Sport
DERBI U ZNAKU OSJEČANKI

Split praznih ruku, primat
je vraćen na Mačkamamu
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Pogotkom Monike Conjar “zečice” su zadržale maksimalni učinak u Prvoj ligi

Nakon što su dugo bile nedodirljive, Osječanke su zazivale državnu konkurenciju i definitivno su ju dobile u ekipi Splita, koja je protekle sezone zaključila državnu dominaciju popularnih "zečica" prekinuvši im niz od 12 titula prvaka Hrvatske, od ukupno 22, koliko je, do sada, završilo u vitrinama Mačkamame.

Na tom se igralištu jučer (od)igrao najveći državni derbi ženskog nogometa, koji je ujedno bio prvi od četiri ovosezonska međusobna sučeljavanja tih dviju uvjerljivo najboljih ekipa države jer je elitno natjecanje od ove sezone reducirano na osam sudionika koji će se, nakon dva kruga utakmica, podijeliti u dvije skupine, a u onoj za prvaka nedvojbeno će igrati štićenice osječkog trenera Tihomira Rudeža i splitskog Božidara Miletića.

Kako ekipe i Osijeka i Splita imaju više A-reprezentativki, odgodile su ovaj susret sedmog kola i odigrale ga u nedjelju, nakon što su u devet prethodnih nastupa oba sastava upisala isto toliko pobjeda. U jučerašnji okršaj Splićanke su ušle kao vodeće zbog znatno bolje gol-razlike, a sada će zimovati na drugom mjestu, iza Osječanki koje su nastavile sa stopostotnim učinkom zahvaljujući pogotku za koji su domaće igračice jučer bile bolje na maglovitoj Mačkamami. Stoga je i bilo, moguće, samo tristotinjak gledatelja koji su pozdravili vraćanje, bar zimskog, primata u slavonsku metropolu zahvaljujući pogotku Monike Conjar, koja je ljetos crveni dres Splita zamijenila bijelo-plavim Osijeka i bila igračica odluke svladavši (73.) gostujuću vratarku iz Brazila Alves. Akcija je potekla zdesna, gdje je Lojna probila bok i vratila na 16 metara do Conjar, čiji je prizemni udarac od desne vratnice završio u mreži, nakon čega je sretna strijelkinja otrčala u zagrljaj dečku Kristijanu Lovriću, napadaču Gorice, koji je jučer došao bodriti djevojku i veseliti se uspjehu njezine nove ekipe. Zasluženo, iako su gošće već nakon nekoliko sekundi zaprijetile udarcem Pezelj izvana u desni donji kut, odakle je mlada vratarka Slanovic paradom izbila loptu te podignula suigračice. Pet minuta poslije Lojna je prizemno šutirala, a Alves nespretno i kratko odbila do natrčale Balić, čiji je udarac na gol-crti zaustavio crveni blok. Do odmora se zatim igralo obvezno između 16-eraca i neuobičajeno čvrsto za ženski nogomet.

U nastavak su domaće igračice ušle odlučnije, a u 68. minuti im je splitska vratarka čudesnom obranom onemogućila vodstvo poslije dulje akcija, koju je pokušala završiti Šalek udarcem sa 16 metara, koji se od bloka odbio ulijevo na glavu Balić, koja je zatim loptu prebacila na suprotnu stranu do natrčale Lojne, u čiji je udarac iz blizine Alves ušla te spriječila sigurni pogodak. Pet minuta nakon toga to joj nije pošlo za rukom, tako da su se domaće zasluženo veselile i podignule optimizam da će primat vratiti na Mačkamamu, gdje stasava nova generacija iz koje je tercet igračica dobio priliku i u jučerašnjoj završnici najvećeg derbija hrvatskog ženskog nogometa.

Dražen Lekšan
OSIJEK       1 (0)

SPLIT       0

OSIJEK - Igralište “Mačkamama”. Vrijeme maglovito i hladno. Teren dobar. Gledatelja: 300. Sutkinja: Ivana Martinčić (Koprivnica) 7. Strijelac: 1:0 Conjar (73). Žuti kartoni: Culek, Lojna i Maltašić (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.

OSIJEK: Slanovic 7, Bulut 7, Culek 6,5, Nevrkla 7,5, Baban 6,5, Balić 7, Lojna 7,5, Conjar 7,5 (od 90. Lucić -), Kunštek 6,5 (od 78. Pranješ -), Šalek 7 (od 88. Pernar -), Maltašić 6,5.

SPLIT: Alves 7, Dulčić 6, Smiljković 6,5, Pezelj 6,5, Lubina 7, Dujmović 7, Hadžić 6, Pedić 6, Bukač 7, Kolgjeraj 6 (od 81. Gegollaj -), Bošnjak 7.

IGRAČICA UTAKMICE: monika conjar (osijek)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku