Mozaik
TAMBURAŠKI ORKESTAR HRT-A

Kajkavske popevke s Bojanom Jambrošićem
Objavljeno 7. siječnja, 2020.
Tamburaški orkestar HRT-a, u suradnji s čakovečkim slavujem Bojanom Jambrošićem, a pod glazbenim vodstvom Siniše Leopolda, snimili su CD izdanje starih i novih kajkavskih narodnih pjesama. Kajkavska glazbena baština nematerijalno je tradicijsko dobro i njezino očuvanje zadaća je budućih generacija. Uz samo očuvanje baštine, nužno je njezino širenje kako bi sva područja naše lijepe zemlje bila upoznata s tradicijskim tekovinama svojih sunarodnjaka iz drugih regija. Upravo je to cilj projekta TO HRT-a, Krapinskog festivala i Bojana Jambrošića, kao već prepoznatog promicatelja kajkavske glazbene baštine. Nastupajući na nekoliko izdanja Krapinskog festivala, Bojan je pokazao da voli i njeguje svoju rodnu kajkavsku tradiciju, a pohvale od diva naše scene, poput Gabi Novak, navele su Roberta Boškovića, idejnog začetnika i autora projekta, na realizaciju ovog nosača zvuka.

- Bojan dolazi iz Čakovca pa mu je taj izričaj dosta blizak, ali ono što nitko od nas iz autorskog tima nije mogao predvidjeti način je na koji su Bojan, maestro Leopold i orkestar HRT-a uspjeli napraviti da sve popevke zvuče toliko moderno, a opet poznato staro i klasično - izjavio je Bošković.

Tamburaški orkestar HRT-a imao je jednu od najvažnijih uloga u promicanju tambure i tamburaštva koja, uz glazbenu, ima i kulturološku vrijednost prepoznatu i u svijetu, a izvođače raznih izričaja potiče na suradnju. Ovo vrijedno izdanje to i potvrđuje. T.K.
CILJ JE POKAZATI KAKO RAZNOLIKOST NE MORA RAZDVAJATI
- U kreativnoj sinergiji Orkestar ujedinjuje snage sa sjajnim mladim glazbenikom koji svojim izvedbama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iako je pripadnik mlađe generacije, skladbe koje pripadaju zrelijoj populaciji izvodi s jednakim žarom, entuzijazmom i vještinom. U narječjima smo možda razjedinjeni i ponekad se međusobno ne razumijemo, ali upravo je glazba ta koja nas sve ponovno okuplja u zajedništvo. Upravo je zato cilj ovoga projekta da preko glazbe pokaže da raznolikost ne mora razdvajati, nego obogatiti svakoga od nas - kaže Siniša Leopold.
Možda ste propustili...

ZA NAGRADE SE NATJEČU TARANTINO, SCORSESE, MENDES, WAITITI I HO

Objavljene nominacije za DGA Awards

U LISINSKOM ĆE NASTUPITI 14. I 15. OŽUJKA 2020.

The Frajle dodale još jedan koncert

KREĆU NOKAUTI U “THE VOICE HRVATSKA”

Četvero Slavonaca bori se za prolazak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana