Crna kronika
STRANCI OPTUŽENI ZBOG ŠVERCA LJUDI

Ukrajinca i dva Poljaka prevozili Irance u kombiju
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
VUKOVAR - Zbog šverca imigranata iz Irana Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo je optužnicu protiv triju stranih državljanina, Ukrajinca i dva Poljaka. Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, na temelju rezultata provedene istrage, 2. siječnja podiglo pred Općinskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv ukrajinskog državljanina (rođen 1998.) i dvaju poljskih državljanina (u dobi od 26 i 25 godina).

Strane se državljane tereti za počinjenje kaznenog djela "protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj i drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona".

Ukrajincu i Poljacima na teret se stavlja da su 4. studenoga prošle godine u Šarengradu kod Iloka, prema prethodnom dogovoru i zajednički, s ciljem da se okoriste i omoguće stranim državljanima koji su ilegalno ušli u Hrvatsku iz Srbije prijevoz preko Republike Hrvatske, za unaprijed obećani novčani iznos od tisuću eura, prevozili ilegalne migrante. Novac su trebali dobiti nakon dolaska na odredište. Prvookrivljenik je, tereti ga se, u tovarni prostor kombija VW Crafter poljskih nacionalnih registracijskih oznaka, kojim je upravljao, primio državljane Irana i smjestio ih u sanduk napravljen od građevinskih ploča koji je bio pričvršćen za navedeno vozilo, bez svjetla i svježeg zraka, te ih prevozio u takvim nehumanim uvjetima. Istovremeno su se drugookrivljenik i trećeokrivljenik, tereti ih se, postupajući prema prethodnom dogovoru, osobnim automobilom Škoda Octavia vozili ispred navedenog teretnog vozila kojim je upravljao prvookrivljenik kako bi ga obavještavali o uočavanju i lokacijama policijskih ophodnji. U optužnici je predloženo da sud od okrivljenika oduzme privremeno oduzete mobilne telefone te da prvookrivljeniku iz Ukrajine produži istražni zatvor, a Poljacima, drugookrivljeniku i trećeokrivljeniku, produži mjere opreza.

Švercerski plan pao je u vodu kada je pogranična policija u blizini Sotina zaustavila automobil, ali i kombi. Potom su pregledom sanduka pronađeni Iranci koji su se skrili u sanduku. Ovo nije prvi slučaj šverca ilegalaca na području Iloka. Dio švercerske rute i dalje se odvija najistočnijim dijelom Hrvatske. Dio ilegalaca koji se zatekne u Šidu pokušava prijeći zelenu granicu u blizini Tovarnika, a dio ih ide u smjeru Iloka.
M.Bugarić
Ilegalci su prevoženi u improviziranom sanduku koji je bio pričvršćen za kombi
1000

eura po migrantu trebali su za prijevoz ilegalaca iz Irana dobiti šverceri
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike