Dome slatki dome
DIZAJN TOPLINA I UGOĐAJ

Moderni tepisi za sve stilove
Objavljeno 2. siječnja, 2020.
Boju tepiha prilagodite ostatku interijera, ovisno o boji, dezenu i stilu koji prevladava

Kako bi podna površina vašeg doma bila što ugodnija i toplija, postavite tepihe, koji mogu zauzimati kompletnu površinu poda ili dekorirati zone koje želite naglasiti. Blagovaonica i dnevni boravak idealni su prostori za isticanje tepiha i naglašavanje topline doma. Tepisi mogu biti ručne ili strojne izrade. Ručno izrađeni tepisi imaju visoku cijenu zbog dugotrajnosti izrade i ručnih tehnika koje se primjenjuju. Njihova je prednost kvaliteta i finoća izrade te mogućnost kombiniranja različitih prirodnih materijala i nijansi boja. U nekim zemljama, poput Irana, tepisi imaju posebnu vrijednost, a ona im raste s godinama starosti.

Strojni
Strojno izrađeni tepisi popularni su zbog povoljnijih cijena te atraktivnog dizajna i oblika. Suvremene tehnologije strojne izrade tepiha učinile su ih kvalitetnijima. Strojno izrađen tepih možete naručiti s uzorkom po vlastitom izboru, a rok izrade je nekoliko tjedana, za razliku od ručno rađenih, koji se mogu izrađivati i do dvije godine. Strojna izrada tepiha nudi brojne kombinacije materijala, boja i oblika. Cijene su im vrlo povoljne uz kvalitetu i trajnost koje nude. Upravo zbog tih razloga ovakvi su tepisi vrlo popularni. Tepisi se izrađuju od prirodnih ili umjetnih materijala. Najčešće korišteni prirodni materijali su vuna, svila i koža. Tepisi od prirodnih materijala izrađuju se ručno ili strojno. Kao takvi imaju veću cijenu, koja se dodatno povećava ručnom izradom. Tepisi od prirodnih materijala idealno se uklapaju u interijere u kojima dominiraju drvo ili kamen.

Velour
Umjetni materijali za izradu tepiha su akril, polipropilen ili poliamid. Postavljaju se na podlogu koja je najčešće od pamuka, svile ili jute - u ovisnosti od osnovnog materijala. Tepisi se izrađuju u tehnici velour, u kojoj su očice odrezane na željenu dužinu radi postizanja mekoće i boucle u kojoj očica ostaje cjelovita. Tehnika izrade određuje mekoću i visinu gornjeg dijela tepiha, tzv. flora. Ovisno o dezenima, tepisi se dijele na tradicionalne, tj. klasične i moderne. Ručno izrađeni tepisi najčešće imaju tradicionalne uzorke i motive.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike