Mozaik
ZA NAGRADE SE NATJEČU TARANTINO, SCORSESE, MENDES, WAITITI I HO

Objavljene nominacije
za DGA Awards
Objavljeno 8. siječnja, 2020.
Udruga američkih režisera (Directors Guild of America) objavila je ovogodišnje nominacije za svoju nagradu DGA, koju se smatra snažnom smjernicom za Oscare, jer je posljednjih šest dobitnika ovog priznanja osvojilo je i zlatni kipić Akademije za najbolju režiju: Alfonso Cuaron za ‘‘Roma‘‘, Guillermo del Toro za ‘‘The Shape of Water‘‘, Damien Chazelle za ‘‘La La Land‘‘ te Alejandro G. Iñárritu za ‘‘The Revenant‘‘ i ‘‘Birdman: The Unexpected Virtue of Ignorance‘‘. Posljednji režiser koji je osvojio DGA, a nije nagrađen Oscarom, bio je Ben Affleck s filmom ‘‘Argo‘‘.


Ove godine u utrci za DGA našli su se i teškaši Martin Scorsese (‘‘The Irishman‘‘) i Quentin Tarantino (‘‘Once Upon a Time... in Hollywood‘‘), osvajač Zlatnog globusa za režiju Sam Mendes (‘‘1917‘‘), sjajni Novozelanđanin Taika Waititi (‘‘Jojo Rabbit‘‘) te južnokorejski redatelj Bong Joon Ho (‘‘Parasite‘‘). Nije uvijek slučaj da svi nominirani za nagradu redateljskog ceha odnesu i nominaciju za Oscar. Lani to nije uspjelo Bradleyju Cooperu (‘‘A Star Is Born‘‘) i Peteru Farrellyju (‘‘Green Book‘‘), umjesto kojih su nominacije Akademije primili Yorgos Lanthimos za ‘‘The Favourite‘‘ te Paweł Pawlikowski za ‘‘Cold War‘‘.


Od 2015. redateljski ceh nagrađuje i redatelje debitante, a tu su nagradu dosad osvajali: Alex Garland za ‘‘Ex Machina‘‘, Garth Davis za ‘‘Lion‘‘, Jordan Peele za ‘‘Get Out‘‘ i Bo Burnham za ‘‘Eighth Grade‘‘. Ove godine za ovu čast bore se Mati Diop (‘‘Atlantics‘‘), Alma Har‘el (‘‘Honey Boy‘‘), Melina Matsoukas (‘‘Queen & Slim‘‘), Joe Talbot (‘‘The Last Black Man in San Francisco‘‘) te Tyler Nilson i Michael Schwartz (‘‘The Peanut Butter Falcon‘‘).
U kategoriji režije dokumentarnog filma natjecat će se Steven Bognar i Julia Reichert za ‘‘American Factory‘‘ (Netflix), Feras Fayyad za ‘‘The Cave‘‘ (National Geographic Documentary Films), Alex Holmes za ‘‘Maiden‘‘ (Sony Pictures Classics), kineskinje Nanfu Wang i Jialing Zhang za ‘‘One Child Nation‘‘ (Amazon Studios) te makedonski redateljski par Ljubomir Stefanov i Tamara Kotevska za ‘‘Honeyland‘‘ (Neon). Svečana dodjela nagrada održat će se 25. siječnja 2020. u Los Angelesu. T.K.
Najčitanije iz rubrike