koje čine prostornu instalaciju i fingiraju filmsku traku za analogne fotoaparate.
Od prvog samostalnoga performansa Vlaste Delimar, održanog 1980. u Galeriji SC u Zagrebu (Transformacija ličnosti) prošlo je punih 40 godina. Svojim performansima, Delimar se na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni profilirala kao jedna od glavnih aktera performativne umjetničke prakse. Njezin prvi javni nastup 1979., naziva Pokušaj poistovjećenja, u suradnji sa Željkom Jermanom, održanog u kultnoj Galeriji Podroom u Zagrebu, započelo je dugogodišnje propitivanje tijela, intimnosti, društvenoga okruženja i ljudskih odnosa kroz provokativne i snažne performanse. N.Vek.
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike