Regija
KREĆE IZRADA PROJEKTNO-TEHNIČKE DOKUMENTACIJE VRIJEDNE 2,1 MILIJUN KUNA

Geotermalna voda - bušenje kod Babine Grede 2021., županija želi biti energetski neovisna
Objavljeno 19. prosinca, 2019.
BABINA GREDA - Na početnoj konferenciji u Babinoj Gredi najavljena je izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt "Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije", vrijedna 2,1 milijun kuna, 85 posto sufinancirat će se EU sredstvima, a ostatak će osigurati Županija kao nositelj projekta i Općina Babina Greda kao partner.
- Izrada dokumentacije propisana je Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika jer je geotermalna voda novim zakonom stavljena u tu kategoriju. Prvi set dokumenata radi se prije bušenja, a drugi nakon bušenja. Ako se potvrdi bušotina, odnosno nalazi, slijedi ishođenje dozvole za eksploataciju - pojasnio je Saša Dević, direktor tvrtke Geotermalni izvori d.o.o., koju su zajednički osnovale VSŽ i Općina Babina Greda. Ishođena je dozvola za istraživanje geotermalne vode na području Babine Grede, a nakon izrade dokumentacije počinju radovi. Država je 42 hektra zemljišta u gospodarskoj zoni Krčevine, gdje će se oni provoditi, prenijela u vlasništvo Općine i namijenjeno je budućim korisnicima geotermalne vode.


- Namjena korištenja vode ovisit će o onome što će se bušenjem pronaći, to ne možemo znati unaprijed, iako postoje određene naznake, a izrađena je i studija. Sve dok se fizički ne probuši, ne dođe do te vode i ne provede ispitivanje bušotine, ne možemo znati ni temperaturu ni količinu ni kemijski sastav te vode - ističe Dević. Dokumentacija je iznimno složena i zahtjevna, kao i bušenje. Za bušotinu je potrebno osigurati 60-ak milijuna kuna. Predviđeno trajanje provedbe je 4 godine.
O velikom značenju projekta govorio je župan Božo Galić poručivši kako je cilj da županija bude energetski neovisna o bilo kome. Direktor Razvojne agencije VSŽ-a Ilija Cota istaknuo je da je riječ o jednom od 10 strateških projekata županije ukupno vrijednih više od 1,7 milijardi kuna.


Marija Lešić Omerović
POTENCIJAL ZA GOSPODARSKI RAZVOJ
Načelnik Babine Grede Josip Krnić nije skrivao zadovoljstvo što se nakon 21 godine otkako je projekt istraživanja i eksploatacije geotermalne vode uvršten u strategiju razvoja Općine, on konačno pokreće. Vjeruje da će 2021. krenuti bušenje. "Ovo je veliki prirodni potencijal koji će omogućiti brojne investicije, gospodarski razvoj, nova radna mjesta i podizanje životnog standarda. Cilj je da budemo energetski samoodrživi i da Babina Greda bude zeleni punkt VSŽ-a i RH", ističe. A tu su i prihodi od rudne rente za općinski i županijski proračun.
Možda ste propustili...

NA RELACIJI ĐAKOVO - DRAGOTIN

Đakovački dekanat - križni put obitelji

SDP O HZZO-ovoj ODBIJENICI UMIROVLJEIKU ZA PUT NA LIJEČENJE U BIZOVAC

Zbog pilot-projekta besplatnog željezničkog prijevoza oboljeli bez povrata putnog troška

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVOUREĐENI PROSTOR

Banka radi

2

NA KORIZMENOJ MANIFESTACIJI NASTUPILO ŠEST KUD-OVA I ŽUPNI ZBOR

Crkvene pučke popijevke i posna jela

3

PRVO U HRVATSKOJ

Digitalno selo