Regija
ŽENSKA PJEVAČKA SKUPINA IZ NUŠTRA

Zovu se "Grofice" jer su budile
zavist građanskom odjećom
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
NUŠTAR - U skupini ih je 15-ak, ima ih u dobi od 18, pa do 70-ak godina, čuvaju i promiču pučko pjevanje vezano uz Slavoniju, a diljem Hrvatske nastupaju pod pomalo neobičnim nazivom za slične pjevačke skupine jer zovu se - "Grofice". Riječ je o ženskoj pjevačkoj skupini iz Nuštra, sela nadomak Vinkovcima koje s još sedam sela potpada, prema šokačkoj tradiciji, pod tzv. Paoriju, što je u negdašnja vremena okupljala sedam sela bogatih seljaka - paora, od Nuštra preko Antina i Tordinaca, Bogdanovaca, Cerića do Starih Jankovaca i Svinjarevaca.
"Grofice" djeluju od 2006. godine i dio su nuštarskog HSKPD-a "Seljačka sloga", a voditelj društva Nikola Šuća kaže da su - uspješne i tražene. Objasnit će i otkud naziv skupine.


- Nuštarske su žene u prošlosti, prije Drugog svjetskog rata, običavali iz drugih sela nazivati "groficama" što je zapravo bilo i iz ljubomore, jer su, radeći na grofovskom imanju zarađivale i mogle si priuštiti tzv. građansku odjeću, tada vrlo skupe svilene suknje, bluze... Za usporedbu, u tadašnja vremena za takvu se odjeću moralo prodati kravu ili konja - slikovito objašnjava Šuća. Dodaje kako su žene iz Nuštra baš zato svojom skupocjenom odjećom naspram one među pukom uobičajene, tradicionalne, izazivale ljubomoru, ali su istodobno vrijedno radile na grofovskom imanju bilo u poljoprivredi, ili drugim poslovima "kod grofa".


- To smo saznali slučajno, a informacija nam je i došla izvan našeg sela, i to od onih koji se sjećaju tog detalja vezanog uz nuštarske žene u ta vremena - kaže Šuća.


Dometnut će i da su "Grofice" vrlo aktivne, često nastupaju, zovu ih diljem Slavonije, ali i Hrvatske, a nastupale su i u Vojvodini.


- One čuvaju i pjevaju pjesme iz Nuštra i tzv. Paorije, ali i iz cijele Slavonije, no osim starih napjeva znaju zapjevati i nove pjesme današnjih tamburaških sastava - priča Nikola Šuća, i dodaje da su dvije nove pjesme naručili baš za nuštarske "Grofice", napisane i uglazbljene za a capella pjevanje. Roberta Mesić kao jedna od članica "Grofica", dometnut će kako na repertoaru imaju velik broj pjesama.


- Sve se svodi na pučko pjevanje, uglavnom dvoglasje, nekad i troglasje. No, "Grofice" su i primjer međugeneracijske suradnje gdje mladi poštuju starije i obrnuto, što je i povratak vrijednostima koje su u današnja vremena, nažalost, zapostavljene, navodi Mesić (45), i pritom ističe kako nuštarske "Grofice" ne propuštaju probe nego ostavljaju sve kućanske i druge obveze za tih sat ili dva pjevanja za vlastitu dušu.
U uspješnoj pjevačkoj skupini "Grofice", valja i to reći, prvi glas pjevaju Jasna Toth, Martina Šarić, Roberta Mesić i Ana Sopta, a drugi glas Katica Šimunić, Suzana Cikač, Nevenka Ćorluka, Iva Tropšek, Marija Pezić, Marija Škrabo, Đurđica Šarić, Bernada Dolić i Katarina Stanešić.


Sanja Butigan
Roberta Mesić,

članica nuštarskih "Grofica"

Mi "Grofice" smo i primjer međugeneracijske suradnje gdje mladi poštuju starije i obrnuto, što je i povratak vrijednostima koje su u današnja vremena, nažalost, postala zapostavljena.
"BERU" NAGRADE
Nikola Šuća kazuje i kako "Grofice" uz česte nastupe, a mahom to čine u skladu s godišnjim dobima, pa prigodne pjesme izvode o Uskrsu, Božiću..., odlaze i na natjecanja gdje redovito uzimaju nagrade. Dvaput su pobijedile u Babinoj Gredi, gdje se natječu ženske, muške i mješovite pjevačke skupine. Osim u nošnjama, one nastupaju i u etnokreacijama, a često su i predvodnice nastupa nuštarskog HSKPD-a "Seljačka sloga".
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike