Zdravlje
OBRATITE PAŽNJU NA PROMJENE NA KOŽI

Melanom ne mora biti smrtonosna bolest
Objavljeno 18. prosinca, 2019.

Dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama može izazvati promjene u našim stanicama te ih oštetiti. Što je češće izlaganje suncu, češća su i oštećenja. Posljedično, tijekom vremena dolazi do razvoja kroničnih oštećenja kože koja mogu uzrokovati karcinom kože.

 

 

„Melanom je najrjeđi ali i najopasniji oblik zloćudnog raka kože. Prema podacima zadnjeg Registra za rak iz 2016. godine, u Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano 800 melanoma. Ono što zabrinjava je da je samo polovina bolesnika dijagnosticirana u ranijim stadijima bolesti. U KBC-u Osijek postoji multidisciplinarni tim za tumore kože koji je osnovan kako bi svakom bolesniku omogućili najbolju moguću skrb te pristup svim specijalistima koji su uključeni u liječenje melanoma. Savjet našim građanima: ako  imate na koži novu promjenu koja raste ili madež koji je promijenio izgled, posavjetujte se s liječnikom.“ - pojašnjava doc.dr.sc. Ilijan Tomaš, specijalist onkologije i radioterapije, pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek.



Specijalistice radioterapije i onkologije prim. Zdenka Kotromanović i dr.sc. Suzana Erić članice su multidisciplinarnog tima za liječenje melanoma na Kliničkom bolničkom centru Osijek. U svom dugogodišnjem iskustvu liječenja bolesnika s melanomima doživjele su puno promjena i različitih pristupa liječenju.

 

 

„Unazad samo par godina, melanomi viših stadija liječili su se skoro isključivo kemoterapijom koja je imala lošu dugoročnu prognozu. No, razvojem novih sistemskih, takozvanih pametnih terapija, situacija se promijenila na bolje. Melanom je zapravo skup puno promjena na razini stanice. Mutacije se javljaju rano u razvoju bolesti, a jedan od pokazatelja agresivnosti tumora je BRAF V600 mutacija, čiji status je važno odrediti prije početka liječenja kako bi se prilagodio terapijski protokol. Kao što statistika kaže, možemo i potvrditi iz kliničke prakse kako većina bolesnika s dijagnozom melanoma prvi put dođe do nas kada se bolest već proširila. Nadamo se povećanju svijesti građana o opasnosti melanoma te građane treba potaknuti na češću kontrolu promjena na koži. Stoga su od velikog značaja javno zdravstvene preventivne akcije i odaziv na njih. Melanom, ako se otkrije i operira u ranijim stadijima je izlječiva bolest.“ - kaže prim. Zdenka Kotromanović.

 

 

Dr.sc. Suzana Erić naglašava kako je učestalost pojave melanoma u stalnom porastu posljednjih godina. Uglavnom se pojavljuje u osoba srednje i starije životne dobi, češće u osoba svijetle puti. Sumnju na melanom moguće je postaviti kada se na koži nalazi pigmentirana lezija koja se mijenja tijekom vremena. Dobra vijest je što nakon više godina postoji novost u liječenju melanoma. To je dodatna zaštita jer uzimanjem terapije bolesnici s operiranim limfnim čvorovima i potpuno uklonjenim melanomom imaju značajno smanjen rizik povrata bolesti. Pravovremeno uvođenje terapije može spriječiti povrat bolesti i značajno produljiti život.

 

(PROMO članak)

 

 

 


Novartis Hrvatska d.o.o., Radnička cesta 37b, 10 000 Zagreb,

tel. 01 6274 220, fax. 01 6274 255, novartis.hrvatska@novartis.com


Datum sastavljanja: 10.12.2019. / TAF - AD65 - 16/12/2019 - HR - R11912782761

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa