TvObzor
OPROSTITE, MIMOIŠLI SMO SE

Legendarni britanski redatelj Ken Loach vraća se s novom hvaljenom dramom
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
Dobitnik nebrojenih nagrada na filmskim festivalima stigao je u hrvatska kina 9. siječnja

Teško je nabrojiti sve nagrade koje je Ken Loach osvojio tijekom svoje redateljske karijere. Već kada se spomenu dvije Zlatne palme koje je osvojio na filmskom festivalu u Cannesu – prvu 2006. godine za film Vjetar koji povija ječam, a drugu 2016. godine za hvaljeni Ja, Daniel Blake – čak bi i najvećem laiku bilo jasno o kakvoj redateljskoj veličini se radi. Redovitim snimanjem nezavisnih filmova koji su svi odreda prikazivani na najuglednijim festivalima diljem svijeta i prikazivani u službenim konkurencijama ime Kena Loacha već je sada zlatnim slovima upisano u knjigu najznačajnijih europskih redatelja u posljednjih četrdesetak godina. Od sljedećeg tjedna u domaća kina stiže njegovo novo remek-djelo, hvaljena i nagrađivana drama Oprostite, mimoišli smo se.

Ricky, Abby i njihovo dvoje djece žive u Newcastleu. Snažna su obitelj u kojoj svaki član mari za onog drugog. Ricky je konstantno u potrazi za poslom, dok je Abby medicinska sestra koja voli svoj posao i skrbi se za starije i nemoćne. Međutim, unatoč tome što rade duže i napornije, shvaćaju da nikada neće imati nezavisnost u smislu posjeda vlastite nekretnine. Uskoro se Rickyju pruži zlatna prilika te se on i Abby oklade.

Ona prodaje svoj automobil kako bi Ricky mogao kupiti blještavi novi kombi za dostavu te postati „freelance“ dostavljač u vlastitoj tvrtki. Moderni svijet ovu će obitelj tako opkoliti sa svih strana u privatnosti njihove kuhinje, a budućnost će im postati iznimno neizvjesna…

Film Oprostite, mimoišli smo se premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, gdje je prikazan u službenoj konkurenciji. Od tada pa sve do danas film je prikazan na desecima drugih festivala gdje je redovito osvajao nagrade, poput nagrade publike za najbolji europski film na filmskom festivalu u San Sebastijanu ili nagrade za najbolji film na filmskom festivalu u Ljubljani. Glavna glumica Debbie Honeywood za snažan portret supruge, majke i njegovateljice osvojila je glavnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu.

Scenarist filma je Paul Laverty, dugogodišnji Loachov suradnik i pisac. Njih obojica zaslužna su za već spomenute filmove s kojima su osvojili Zlatnu palmu u Cannesu, a nakon trogodišnje pauze vraćaju se s novim remek-djelom za kojeg, premda dijele određene sličnosti, ipak tvrde da nije nastavak klasika Ja, Daniel Blake. Laverty je inspiraciju za priču donekle pronašao u slučaju Dona Lanea, dostavljača za tvrtku DPD, koji je preminuo u siječnju 2018. godine nakon što je odlučio raditi za vrijeme božićne gužve te nije otišao u bolnicu na pregled zbog bolesti. (N.K.)
Možda ste propustili...

SCOOP BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: PHILIP MARTIN. GLUME: GILLIAN ANDERSON, KEELEY HAWES, BILLIE PIPER, RUFUS SEWELL, ROMOLA GARAI...

O novinarskom timu koji je razotkrio princa Andrewa

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike