Osijek
PEDAGOŠKI STANDARD ZA MNOGE JE UTOPIJA

Vrtićima kronično nedostaje stručnjaka
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
U vrtićke se programe uključuje sve veći broj mališana s poteškoćama, ali kadar za rad s njima pronalazi se na kapaljku

Dječji vrtić Osijek 2020. godinu započeo je raspisivanjem natječaja za prijam u radni odnos bar jednog stručnog suradnika - edukacijskog rehabilitatora - na neodređeno vrijeme. Ne bi to bila neka posebna vijest da u gradskim vrtićima već godinama kronično ne nedostaje stručnog kadra.

Naime, prema Državnom pedagoškom standardu, s obzirom na broj djece u redovnim programima, Dječji vrtić Osijek, kao predškolska ustanova, trebao bi trenutačno zapošljavati petnaestak stručnih suradnika, i to proporcionalno pedagoga, psihologa i edukacijskih rehabilitatora. No trenutačno je, prema godišnjem planu rada za pedagošku godinu 2019./2020., u ustanovi zaposleno pet pedagoga i po dva psihologa i defektologa. Ipak, neznatno je bolja situacija u odnosu prema prethodnim dvjema pedagoškima godinama, kada je situacija sa samo četiri pedagoga i po jednim psihologom i defektologom bila lošija.

U čemu je problem?
"Dječji vrtić Osijek donedavno je imao zaposlene dvije osobe na radnom mjestu edukacijsko-rehabilitacijskog stručnjaka. U posljednje dvije godine DV Osijek je, među ostalim, raspisao natječaj za stažiranje edukacijsko-rehabilitacijskog stručnjaka te natječaj za edukacijsko-rehabilitacijskog stručnjaka. Postoji potreba za zapošljavanjem dodatnog kadra, prema Državnom pedagoškom standardu. No problem je zapošljavanja ovog kadra u tome da kandidati ne zadovoljavaju formalne uvjete za početak rada - ne posjeduju odgovarajuće diplome i položen stručni ispit", objašnjava situaciju ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj.

Da gradska predškolska ustanova ima sve veću potrebu za stručnim suradnicima, a koje je nemoguće povući s tržišta rada jer se na natječaje na prijavljuju s odgovarajućim kvalifikacijama, govori i to što je u strukturi djece u sklopu redovnih programa Dječjeg vrtića Osijek iz godine u godinu sve više djece s poteškoćama u razvoju. Tako je trenutačno u vrtićima i jaslicama Dječjeg vrtića Osijek u odgojno-obrazovne skupine s redovnim programom uključeno 91 dijete s poteškoćama u razvoju, a šest ih je uključeno u odgojno-obrazovne skupine s posebnim programom. Od navedenog broja samo je novoupisanih u aktualnoj pedagoškoj godini 2019./2020. ukupno 22, od kojih njih najviše, čak 12, s poremećajima govorno-glasovne komunikacije, troje s višestrukim poteškoćama, po dvoje s oštećenjem vida, motoričkim oštećenjem i zdravstvenim poteškoćama neurološkog tipa te jedno dijete s autizmom.

Pedagoški standard
Inače, prema Državnom pedagoškom standardu, broj stručnih suradnika s obzirom na broj odgojno-obrazovnih skupina ili ukupan broj djece jest: za 10 odgojno-obrazovnih skupina, ili 200 djece, jedan stručni suradnik s punim radnim vremenom, za 11 do 20 odgojno-obrazovnih skupina, ili do 400 djece, dva stručna suradnika (različitih profila) s punim radnim vremenom, za 21 do 30 odgojno-obrazovnih skupina, ili do 600 djece, tri stručna suradnika (različitih profila) s punim radnim vremenom. S time da su u dječjem vrtiću ustrojene odgojno-obrazovne skupine s posebnim programom za djecu s poteškoćama ili programi za darovitu djecu te broj stručnih suradnika povećava se za 0,10 radnoga vremena po odgojno-obrazovnoj skupini tjedno. Paralelno Dječji vrtić Osijek trenutačno broji približno 3000 djece raspoređenih u 137 skupina, s time da pod svojom kapom ima i jednu odgojno-obrazovnu skupinu za djecu s posebnim programom, koja sama po sebi mora uvijek imati na raspolaganju stručne suradnike, poput edukacijskog rehabilitatora.

Ivana Solar
OTVOREN NATJEČAJ ZA REHABILITATORA
Natječaj za prijam u radni odnos stručnog suradnika edukacijskog rehabilatatora otvoren je do 10. siječnja. Kandidati moraju imati završen diplomski sveučilišni studij ili diplomski specijalistički studij odgovarajuće vrste, kojom je stečena visoka stručna sprema u skladu s prijašnjim propisima (VSS, profesor defektologije, diplomirani defektolog ili edukacijski rehabilitator, odnosno magistar defektologije, edukacijske rehabilitacije), kao i položen stručni ispit. Svi kandidati koji zadovoljavaju uvjete natječaja bit će pozvani na pisano testiranje koje će provoditi Povjerenstvo Dječjeg vrtića Osijek.
PROCEDURA
Nakon provedenog testiranja provest će se intervju s kandidatima koji su ostvarili najmanje 50 posto bodova iz pisanog testiranja. Pisano testiranje Dječji vrtić Osijek obavljat će, među ostalim, i iz Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe.
U Dječjem vrtiću Osijek u skupine s redovnim programom uključeno je 91 dijete s poteškoćama
Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike