Novosti
POGIBIJA OSJEČKOG GLUMCA ALEKSANDRA BOGDANOVIĆA

Mladi vozač je prometni recidivist, za tragediju su odgovorni i suputnici
Objavljeno 28. prosinca, 2019.

Nakon što je Branislav Smiljanić (22) iz Tenje udario terencem osječkog glumca Aleksandra Bogdanovića, koji je zbog teških ozljeda preminuo u osječkom KBC-u, pojavila su se brojna pitanja odgovornosti osobe koja mu je dala automobil iako nije položio vozački ispit, ali i putnika iz njegova vozila koji također nisu pomogli unesrećenom Osječaninu.


Mladić je, podsjetimo, nakon nesreće pobjegao. Policija ga je vrlo brzo pronašla nekoliko ulica dalje jer mu je navodno od siline udara u Bogdanovića otpala registracijska pločica. Za medije je jedna od djevojaka iz vozila izjavila kako je znala da Smiljanić nema vozačku dozvolu te da "se to moglo svakome dogoditi", no to nije točno, jer nesreće se događaju svakodnevno, ali većina unesrećenih osoba preživi jer im je netko odmah priskočio u pomoć. Bogdanoviću, nažalost, nisu pomogli.


Dražen Jeđud, osječki prometni stručnjak, nije mogao komentirati nesreću nakon koje je preminuo Bogdanović, ali nam je pojasnio općenito kakvu odgovornost imaju osobe koje daju vozilo onima bez položenog vozačkog te kakva je odgovornost putnika u takvim vozilima.


- Osoba koja drugome da ključeve svog vozila da upravlja njime, a zna da ta osoba nema položen vozački ispit, ima moralnu i kaznenu ili prekršajnu odgovornost. Takva odgovornost osobita je ako se radi o maloljetnicima. Riječ je i o moralnoj odgovornosti jer onaj tko svoje vozilo daje zna da ta osoba nije položila vozački ispit i nije ispunila osnovne uvjete za sigurno sudjelovanje u prometu. Što se tiče osoba koje se nalaze u vozilu, one imaju ljudsku obvezu pomoći unesrećenoj osobi, bez obzira na to je li ta osoba stradala u prometnoj nesreći ili nekako drukčije pa su naišli na nju. Osobe koje se nalaze u vozilu koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći također imaju kaznenu odgovornost jer se radi o prikrivanju kaznenog djela. Svaki građanin dužan je prijaviti kada uoči da se neko kazneno djelo dogodilo - pojasnio nam je Jeđud.


Prema Kaznenom zakonu, tko ne pruži pomoć osobi u životnoj opasnosti, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine, što bi se moglo primijeniti za sve koji su bili u automobilu, a nisu se udostojili pomoći unesrećenom Bodganoviću. Što se tiče 22-godišnjeg vozača, Kazneni zakon kaže da tko ne pruži pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe i drugoga, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Za izazivanje prometne nesreće u kojoj je prouzročena smrt, vozača očekuje kazna zatvora od jedne do osam godina. Sud će morati uzeti u obzir i da je vozač bio svjestan da uopće nije smio sjesti za upravljač jer nije položio vozački ispit.
Prema Zakonu o sigurnosti prometa za cestama, vlasnik vozila ne smije dati vozilo na upravljanje osobi za koju je mogao ili morao znati da, između ostaloga, nema položen vozački ispit. Za taj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od tri do sedam tisuća kuna. Je li vlasnik vozila mogao ili morao znati da 22-godišnjak nije položio ispit i ipak mu dao ključeve vozila ili su mu automobil mladi uzeli bez njegova znanja, tek će se utvrđivati istragom. U konkretnom slučaju bit će teško utvrđivati i odgovornost Smiljanićevih suputnika. PU osječko-baranjska je istaknula kako ne može govoriti o detaljima postupanja prema mladom vozaču, ali potvrđuje da on pripada "u kategoriju recidivista prometnih prekršaja". Ističu i kako su o cijelom događaju pravovremeno izvješćivali javnost. S.Lacić
PREDSTAVA U SURADNJI S POLICIJOM
Početkom prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održana je predstava pod nazivom "Lily", kojom je predstavljen Nacionalni multimodularni preventivni projekt usmjeren na senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije nasilja nad ženama. Program je predstavljen u organizaciji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera te Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske, a glavni narator bio je tragično preminuli glumac Aleksandar Bogdanović.
KRONOLOGIJA
PU osječko-baranjska odgovorila je na prozivke da u vezi s ovom nesrećom nisu postupali po zakonu, jer je otac vozača policajac. "Dojavu o nesreći policijski 192 dobio je 21. prosinca u 22.36 sati, nakon čega policijska ophodnja i očevidna ekipa dolaze do pješačkog prijelaza na Trpimirovoj ulici. Policija je utvrdila da je vozač naletio na pješaka i pobjegao, a da nije pružio pomoć ozlijeđenom 45-godišnjaku niti je pozvao policiju. Ozlijeđeni 45-godišnjak prevezen je u KBC Osijek (...). Odmah je pokrenuta potraga za odbjeglim vozačem i vozilom i već za 33 minute od prve dojave, u 23.03, vozač i vozilo su pronađeni. Tada je utvrđeno da vozač nema položen vozački ispit. U 23.21 sat o nalasku automobila izviješten je zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Osijeku koji je naredio da se vozilo preveze u dvorište PU radi izuzimanja tragova. Na mjestu događaja obavljen je očevid kojim je rukovodio zamjenik općinskog državnog odvjetnika. U 23.34 sata, manje od sata nakon same nesreće, 22-godišnjak je bio uhićen", navodi policija.