Kultura
NAGRADA UMJETNIK UMJETNIKU

Osječaninu Andreju Tomiću 10.000 kuna i samostalna izložba
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Ova se nagrada dodjeljuje izvan službene konkurencije Bijenala, na poticaj i zahvaljujući donaciji anonimnoga filantropa

Nagrada je bila ugodno iznenađenje. Prvi put izlažem na Bijenalu slikarstva i nisam imao nikakva očekivanja. Velik je broj izlagača, raznolike su poetike, a mnogi već nastupaju više puta. Bio sam zadovoljan samom činjenicom da sudjelujem na izložbi jer ipak je riječ o izboru dvogodišnje slikarske produkcije na nacionalnoj razini. Drago mi je što je nagradu dodijelio drugi žiri u odnosu na onaj koji je birao radove za izložbu. Tako su moje slike prošle kroz "dva sita". No nemam osjećaj da će nagrada nešto mnogo promijeniti po pitanju moga rada, više ju shvaćam kao poticaj, "vjetar u leđa" od strane struke. Svakodnevica se nastavlja, nove slike nadolaze, a svaka nova slika je novi izazov - zadovoljno komentira 27-godišnji Osječanin Andrej Tomić kojemu je odbora u sastavu Nikola Albaneže, Tomislav Buntak te anonimni filantrop dodijelio jednu od dvije jednakovrijedne Nagrade Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnik umjetniku na netom završenom 5. bijenaleu slikarstva.


Ova se nagrada dodjeljuje izvan službene konkurencije Bijenala, na poticaj i zahvaljujući donaciji anonimnog filantropa. Uz Andreja, dobitnica nagrade u iznosu od po 10.000 kuna i samostalne izložbe u Galeriji Karas je i Lea Popinjač.


- Ako ti je dom svemir i umjetnost, jasno da si beskućnik među ljudima... i tražitelj kulturnog azila za svoje svjetove... Kulturne manifestacije - kao što je npr. Bijenale slikarstva na kojem su na vrlo delikatno lirske i snažno ekspresivne načine nastanjeni pluraliteti formi i njihovi sadržaji - svjedoče o snazi i ljepoti najfascinantnije riječi ljudskog roda, koja na svim različitim jezicima ovoga svijeta znači ono najplemenitije u nama. (...) Ispričavamo se svim prisutnim umjetnicima čiji talent je oblikovao ovo izdanje Bijenala slikarstva, a koji nisu dobili nagrade. Oni i mimo toga ukazuju na altruizam njihovih unutarnjih svjetova u velikom eksterijernom ambijentu intelektualne i financijske škrtosti ovoga svijeta. Najnoviji podaci Ujedinjenih naroda činjenično govore da u svijetu jedna milijarda djece živi u siromaštvu. Iz dubine srca i jedne vrlo singularne vrste raskošne intelektualne skromnosti zahvaljujemo se Laureatima ove nagrade koji su toj nagradi omogućili da i preko njihovog primjera rastu spoznaje o potrebi filantropije na hrvatskoj kulturnoj sceni, kao što je to ustaljeni običaj u ostatku Europe, kako preko ekonomskih korporacija u vidu sponzorstva i donacija, tako i preko vrlo delikatno osviještenih pojedinaca, koji imaju intelektualni i financijski kapacitet za to. Poželjno je da se tako što regulira adekvatnim zakonom te da se time pruži poticaj širenju svijesti i prakse filantropije. To je jedan od najbitnijih izazova Ministarstva kulture Republike Hrvatske jer je u pitanju gola opstojnost likovne kulture i tako reći ogoljelo i golo do kosti dostojanstvo likovnog umjetnika u hladnoći i indiferentnosti funkcionalne stvarnosti ovog svijeta. Radi se o devastaciji raznolikoga kulturnog eko-sustava, jednako kao i ekosustava našeg planeta bez kojeg ne možemo živjeti. Završit ću kratkim tekstom: "Sreća je ptica lutalica, ne voli kaveze, a ljude vole zatvarati u kaveze". Sve što je dobro nije lako napraviti, a sve loše se s lakoćom radi. Tu Zemlju, na kojoj se rađamo i po kojoj hodamo i to Nebo što gledamo, spojit ćemo u jedinstvene kapi ljudskoga truda što će nas krijepiti te osvjetljavati staze kojima još nismo hodali, a iza nas ostavljati puteve kojima su drugi krenuli; djelima pričati o umjetnosti i umijeću kulture ljudskoga roda, kojemu pripadamo po rođenju, prebivalištu, patetičnosti poezije, te učiniti vidljivima kako fatalnosti tako i njene nevidljive bezgraničnosti..." - piše anonimni dobročinitelj.


HPB Grand Prix nagradu od 20.000 dobio je Zoltan Novak, jer je "izložbom u MSU slikarski obilježio 2019. Odlične slike nevjerojatne energije i osoban odnos slikara nad kaotičnom stvarnošću koja nas okružuje pokazale su da je Zoltanovo slikarstvo mjera bez mjere o ushitu kroz koji zreli talentirani slikar komunicira sa svijetom u koji je uronio".
Dobitnica HPB nagrade za mladu umjetnicu (10.000) je Tara Beata Ratz, "predstavnica najmlađe slikarske generacije, koja se predstavila kolorističkom serijom slika florealnih oblika koji kao da govore o održivosti prirode, intuitivnoj duhovnosti, Zemlji i nama kao neodvojivoj cjelini. Predstavlja novu generaciju koja dolazi, želi stvarati svoj identitet, otvarati nove teme, slikati drukčije slike i pričati o novim temama koje svako novo vrijeme i generacija oblikuje na svoj način". N.Vek.
Identitet hrabrosti, individualnosti i slobode
To najplemenitije svoju akustičnu ekspresiju ima u izgovorenoj ljudskoj riječi Ljubav. Na Bijenalu slikarstva ta riječ je izgovorena u slikama koje su stvorene za naše oči koje ih promatraju. Sve te slike sa svojim očima gledaju nas, također u oči, i u tom susretu bez riječi uspostavlja se dijalog vizualne umjetnosti; dijalog samo njoj poznat i svojstven. U vama slikarima itekako je vidljivo koliko volite slikarstvo i da je to vaš intelektualni i emotivni identitet hrabrosti, individualnosti i slobode... - piše, između ostaloga, anonimni filantrop.
Najčitanije iz rubrike