Gastro
NE BACAJTE NOVAC U SMEĆE

Božić bez bacanja hrane
Objavljeno 18. prosinca, 2019.

 

Jeste li ikada pomislili da bacanjem hrane tijekom blagdana doslovno bacamo novac u kantu? Stvaranjem prehrambenog otpada zbog, na primjer, nepravilnog skladištenja, istovremeno bacamo i novac.

Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane, a time i smanjiti troškove u kućanstvu .

 

 

 

PRIJEDLOG 1: PLANIRAJTE OBROKE

Glavni razlog za 43 % slučaja kada bacamo hranu jest taj da se hrana pokvari. Zaboravimo što imamo u hladnjaku, zamrzivaču i ormarićima ako ih redovito ne pregledavamo i ako ne planiramo obroke u skladu s time što se prvo treba iskoristiti. Evo nekoliko savjeta o tome kako planirati tjedni jelovnik i obroke, te kako sastaviti popis za kupovinu.

 

 

 

PRIJEDLOG 2: KUPUJTE PROMIŠLJENO

Naše kupovne navike i odluke koje donosimo u supermarketu čvrsto su povezane s količinom hrane koju bacamo.
Evo nekoliko jednostavnih savjeta o izbjegavanju prekomjerne kupnje, kako biste uštedjeli
novac i bacali manje hrane.


Ne kupujte na prazan želudac. Nemojte ići kupovati hranu ukoliko ste gladni, jer ćete vrlo
vjerojatno kupiti više nego što trebate ili se nećete pridržavati popisa za kupovinu.


Naučite razliku između datuma “upotrijebiti do“ i “najbolje do“. Datum “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum „upotrijebiti do” nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata.

Datum “najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

 

 

 

PRIJEDLOG 3: MUDRO SPREMAJTE HRANU

Velik dio hrane koju bacate tijekom blagdana mogli biste
ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod
kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

 

 

 

PRIJEDLOG 4: ISKORISTITE OSTATKE HRANE

Uvijek nam preostane malo kruha ili riže od prethodnog obroka. Često odabiremo najlakši i najprikladniji način pripremanja večere – počevši od nule – ali budite kreativni pa iskoristite ono što imate u hladnjaku da biste pripremili novi blagdanski obrok.

 

 

 

PRIJEDLOG 5: DONIRAJTE

U vašoj okolini sigurno se nalazi humanitarna organizacija koja prikuplja hranu za osobe u potrebi . Učinite dobro djelo!

 

 

 

 

Ovaj projekt sufinanciraju Europska Unija i Vlada Republike Hrvatske Ured za udruge

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HEADONEAST CROATIA - HEDONIST@SLAVONIJA

Vinski hedonizam na istoku Hrvatske: Mistični kraj ispunjen savršenstvom okusa

2

SVE VIŠE FAVORIZIRA SE LOKALNA, DOMAĆA KUHINJA

Turisti vole novo a Slavonija ima štošta ponuditi

3

VINCEŠKA - POČETAK NOVOG CIKLUSA

K trsu - bez obzira na hladnoću, kišu, blato...