Regija
PROMOCIJA TURIZMA SUHOPOLJA I ŽUPANIJE

Otvoreno 5D kino u dvorcu Janković
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
SUHOPOLJE - Dvorac Janković u Suhopolju u nizu atraktivnih sadržaja ima i novo, 5D kino. Uz moderne 5D naočale užitak će za 20 posjetitelja, koliko ih može stati u 5D kino u Centru za posjetitelje Dvorac Janković, biti potpun. Kako to izgleda iz kuta gledatelja, iskusili su, među ostalima, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat i Helena Hegediš iz Virovitičko-podravske županije, zadužena za koordinaciju projekta. 5D kino je dio projekta "Suhopoljski vremeplov", koji sufinancira Ministarstvo turizma, a napisala ga je Virovitičko-podravska županija u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA. Radove vrijedne 1.099.702 kune odradila je tvrtka Prahin Ins d.o.o., a ovo je jedino takvo kino od Zagreba do Osijeka. U kinu će se prikazivati filmovi o povijesti grofa Jankovića, Suhopolju i Virovitičko-podravskoj županiji. Također, ovo će kino obogatiti turističku ponudu ovoga kraja i upoznati posjetitelje sa županijom i Suhopoljem.


- Kroz projekt Suhopoljski vremeplov kreirana su tri filma, "‘Niz rijeku Dravu", "Igre u dvorcu" i "Utrka konja". Kroz ta tri filma bit će predstavljen dvorac Janković u Suhopolju, rijeka Drava, koja se nalazi ovdje u blizini, i cijela županija sa svom svojom florom i faunom. Filmovi koji će se prikazivati posjetiteljima Dvorca Janković posebno su prilagođeni i popraćeni raznim zanimljivim efektima. Primjerice, kada u filmu bude prikazana vožnja rijekom Dravom na splavi, sjedala će se pomicati i imat ćete osjećaj kao da stvarno sjedite na toj splavi i putujete našom zelenom ljepoticom - kaže Helena Hegedić iz VPŽ-a te naglašava kako će dvorac u budućnosti imati razne bogate kulturne i zabavne sadržaje.


- Jedan od tih sadržaja je i projekt "Čudesan svijet grofa Jankovića" ukupne vrijednosti 935.734 kune. Nepovratna sredstva Ministarstva turizma iznose 480.000 kuna, a projekt je prijavljen na Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini - zaključila je Hegediš. Županija bilježi sve više noćenja i sve je interesantnija turistima. Najbolji primjer toga je podatak iz 2009. godine, kada je bilo 20.000 noćenja, dok je taj broj u 2018. godini skočio na 43.000, a sve to rezultat je konstantnog ulaganja u prirodnu i kulturnu baštinu:
- Obnova dvorca Janković u Suhopolju je pri kraju. Radovi na infrastrukturi, na samoj izgradnji i adaptaciji su gotovi. Trenutno je u tijeku opremanje kuhinje i smještajnih kapaciteta i očekuje se da dvorac bude opremljen do 1. veljače ove godine, nakon čega je svečano otvorenje - rekao je župan te naglasio kako ulaganjem u dvorce, uz već obnovljenu kuriju Janković u Kapeli Dvoru i virovitički dvorac Pejačević te završetak ovog suhopoljskog i skori početak obnove dvorca u Cabuni, Županija postaje prepoznata na turističkoj karti Hrvatske po jedinstvenoj plemićkoj ruti. V.Grgurić
Kroz projekt Suhopoljski vremeplov kreirana su tri filma, "Niz rijeku Dravu", "Igre u dvorcu" i "Utrka konja"
Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike