Crna kronika
OTKRIVEN JOŠ JEDAN

Lažni branitelj zaradio stotine tisuća kuna
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Mirovinu i invalidninu osumnjičeni je na temelju lažne dokumentacije primao više od 10 godina
OSIJEK - Policija je osumnjičila 57-godišnjaka da je lažnom dokumentacijom došao do braniteljske mirovine, dionica i invalidnine. Mirovinu je primao 11 godina, a invalidninu punih 13 godina.
- Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 57-godišnjak od 1. siječnja 2005. do 31. prosinca 2018. godine, tijekom postupka priznavanja statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida, lažno prikazao činjenice o sudjelovanja u Domovinskom ratu i okolnosti narušavanja zdravlja koje su prouzročile invalidnost. Time je nezakonito stekao pravo na mirovinu, invalidninu hrvatskog branitelja, i dionice trgovačkih društava. Mirovina je 57-godišnjaku isplaćivana od srpnja 2009. do prosinca 2018. godine, a invalidnina od siječnja 2005. do prosinca 2018. Time je nezakonito stekao materijalnu dobit od nekoliko stotina tisuća kuna - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.


Prošle godine kninska je policija osumnjičila dvojicu 54-godišnjaka da su prijevarom u 12 godina zaradili više od milijun kuna na braniteljskim mirovinama. Jedan je 54-godišnjak bio osumnjičen za prijevaru, a drugi za pomaganje. Kako je tada navela policija, osumnjičeni je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike Ministarstva hrvatskih branitelja, u čemu mu je pomogao drugoosumnjičeni tako što je, kao nadležna osoba, takvu dokumentaciju za ostvarivanje statusa osumnjičenom ovjerio svojim potpisom. Na temelju tako pribavljene dokumentacije osumnjičeni je ostvario pravo na status prema kojem je u vremenu od 1. lipnja 2003. do 5. srpnja 2015. godine, kada mu je zbog zaposlenja obustavljena isplata, pribavio protupravnu imovinsku korist od 1.072.598,29 kuna, sve na štetu državnog proračuna.
Tijekom 2015. godine novogradiška je policija prijavila 45-godišnjaka koji je također imao lažne dokaze da je ranjen u Domovinskom ratu. Četrdesetpetogodišnjak je bio osumnjičen da je lažnim prikazivanjem stanja i prikrivanjem činjenica o ranjavanju u Domovinskom ratu podnio zahtjev nadležnom Uredu za obranu kako bi ostvario prava na osnovu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Na osnovu dokumentacije o ranjavanju, do kojega nije došlo u obrani suvereniteta RH, ishodio je status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata. Tako je od veljače 1994. do lipnja 2015. godine, ostvario određena prava na temelju kojih je zaradio nekoliko stotina tisuća kuna.
Sandra Lacić
ZARADIO OKO MILIJUN KUNA
Da je zaradio približno milijun kuna policija je sumnjala i na 60-godišnjaka s područja općine Oprisavci. On je lažnim prikazivanjem stanja i prikrivanjem činjenica o ranjavanju u Domovinskom ratu podnio zahtjev nadležnom Uredu za obranu, iako je znao da ne ispunjava uvjete na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji, odnosno njegovo stradavanje nije nastalo u obrani suvereniteta RH. Na temelju takvog zahtjeva i lažnog prikazivanja ranjavanja ishodio je status hrvatskog ratnog vojnog invalida određene skupine i postotka oštećenja organizma. Time je doveo u zabludu nadležne državne institucije tako da je novac koji nije trebao dobiti primao od studenoga 1992. do lipnja 2015. godine.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike