Ekonomija
NOVE INVESTICIJE PRATE POTREBE KUPACA

Petrokemija uvela big-bag sustav pakiranja gnojiva
Objavljeno 10. prosinca, 2019.

Investicijom od tri milijuna i osamsto tisuća kuna kutinska Petrokemija otvorila je jučer dvije pakirne linije big-bag ambalaže od 500, odnosno 600 kg, a za posebne kupce mogu pakirati i 1000 kg. Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije, naveo je kako su u novom vlasničkom okruženju (krajem prošle godine većinski paket Petrokemije kupila su Tera mineralna gnojiva i danas INA i PPD imaju više od 54 posto Petrokemije) uspjeli stabilizirati poslovanje tvrtke, nakon čega se krenulo sa znatnijim promjenama prodajne politike.
- Petrokemija je ostvarila izvanredan rezultat s više od 120 milijuna kuna netodobiti te s visokom operativnom dobiti. I u posljednjem kvartalu očekujemo planske rezultate koje smo najavili i možemo očekivati da će cijela ova godina biti godina s izvanrednim rezultatima. Zbog čega je do toga došlo? Prije svega, u ovoj godini su energenti, posebno prirodni plin, bili na povijesno niskoj razini, a s obzirom na to da je upravo plin ključni dio troškova Petrokemije, to je posljedično utjecalo na poslovanje. S druge pak strane, ugovorili smo dobavu plina ne samo s INA-om i PPD-om nego i s trećim dobavljačem, a to je tvrtka MET, tako da smo povećali i distribuciju dobavljača i dodatno poboljšali uvjete u kvaliteti nabave plina. Napravili smo znatan iskorak i u smislu drukčije strukture tržišta, što znači da smo snažnije promijenili strukturu naših kupaca, pa robu prodajemo, prije svega, u srednjoeuropskom okruženju i 500 kilometara u krugu od Kutine, gdje smo veoma kompetitivni i s cijenom i kvalitetom, a gdje imamo brend i imidž te gdje možemo, uz najmanje troškove, isporučiti robu. Isto tako smo promijenili i strukturu prodane robe - rekao je Žmegač.
Dodao je također: "Upravo ste vidjeli jednu našu investiciju kojom nakon dužeg vremena ulažemo u razvoj transportnih kapaciteta i sustav isporuke robe prebacujemo s paleta na big-bagove. To pokazuje da pratimo potrebe naših korisnika jer i poljoprivrednici uvode nove tehnologije gdje se koriste big-bagovi s novom mehanizacijom, što optimizira poslovanje i njima i nama. S ovim kapacitetima očekujemo da ćemo podići prodaju robe na big-bagove za 100 posto. Komercijalno ćemo cijenom potaknuti poljoprivrednike da koriste big-bag sustav pakiranja mineralnih gnojiva. Treći segment ovogodišnjeg uspješnog poslovanja je nabava, zahvaljujući kapitalu koji smo u dokapitalizaciji akumulirali i omogućili da u nabavnom sustavu smanjimo cijene. Isto tako spojili smo proizvodnju i prodaju te smo postali proizvodno prodajno orijentirana tvrtka. Ovih smo dana pokrenuli kampanju zapošljavanja. Osim što će 2019. - 2020. otići oko 390 radnika, do kraja 2020. zaposlit ćemo 40 novih radnika, od toga 10-ak inženjera i magistara strojarstva, kemijskog inženjerstva i tehnologije... Radimo na pomlađivanju kadra‘‘, rekao je Žmegač i dodao da će se snažan proces optimizacije nastaviti. Renata Prusina

Davor Žmegač

predsjednik Uprave Petrokemije

Radimo na pomlađivanju kadra. Ovih smo dana pokrenuli kampanju zapošljavanja. Do kraja 2020. zaposlit ćemo 40 novih radnika, od toga 10-ak inženjera i magistara strojarstva, kemijskog inženjerstva i tehnologije...
Zahtjev tržišta
Za našeg jučerašnjeg posjeta u tijeku je bila priprema isporuke za talijansko tržište s big-bagovima od 1000 kg. - Dnevno iz tvornice izlazi 3000 tona proizvoda, mjesečno od 80.000 do 90.000 tona. Cilj nam je, osim na domaćem, biti dominantnima i na tržištu Slovenije, BiH, Srbije i Mađarske, a izvozimo i u Italiju, Tursku, Portugal - rekao je Marin Mudronja, voditelj logistike, istaknuvši da je ova investicija odgovor na zahtjeve tržišta.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike