TvObzor
NAJBOLJI BOŽIĆNI FILMOVI

Osam nezaboravnih klasika sedme umjetnosti
Objavljeno 20. prosinca, 2019.
Piše: Danijel MIKLIĆ

Božić je pred nama. Doba je godine kao stvoreno za druženje s najbližima u toplome domu, uživanje u ukusnoj hrani, piću i, naravno - božićnim filmovima. Bez njih je gotovo nemoguće zamisliti blagdane i koliko god puta pogledali prepoznatljive filmske scene s junacima koji su postali pravi simbol Božića, svake godine ih uvijek iznova, gotovo ritualno želimo gledati. Pa iako nam noviteti iz filmskog svijeta na temu Božića dolaze svakodnevno i dostupniji su nam nego ikada, za neke filmove sa sigurnošću možemo reći da ih je nemoguće nadmašiti. Nije lako izdvojiti one najbolje, međutim, potrudili smo se izdvojiti nekoliko onih koji su obilježili vrijeme u kojemu su nastali, a koji i danas oduševljavaju novu, ali i onu staru publiku te ne sumnjamo da ćete pronaći bar jedan koji će vam uljepšati ove blagdane.

DIVAN ŽIVOT (1946.)
l Badnja je večer, a George Bailey (briljantni James Stewart), pritisnut velikim novčanim dugovima, pijan i razočaran nalazi se na rubu samoubojstva. Poželio je da se nikada nije rodio. Želeći ga spasiti, sveti Josip u pomoć mu odluči poslati blagog Clarencea (Henry Travers), anđela drugog razreda kojem bi upravo ovaj "slučaj" mogao pomoći u napredovanju i dobivanju krila. "Divan život" istinski je klasik velikog Franka Capre, jedan od najdirljivijih božićnih filmova svih vremena koji govori o temama koje su bile aktualne u doba kada je snimljen, koje su aktualne danas, i koje će biti aktualne sve dok postoji čovjek.

ČUDO U 34. ULICI (1947.)
l Ovjenčan Oscarima u kategorijama najbolje muške sporedne uloge (Edmund Gwenn), najuspjelijeg scenarija i najbolje izvorne priče, film Georgea Seatona emotivno je, dirljivo, vrlo šarmantno i zabavno ostvarenje, i kao takav idealan božićni film za cijelu obitelj. Radnja se događa u New Yorku, u vrijeme adventa, dok grad obilježava Dan zahvalnosti i priprema se za proslavu Božića, a priča prati Krisa Kringlea koji pokušava uvjeriti sve oko sebe kako je upravo on najomiljeniji dječji lik. No, nitko mu ne vjeruje osim 6-godišnje djevojčice i njenog oca odvjetnika. Oni odluče otići na sud kako bi uvjerili cijeli svijet da Kringle nije lud, da Djed Božićnjak uistinu postoji i živi u 34. ulici.

BOŽIĆNA PRIČA (1983.)
l U ovoj toploj, pronicljivoj komičnoj drami Boba Clarka, Ralphie (Peter Billingsley), 9-godišnjak koji ranih 40-ih živi u Indiani, mora uvjeriti roditelje, učitelje i Djeda Mraza da je puška "Red Ryder" za njega uistinu idealan poklon. Unatoč njegovu silnom trudu, nailazi na uvijek isti odgovor: "Izbit ćeš si oko". Stoga odluči otići do obližnjeg marketa te tamošnjeg Djeda Mraza zamoliti da mu pušku donese pod bor. Za sve to vrijeme, Ralphie se mora nositi s nasilnicima i nastojati da se ne nađe u središtu razmirice između svojih roditelja. I nakon više od tri i pol desetljeća "Božićna priča" jednakom mjerom oduševljavava sve koji je pogledaju.

GREMLINI (1984.)
l Božić u malom mjestu Kingston Falls. Lutajući Kineskom četvrti, izumitelj Randall Peltzer (Hoyt Axton) slučajno, kao božićni poklon, sinu (Zach Galligan) kupi čudnovato biće zvano Mogwai. Malenom čupavcu nadjenu je ime Gizmo. Ukućani se moraju pridržavati posebnih pravila: Mogwai ne smije doći u dodir s vodom i jakim svjetlom, a posebice ne smije biti hranjen nakon ponoći. Kultna horor-komedija iz 80-ih redatelja Joea Dantea s vremenom nije nimalo izgubila na snazi - naime, ispod komične površine prepune uspješnih gegova, krije se britka kritika lakomislenog potrošačkog društva i ekološkog nemara koja nikad ne zastarijeva.

NAJLUĐI BOŽIĆ (1989.)
l Urnebesna komedija Jeremiaha S. Chechika priča je o dobro poznatoj četveročlanoj obitelji Griswold koju je uhvatilo predbožićno ludilo. Treba pozvati brojnu rodbinu na blagdanski ručak, nabaviti božićno drvce, kupiti i umotati poklone, pripremiti večeru... Stvari kreću nizbrdo, no, tek kada stignu gosti, proslava se pretvara u pravu katastrofu. Glava obitelji, Clark (sjajni Chevy Chase), unatoč svemu ne gubi božićni duh i nada se čudu. Treći dio filmskog serijala "National Lampoon‘s Vacation" postigao je velik uspjeh i jedna je od najpopularnijih, ali i najboljih američkih božićnih komedija svih vremena.

SAM U KUĆI (1990.)
l Igrom slučaja, umjesto božićnih prazinika s obitelji u Francuskoj, Kevin McCallister (Macaulay Culkin) ostane sam u kući. U početku uživa u praznoj kući, inače prepunoj braće i sestara, ali vrlo brzo, kad se pojave provalnici Harry (Joe Pesci) i Marv (Danel Stern), shvaća kako stvari nisu idealne. Isprva preplašeni Kevin vrlo brzo dolazi k sebi i priprema obranu svog doma postavljajući brdo zamki za neželjene goste. Ni jedan božićni filmski maraton nije potpun bez gledanja filma za koji je scenarij napisao John Hughes, a režirao ga je Chris Columbus, i koji je osvojio srca djece, ali i odraslih diljem svijeta.

PREDBOŽIĆNA NOĆNA MORA (1993.)
l Grad Halloween čitavu godinu živi za proslavu Noći vještica. Glavni organizator proslave je Jack Skellington, omiljeni kralj bundeva koji svake godine organizira identičnu zabavu. No, Jack je već umoran s monotonim pripremama proslave dana oko kojeg se u gradu vrti baš sve, pa odluči potražiti drugačiji oblik zabave. On otkriva Božićni grad, otima Djeda Božićnjaka i "preuzima" Božić. Što djeca mogu očekivati kad im darove počnu donositi duhovi i demoni? Jedna od "najčudnijih" božićnih priča došla je iz glave Tima Burtona, koji je (u režiji Henryja Selicka) svijetu ponudio pravu animiranu noćnu moru.

ZLOČESTI DJED MRAZ (2003.)
l Radnja ove izvrsne crne komedije redatelja Terrya Zwigoffa prati prevarante Willijea (Billy Bob Thornton) i Marcusa (Tony Cox) prerušene u Djeda Mraza i njegova patuljka, koji se prijave se za posao u trgovačkom centru i zatim ga pljačkaju na Badnju večer. Njihov plan odlično napreduje sve dok dvojica pokvarenjaka ne upoznaju introvertiranog 8-godišnjaka koji misli da je Willie pravi Djed Mraz. Pretio, nespretan i česta meta školskih nasilnika, dječak uspijeva probuditi nešto poput suosjećajnosti u Willieju koji mu pokušava dati pokoji savjet te usput razvija nešto nalik na božićni duh. Iako je podigao dosta prašine kod konzervativnog dijela publike, "Zločesti Djed Mraz" šalje ispravnu poruku i to bez trunke ljigavosti.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike