Regija
U RODNOJ KUĆI, GDJE JE KAFIĆ LARISA

Hommage slikarici Vjeri Biller na izlogu caffe bara
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Motiv kuća u nizu, na poziv Mirka Ćurića, na staklo prenijela Marija Adrić Soldo

ĐAKOVO - Nepravedno gotovo zaboravljena avangardna slikarica Vjera Biller, koja je 1903. rođena u Đakovu, od sada je svakodnevno na korzu.Na njezin rođendan, 7. prosinca, u prostoru gdje je rođena, a gdje je danas kuća obitelji Mutavdžić s caffe barom Larisa, vlasnice Danijele Mutavdžić, priređeno je predstavljanje intervencije u prostoru, točnije na izlogu caffea, a posvećeno je Vjeri Biller. Detalj venecijanskih kućica s njene grafike i njen lik oslikani su temperom na staklu, a autorica je akademska slikarica iz Đakova Marija Adrić Soldo. Na poziv đakovačkog književnika i publicista, promicatelja djela Vjere Biller, prof. Mirka Ćurića, hommage je to Adrić Soldo ovoj slikarici koja je živjela i djelovala u Hrvatskoj (Đakovo, Osijek i Opatija), u Mađarskoj (Budimpešta), Njemačkoj (Berlin) i Austriji (Graz), a izlagala u Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji i Srbiji, tj. nekadašnjoj Kraljevini SHS. Ostavila je traga u tri međunarodno važna avangardna umjetnička pokreta, s pripadajućim časopisima - Magyar aktivismus (MA) iz Budimpešte, Der Sturm iz Berlina te Zenit iz Zagreba i Beograda. U Berlinu, kaže Ćurić, izlaže u galeriji Der Sturm, najpoznatijoj galeriji avangarde.



- Počinje izlagati 1919. u Mađarskoj, odakle slijede i druge prestižne galerije, no danas je gotovo zaboravljena. Na žalost, poznato je samo osam njezinih slika, sedam je u Beogradu, a jedna u Budimpešti. Cijelo ovo vrijeme Biller zaboravu ne prepušta dr. Irina Subotić iz Beograda - kaže Ćurić, koji je objavio monografiju "Vjera Biller - umjetnica u zenitu oluje". Sudbina ovu ženu koja potječe iz đakovačko-osječke židovske obitelji, od slikarskog stalka zbog bolesti odvodi u sanatorij. Ubijena je 1940., u Hartheimu, u nacističkim medicinskim pokusima, a za grob se ne zna. Želeći javnosti ukazati na njezin lik i djelo, Ćurić je pozvao Mariju Adrić Soldo da to vizualizira u prostoru kuće u kojoj je rođena.

- Dok je istraživao rad i život Vjere Biller, dok je radio na monografiji o njoj, Mirko Ćurić pozvao me da na temelju njezinih slika i plakata pokušam nešto rekonstruirati - kaže Adrić Soldo, koja je ideju vidjela u Vjerinim crno-bijelim grafikama.



- Kada sam ih ugledala, vidjela sam stotinu ideja koje bih mogla napraviti. One su i sada čitljive, vizualno bliske, pa sam s tih grafika uzela fragmente. To je slikaričin motiv i totalno je ‘trendi‘. Izvukla sam ga iz konteksta njene grafike i prenijela temperom na staklo izloga - kaže Adrić Soldo. Tako od prošloga vikenda detalj crno-bijelih kuća u nizu iz avangardnog opusa Biller, ali i njen lik, krase izlog Larise.

Hommageom Marije Adrić Soldo Vjeri Biller oduševljena je, kaže, i vlasnica caffe bara Danijela Mutavdžić.

- Mislim da u toj priči ima velikog potencijala za turističku priču grada, kao i potencijala za rad našeg objekta, za njegov vizualni identitet, za ponudu turistima i gostima da je ovdje rođena velika slikarica - kaže Mutavdžić, koja u dogovoru s autoricom intervencije u prostoru u planu ima i gostima ponuditi kavu iz šalice s otiskom detalja s izloga.
Suzana Župan

Detalj i na lončićima
Crno-bijele kuće u nizu - avangardni detalj s grafike đakovačke slikarice Vjere Biller, đakovačka akademska slikarica Marija Adrić Soldo koju, dodaje, zanima marketing u kulturi i brendiranje u umjetnosti, osim na staklu izloga caffe bara Larisa, prenijela je i na limene lončiće, kao i na kalendar. “Tih pet lončića s tim motivom napravila sam kao prototip suvenira, kao nešto što bi danas-sutra moglo biti suvenir iz Đakova”, pojašnjava Marija Adrić Soldo. Sudeći prema odličnim reakcijama vlasnice Larise, ali i drugih, očito će ih morati napraviti još. “Želja vlasnice kafića Danijele jest da danas-sutra lončići s tim motivom iz opusa Vjere Biller budu dostupni gostima u kafiću, a moći će se i kupiti”, dodaje Adrić Soldo, dajući svoj obol otimanju Biller od zaborava.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike