Ekonomija
NOVOSTI U NADZORU

Od travnja će se fiskalizirati i svi predračuni
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
Uvodi se obveza fiskalizacije i za prateće dokumente, poput ponuda, narudžbi i sličnih, koji se izdaju prije samog računa

Iako se činilo da je projekt fiskalizacije u prometu gotovinom kao način evidentiranja platnog prometa istodobno u poslovnim knjigama obveznika i Porezne uprave, koji je u Hrvatskoj na snazi od siječnja 2013. godini, došao do svoga posljednjeg poglavlja, ovaj proces još uvijek uspije iznjedriti neko novo iznenađenje. Uvodi se, naime, obveza fiskalizacije i za prateće dokumente - ponudu, narudžbu, predračun (i slično), koji sadrže podatke o plaćanju, a izdaju se prije samog računa te koji sadrže natpis "ovo nije fiskalizirani račun".‘‘
Svi obveznici koji koriste fiskalne blagajne morat će se stoga pred Poreznom upravom izjasniti imaju li potrebu u svojoj djelatnosti izdavati predračune ili ne. Ako se izjasne da imaju, od 1. travnja i takve će dokumente morati kroz fiskalni uređaj dostavljati Poreznoj upravi, kako bi ih ona u postupku nadzora povezala s izdanim računima. Oni pak koji unaprijed izjave da takve predračune ne namjeravaju koristiti – oni ih i neće smjeti izdavati.


No čini se kako su za ovakvo "cjepidlačenje" ponajviše krivi sami obveznici koji su ovih godina upravo izdavanje predračuna koristili kako bi zaobišli pravila fiskalizacije. Kroz dosad provedene analize rizika i nadzorne aktivnosti izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je kako još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju. Prošlo ljeto i diljem jadranske obale izdavanje predračuna umjesto pravih računa bio je novi oblik porezne utaje.
A iz nadležnog Ministarstva financija upozoravaju kako izdavanje predračuna, ponuda, narudžbi i sličnih dokumenata, umjesto fiskaliziranih računa, predstavlja najteži porezni prekršaj koji će se najstrože sankcionirati.


No ni to nije sve - od siječnja iduće godine novi obvezni element računa u postupku fiskalizacije bit će QR kod! On će zamijeniti sve znamenke jedinstvenog identifikatora računa (JIR-a) ili zaštitnog koda izdavatelja (ZKI-ja). Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru podataka automatski bi se upisali svi podatci te bi se na taj način građanima olakšao postupak provjere i dodatno ih se potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi. Dvodimenzionalni kod može se očitati elektroničkim uređajima s ugrađenom kamerom i softverom za čitanje, odnosno dešifriranje, te se može očitati preko velikog broja aplikacija, koje se mogu besplatno preuzeti s interneta.


QR kod kao obvezni sadržaj računa morat će se naznačiti na računu koji se naplaćuje sredstvom koje se smatra gotovinom. Obveznici fiskalizacije koji ostvareni promet naplaćuju sredstvom koje se ne smatra prometom gotovine, nisu dužni iskazati ovaj kod na računu. Naravno, očekivano je kako će obveznici imati određene troškove vezane uz stupanje na snagu ove odredbe, kao što je pribavljanje novog programskog rješenja i zamjena opreme. Dario Kuštro

Ostavljen dovoljan rok za prilagodbu
Obveznicima fiskalizacije ostavljen je dovoljan rok za prilagodbu svojih fiskalnih rješenja za korištenje QR koda. Jednako tako, ostavljen je i dovoljan rok prilagodbe i vlasnicima samouslužnih uređaja - za tople ili hladne napitke, sendviče i grickalice, cigarete, žvakaće gume, prezervative... Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom propisano je da će se s početkom siječnja 2021. i kod njih početi primjenjivati obveza provođenja postupka fiskalizacije.
Obveznici fiskalizacije koji promet naplaćuju sredstvom koje se ne smatra gotovinom nisu dužni iskazati QR kod
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike