Kultura
JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE, PROMIČE I ŠTITI HRVATSKU BAŠTINU

Pomogla sam u obnovi osječkog HNK-a, za što sam u prosincu 1994. primila i priznanje
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Obrati li mi se netko sa zamolbom, bit će mi drago. Posebice za edukaciju

Osnivačica The International Trust for Croatian Monuments (ITCM) Jadranka Beresford-Peirse nakon diplome Filozofskog fakulteta u Zagrebu (profesorica engleskog i talijanskog jezika i književnosti) upisala je poslijediplomski studij na King‘s College, University of London. Supruga Sir Henryja Granta de la Poer Beresford-Peirsea, majka dvojice sinova, svoj profesionalni put pronašla je u promidžbi hrvatske kulturne baštine u Engleskoj te pomoći u njezinoj obnovi nakon Domovinskoga rata.



Kada ste osnovali ITCM i s kojim ciljevima?


- Zakladu smo osnovali moj pokojni suprug i ja, u jesen 1991. u vrijeme Domovinskoga rata. Odmah smo započeli s radom i prva izložba fotografija ugrožene i uništene baštine održana je u prosincu 1991. u The Building Centre. U međuvremenu smo dobili i fotografije s terena o ugroženom Dubrovniku, koje su zorno pokazale što se događa u mojoj domovini u tom trenutku. Osnovni je cilj Zaklade od samih početaka promocija kulturne baštine Hrvatske. Pomoć i obnova spomenika kulture i baštinskih knjižnica, preventivna zaštita liturgijskoga crkvenoga ruha, arhiva, vrtova i umjetničkih predmeta općenito te pomoć i edukacija stručnjaka i studenata iz RH.

Tko su članovi ITCM-a?


- Od samoga su početka uz nas bili broji stručnjaci i uglednici, Sir Roger de Grey, predsjednik Royal Academy of Arts, Sherban Cantacuzino, ugledni britanski arhitekt, Viscount John Julius Norwich, poznati engleski povjesničar i putopisac te kapetan Ante Jerković, naš Dubrovčanin. Nakon smrti moga supruga, naši su sinovi Henry i Johnny postali povjerenici Zaklade, uključio se i gosp. Peter Stormonth Darling, potom Sir Timothy Clifford, poznati povjesničar umjetnosti i bivši direktor galerija i muzeja Škotske. Članica je i The Hon, dr. Anna Somers Cocks, ugledna povjesničarka umjetnosti koja od 1991. vodi mjesečni list The Art Newspaper, u kojemu objavljuje članke o Hrvatskoj.

Što biste istaknuli kao najvažniju obnovu u vrijeme i nakon Domovinskoga rata?


- Istaknula bih svakako koncerte Ive Pogorelića za Dubrovnik i Vukovar. Koncerti za Dubrovnik 1992. u Royal Festival Hallu, potom 1994. s Belgian National Orchestra u Palace des Beaux Arts u Bruxelles. Tim je sredstvima obnovljen krov palače dubrovačkog ljetnog festivala. Organizirali smo ponovo koncert Ive Pogorelića u Royal Festival Hallu u Londonu 1999., za obnovu krova rizalitnoga dijela Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz.

Kako ste pomogli obnovu spomenika u Hrvatskoj?


- Pomogli smo sestrama benediktinkama u Trogiru obnovu tornja u samostanu. Osobito su važne donacije The Headley Trust, našega najvažnije donatora! Pomogli smo obnovu kupole šibenske katedrale, zvonika katedrale sv. Lovre u Trogiru, Arboretuma u Trstenu. U Dubrovniku crkvu sv. Vlaha, franjevački i dominikanski samostan i knjižnice. U suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu restaurirali smo zbirku slika te arhiv glazbala. Pomogli smo obnovu katedrale u Korčuli, Zbirku Baltazara Bogišića u Cavtatu itd. Teško se svega sada sjetiti. Tijekom godina pokrenuli smo uzgoj lana i ručnu izradu tradicionalnih lanenih ručnika, koja je potpuno zaboravljena nakon 2. svjetskog rata. Suradnja je realizirana s Pučkim otvorenim učilištem u Ivanić-Gradu, no, nažalost, Republika Hrvatska nije prepoznala ovaj projekt, nije se uključila i taj je projekt danas vrlo skučenih razmjera. Također, pomogli smo i Gradskom muzeju u Sisku donacijom Headleyja Trusta da formiraju svoju restauratorsku radionicu.

Kako ste pomogli Slavoniji za vrijeme Domovinskog rata?


- S obzirom na to da sam rođena u Đurđenovcu, osobito sam ponosna na pomoć svom rodnom kraju! Prvi sam puta posjetila ratom razrušen Osijek krajem siječnja 1993., kada sam upoznala Zdenku Predrijevac, koja mi je pokazala razrušene spomenike kulture. U Osijeku sam tom prilikom vidjela štete na osječkom kazalištu, o čemu sam napisala čanak u časopisu organizacije Europa Nostra i pomogla obnovu, za koju sam u prosincu 1994. primila i priznanje HNK-a. Tada sam u Osijeku vidjela i oštećenja na crkvi sv. Petra i Pavla. Gotovo su svi vitraji bili oštećeni. Uočila se potreba osnivanja radionice za vitraje, koja tada u Hrvatskoj nije postojala, i u suradnji sa Zdenkom Predrijevac osnovala sam radionicu za restauriranje vitraja, koja i danas uspješno radi. Uz pomoć tadašnje direktorice Victoria & Albert Museum u Londonu, Lady Elizabeth Esteve-Coll, koja je razumjela naše potrebe, u Osijek je doputovao stručnjak za vitraje Drew Anderson, koji danas vodi radionicu za vitraje u Metropolitan Museumu u New Yorku. Drew je nekoliko puta posjetio Osijek i osposobio jednu skupinu mladih ljudi za izradu vitraja. Na poticaj Drewa Andersona došli su dva tjedna i u London na usavršavanje u atelijer tvrtke Goddard te posjetili katedrale u Engleskoj koje imaju radionice za vitraje. Njihov boravak je pomogao British Council.

Pomogli ste i obnovu vitraja na osječkoj konkatedrali i u Belom Manastiru?


- ITCM je u listopadu 1994. organizirao aukciju Art for Art - Umjetnost za umjetnost, u aukcijskoj kući Bonhams. Prihod s aukcije podijeljen je između šibenske katedrale i osječke (danas) konkatedrale. Preko Victoria & Albert Museum, uz pomoć Lady Elizabeth Esteve Coll i njezinoga stručnjaka Drewa Andersona, ceha The Worshipful Company of Glaziers and Painters of Glass donirao je novac za vitraje crkvi sv. Martina u Belom Manastiru, koji su postavljeni 2002. No ne smijemo zaboraviti nedavni posjet Princa Charlesa i njegove supruge Vojvotkinje od Cornwalla Hrvatskoj 2016., kada su boravili i u Osijeku, gdje je u konkatedrali sv Petra i Pavla bila organizirana posebna izložba o radionici vitraja, kao i u Belom Manastiru, gdje se jasno vidjela pomoć koju je Velika Britanija iskazala našoj zemlji. Na moj poticaj u Slavoniju je doputovao renomirani engleski stručnjak za dvorce i perivoje, Marcus Binney. U Slavoniji je obišao sve dvorce i svoja opažanja opisao u jednom poglavlju knjige Croatia: Aspects of Art, Architecture and Cultural Heritage, koja je objavljenja 2009.

Spomenuli ste da pomažete edukaciju stručnjaka i studenata iz Hrvatske?


- Naša pomoć usmjerena je prema studentima konzervacije/restauracije, potom prema našim stručnjacima preko stipendija, kao što je npr. The Attingham Trusta u kotizaciji za konferencije. Stručnjaci dolaze na edukaciju u ugledne londonske muzeje Victoria & Albert Museum, British Museum... Važna nam je nabava publikacija institucijama i osobama u Hrvatskoj. Pretplaćujemo ih na stručne časopise i svjetska strukovna udruženja te pomažemo izdavanje knjiga. Ponosna sam na knjigu koju je izdala naša zaklada s grupom autora koji su pisali o bogatoj kulturnoj baštini Hrvatske Croatia: Aspects of Art, Architecture and Cultural Heritage.

Dobili smo informaciju da planirate donirati svoju knjižnicu novoutemeljnom studiju Povijesti umjetnosti u Osijeku?


- Da, namjeravam donirati neke knjige iz moje bogate knjižnice novoosnovanom studiju Povijesti umjetnosti u Osijeku na Filozofskom fakultetu kako bih pomogla napore oko utemeljenja novog studija i povezala Osijek s Londonom.

Imate li još kakvih planova za pomoć Osijeku i Slavoniji?


- Ako mi se netko obrati s nekom zamolbom, bit će mi drago. Posebice sam otvorena za edukaciju mladih konzervatora i restauratora. Osobito su važne struke koje se bave očuvanjem kulturne baštine. To je temelj naše prošlosti i kulture koju još više cijenite kada ste udaljeni od nje i promatrate ju s nostalgijom!

Koji su daljnji ciljevi ITCM-a?


- Ciljevi ostaju isti, no u suženom opsegu. Stručnjaci i uglednici u Engleskoj često me nazivaju ambasadoricom Hrvatske. Od 1991. dosta sam učinila za svoju domovinu. Dobila sam 1995. odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, u Vukovaru 1998. primila Povelju Europe Nostre, a 2015. i posebno priznanje u sklopu nagrade "Vicko Andrić", koju dodjeljuje Ministarstvo kulture RH za postignuća na području zaštite kulturne baštine, što mi je osobito drago, jer je prepoznat napor koji ulažem već desetljećima.

Doc. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, kao sudionica ovogodišnje stipendije Royal Collection Studies, svjedoči o njezinu ugledu u Engleskoj jer su u razgovorima s direktorom Royal Collection Timom Knoxom, izvršnom direktoricom The Attingham Trusta Annabel Westman i Trustee Dianom Berry, svi pohvalili angažman Lady Beresford-Peirse u promociji Hrvatske i edukaciji mladih, a neki od njih su bili s njom ili na njezin poticaj u Hrvatskoj.


Narcisa Vekić
Donirat će neke knjige iz svoje bogate knjižnice studiju Povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike