Regija
NESVAKIDAŠNJA PROSLAVA - BADNJAK U ČRNKOVCIMA

Fišem i poklonima uljepšavaju Badnjak svojim sumještanima!
Objavljeno 24. prosinca, 2019.
Ribiči iz ŠRD-a “Smuđ” kuhaju fiš za sva domaćinstva u svojem selu

Za velike kršćanske blagdane u Slavoniji i Baranji nema ništa ljepše od njegovanja i oživljavanja stare tradicije i običaja koje sve više prihvaćaju i po njima žive i mlade generacije. Dani su to obiteljske sloge i zajedništva, ali i dani u kojima uz obilje blagdanskog stola nikako ne treba zaboraviti ni one koji te dane čekaju u društvu starosti i samoće, kao ni djecu i mlade koji se posebno vesele blagdanima, a nemaju priliku uživati u blagdanskom obilju.

A upravo o ljubavi i solidarnosti za svoja staračka i samačka te domaćinstva u potrebi u ovo vrijeme govori i prekrasna blagdanska priča iz Črnkovaca, sela u Općini Marijanci koje je prije nekoliko godina pokrenulo pravu božićnu bajku kakva se malo gdje može naći. Ovdje, naime, na Badnje jutro ribiči iz Športskog ribolovnog društva “Smuđ” Črnkovci u kotlićima kuhaju fiš za sva domaćinstva u Črnkovcima i nose ga svojim sumještanima uz čestitke na kućni prag kako se nitko tog dana ne bi osjećao - usamljen i napušten!

Nije išlo lagano
Prema priči predsjednika ŠRD-a Smuđ Črnkovci Petra Majdenića, sve je počelo sasvim slučajno prije četiri godine kada je, gledajući televizijski program, čelnom čovjeku črnkovačkih ribiča za oko zapela prekrasna priča iz županjskog kraja gdje bajkeri svake godine na Badnjak ujutro skuhaju fiš te ga podijele po selu.

- Komentari osoba koje su dobile taj fiš bili su toliko nabijeni emocijama i radošću zbog ove geste da sam i ja počeo razmišljati o tome da i mi kao udruga ribiča udružimo snage i u svojoj sredini pokušamo takvo što odraditi i uljepšati blagdane svojim sumještanima - prisjeća se Majdenić, kojemu nije bilo potrebno puno da zajedno sa svojim najbližim suradnicima i sam pokrene ovu humanitarnu akciju.

- Već i prvi pokušaj da svoje suradnike animiram da se uključe u projekt bio je iznad svih mojih očekivanja. Ne samo da se nitko nije usprotivio tome nego su svi bili jedinstveni u stajalištu da će učiniti sve što je potrebno kako bi ova ideja pala na plodno tlo. I tako je počela ova priča prije četiri godine - otkriva Petar neizmjerno ponosan na svoju ekipu i njihov entuzijazam da ova želja postane stvarnost.

Ribiči se prisjećaju da prva godina ovog projekta nije išla ni lagano ni glatko, jer iako su želje, zanos i srce bili veliki, ubrzo su se s vremenom i materijalom za pripremu našli u deficitu, pa je trebalo improvizirati i domišljati se kako ovu zamisao što je moguće kvalitetnije provesti u djelo. No, unatoč svemu tomu, kao da su im upravo te zapreke dale još više snage da na svojim leđima odrade ovaj veliki posao u koji se već prve godine uključio iznenađujuće veliki broj mladih Črnkovčana koji su „gro“ dužnosti preuzeli na sebe. Danas pričaju da je to bio doživljaj i postignuće koji nikada neće zaboraviti i kojeg će rado prepričavati i svojim unucima.

- Kad smo te prve godine krenuli s kuhanjem fiša, imali smo oko 80 osoba na popisu i za taj broj korisnika sve je bilo riješeno i osigurano: i riba, i tijesto, i porcije. No, u jednom trenutku su se dečki koji su bili tamo i sve odrađivali dosjetili da bi oni i financijski željeli više pomoći, te su u nekoliko minuta skupili nešto novca i pitali što se još time može riješiti. Tada smo shvatili da ima kuća i obitelji u koje ćemo nositi fiš, a u kojima ima djece, pa smo istog trenutka otišli u trgovinu i kupili još i poklone za tu djecu. Zahvaljujući tome, te prve godine smo podijelili oko 90 porcija fiša koje smo kuhali u šest kotlića i šest paketa za djecu - sa sjetom se prisjeća Majdenić.

Druge godine već je bila druga priča. Bilo je više vremena i mogućnosti za bolju pripremu, pa je na Badnje jutro u Črnkovcima osvanulo čak deset kotlića, iz kojih se seoskim ulicama neodoljivo širio miris najomiljenijeg slavonskog ribljeg specijaliteta. Te godine skuhano je 30 posto više porcija, pa se Črnkovčanima podijelilo 120 porcija i 18 paketa za djecu. Treća godina bila je još plodnija, pa se tako na Badnjak u 12 kotlića skuhalo 140 porcija fiša i nabavilo 18 paketića za djecu.

Golem uspjeh
I na ovogodišnje Badnje jutro črnkovački entuzijasti ponovo s radošću s kotlićima u rukama kreću na „zborno mjesto“ u blizinu Društvenog doma i tu postavljaju najmanje 12 kotlića, podlažu pod njih i počinju kuhanje domaćeg ribljeg specijaliteta. Kako se svake godine akciji odaziva sve više mještana, to postaje izvrsna prilika za druženje, razgovor, veselje i blagdanski ugođaj zajedništva i pomaganja na kojem bi im mnogi mogli pozavidjeti.

- Na taj dan smo svi ispunjeni i presretni, jer smo svjedoci koliki je ogroman uspjeh doživjela naša zajednička akcija, koju želimo provoditi i u godinama koje dolaze. Iskreno se nadam da će nakon četiri godine ovo u Črnkovcima prerasti u tradiciju koju će dalje nastaviti naši dečki koji nam svake godine pomažu. Tu su još i brojni dobri ljudi te donatori poput tvrtki Pavošević M&M, M-Elektronika, Stro-Bel Belišće, cafe-bar Calipso Črnkovci, MOJ DOM Majdenić, pizzeria Lodi Črnkovci, kao i Općina Marijanci, koja je prepoznala naš trud i uključila se u ovu akciju svakovrsno nam pomažući - poručuje Majdenić.

Sudionici ove akcije koji su se i danas rano ustali s namjerom usrećivanja svojih sumještana, kažu da im je ovo definitivno jedan od najljepših dana i događaja u cijeloj godini. Iako svjesni da su oni ti koji na ovaj način pomažu i usrećuju druge sumještane kojima dolaze na kućni prag, razgovaraju s njima i upućuju im čestitke i lijepe riječi u povodu blagdana, ne kriju da su ovakvim gestama oni sami zapravo još više ispunjeni i obogaćeni. Jer mnogi od njih su, pružajući starima, bolesnima i potrebitima paketiće i porciju fiša za blagdanski objed, upravo u toj gesti nesebično drugima poklonili i komadić svoga srca i duše, a u tome zapravo i jest pravi smisao Božića, zar ne!?

Tanja Kvorka
Petar Majdenić

predsjednik ŠRD-a “Smuđ”

Već i prvi pokušaj da svoje suradnike animiram da se uključe u projekt bio je iznad svih mojih očekivanja. Ne samo da se nitko nije usprotivio tome nego su svi bili jedinstveni u stajalištu da će učiniti sve što je potrebno kako bi ova ideja pala na plodno tlo.
12

kotlića pripremljeno je ove godine za kuhanje fiša cijelom selu
Nadam se da će nakon četiri godine ovo u Črnkovcima prerasti u tradiciju koju će dalje nastaviti naši dečki
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike