Osijek
PRVI OVOGODIŠNJI EKOTRG

Med kao moćni saveznik u borbi protiv prehlade
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Svim posjetiteljima, uz pčelinje proizvode, ponuđen je ukusan namaz od meda i topli čaj

Ekotrg glavne osječke tržnice u novu je godinu ušao s pregršt iskrenih čestitki, s nadom u bolje i željama za dobro zdravlje, koje će, ako je suditi po ovotjednoj ponudi, osigurati pčele.

Upravo su one zaslužne za niz zdravih pripravaka za kojima najčešće posežemo u vrijeme hladnoća i prehlada. Zna to dobro i Klaudija Fehervari iz Antunovca, koja se sa suprugom bavi pčelarstvom već 16 godina. "Ispočetka smo bili stacionarni pčelari, a posljednje tri godine selimo košnice po cijeloj Slavoniji i Baranji. Iako nismo imali puno predznanja o ovom poslu, imali smo veliku volju i želju da se ipak okušamo jer nam se pčelarstvo izuzetno sviđa. Svoje proizvode nudimo i na glavnoj osječkoj tržnici, a rado posjećujemo različite sajmove, ne samo u Osijeku nego i u cijeloj Hrvatskoj", istaknula je Fehervari. Istinski zaljubljenik u svoj posao je i Dario Dješka, koji je svojom djelatnošću pokrio sve grane pčelarstva, od uzgoja matica do proizvodnje niza mednih proizvoda. "Imam kamion sa 72 košnice i tri stacionara u Baranji i Dalmaciji, a naši proizvodi uključuju cvjetni prah, propolis, matičnu mliječ i, naravno, više vrsta meda. Primjećujem da su i ljudi danas puno educiraniji o svim blagodatima koje nam donose pčelinji proizvodi, pa nerijetko dolaze ciljano po ono što im treba", dodaje Dješka. Organizatorica cijelog događaja, Ljiljana Olujić, zainteresiranim je posjetiteljima ponudila namaz od meda s nekoliko zanimljivih dodataka.

“Namaz je spravljen u čast našeg strastvenog pčelara i inovatora Milana Kramera, koji je nedugo prije smrti napravio namaz s repičinim medom i maslacem, nastojeći ga ponuditi kao obrok u osječkim vrtićima i školama. Također, u njega sam dodala malo cimeta i soka od naranče”, zaključila je Olujić.

Ema Nenadić
ZBOG HLADNOĆE MANJE I PROIZVOĐAČA
Prava siječanjska hladnoća i jutarnje temperature ispod ništice pomalo su ispraznile i klupe na glavnoj tržnici, osobito u nenatkrivenom dijelu, a oni koji su ipak odlučili prkositi hladnoći, ponudili su niz sezonskih proizvoda. Dominirao je krumpir, u vrećama od deset kilograma i po cijeni od 30 kuna, a našao se tu i kupus po četiri kune za kilogram. Dvostruko skuplja je pak mrkva, koja stoji osam kuna po kilogramu, a za oko nam je zapeo i mladi luk, koji se nudi u vezicama po pet kuna. Čvarci su i dalje na cijeni i u pakiranju od 0,2 kilograma koštaju 20 kuna, baš kao i kilogram slatke paprike.
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana