Crna kronika
PIJANI VOZAČI LUDUJU

S 3,76 promila alkohola skrivio sudar i pobjegao
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
Pijanom vozaču iz Đakova prijeti kazna od 28 tisuća kuna te šest mjeseci zabrane vožnje
OSIJEK - U Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji pijani vozači i dalje svakodnevno krstare cestama i nerijetko izazivaju prometne nesreće. Dvije takve zbile su se u utorak, jedna u Đakovu te jedna kod Bizovca. Policija je također sankcionirala i vozača koji je vozio automobil bez položenog vozačkog ispita.U srijedu, oko 19 sati, u Đakovu se dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom, nakon čega je počinitelj pobjegao s mjesta događaja. Naknadno je utvrđeno da je nesreću skrivio 50-godišnjak iz Satnice Đakovačke, koji je upravljao automobilom s uistinu velikih 3,76 promila alkohola. Vozač je, sukladno Prekršajnom zakonu, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna do 28.000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci, i devet negativnih prekršajnih bodova. Kolika će ona biti ovisit će o odluci nadležnog prekršajnog suca.

Druga nesreća koju je skrivio pijani vozač zbila se u 21.25 sati u Cretu Bizovačkom, a koja je za posljedicu imala materijalnu štetu. Kod 48-godišnjaka iz Bizovca, koji je vozio automobil, utvrđena je količina alkohola u krvi od 1,97 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna do 21.000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca, i šest negativnih prekršajnih bodova.

Također u srijedu, oko 9.20 sati, u Vinkovcima u Ulici Slavka Jankovića, od strane policajaca zatečen je 26-godišnji vozač BMW-a vinkovačkih registracijskih oznaka, koji je upravljao motornim vozilom prije položenog vozačkog ispita. S obzirom na zapriječenu kaznu, vozač je uhićen i u žurnom postupku doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Vinkovcima te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 19 dana i zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 24 mjeseca, a koja će se aktivirati kada 26-godišnjak položi vozački ispit. Iako je policija u više navrata najavila povećanje kazni Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 1. kolovoza 2019. godine, od početka primjene do 31. prosinca 2019. zatečeno je 319 vozača u prekršajima za koje je zapriječena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna. Maksimalna novčana kazna izrečena za pojedini prekršaj iznosi 20.000 kn. Prema prijedlogu ovlaštenog tužitelja sud je izrekao i 20 zatvorskih kazni s najduljim trajanjem od 20 dana. Zaštitne mjere izrečene su prema 73 prijedloga u najduljem trajanju od 24 mjeseca. S obzirom na to da su navedeni podaci iz prvostupanjskih presuda, po završetku rokova i žalbenih postupaka, policija će naknadno izvijestiti o najvećim izrečenim novčanim kaznama i kaznama zatvora.
Milan Bugarić
19

dana zatvora dobio je 26-godišnjak koji je bez položenog vozačkog ispita vozio BMW u Vinkovcima
KONTROLA PJEŠAKA U PETAK POSLIJEPODNE
U petak, od 12 do 18 sati, na području cijele PU osječko-baranjske policajci će provoditi pojačane mjere nadzora cestovnog prometa, i to usmjerene na utvrđivanje prekršaja oduzimanja prednosti prolaska i prekršaja pješaka. Tijekom vikenda na području PU osječko-baranjske policija će pojačano nadzirati sva vozila. Prometni će se policajci usmjeriti na utvrđivanje prekršaja uzročnika prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ (brzina, alkohol, sigurnosni pojas i nepropisno korištenje mobitela), i drugih najtežih prometnih prekršaja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike