Novosti
UDRUGA CESTOVNIH PRIJEVOZNIKA:

Za istok zemlje samo dva granična prijelaza?!
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Nakon što su već nekoliko puta izražavali svoje nezadovoljstvo Pravilnikom o tranzitnom prometu i prijetili prosvjedima pa od njih odustajali, članovi Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika u subotu su najavili mogućnost iskazivanja građanskog neposluha.

Na konferenciji za novinare predsjedništvo Udruge izvijestilo je kako su članovi ogorčeni zbog nepostojanja interesa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za rješavanje problema na koje se, kako kažu, već duže upozorava. Prije svega, riječ je o ograničenju u prekograničnom teretnom prometu sa Slovenijom što je, ističu, presedan u europskim okvirima. "Radi se o ograničenju prometovanja vozila iznad 7,5 tona na većini graničnih prijelaza. Dobili smo mogućnost da prema granici mogu ići samo teretna vozila iz tih pograničnih županija. Najveći problem je ostao istok Hrvatske gdje vozila iz tog dijela zemlje mogu ići samo na dva granična prijelaza Breganu ili Macelj", rekao je predsjednik Udruge Dragutin Kranjčec. Dodao je da je na tim graničnim prijelazima kompletni tranzitni promet s područja Balkana i da su oni jednostavni preopterećeni. Dugim čekanjima stvaraju se dodatni problemi za hrvatske autoprijevoznike i stavlja ih se, mišljenja je Kranjčec, u neravnopravan položaj. Podsjetio je da je formirana mješovita komisija koja je zajedno sa slovenskom stranom do kraja godine trebala riješiti spomenute probleme.

“Kraj godine bliži se i mislimo da će ti problemi ostati za drugu godinu. Mi autoprijevoznici više to ne želimo tolerirati”, poručio je Kranječec, i najavio da će resornom ministarstvu dati krajnji rok do kada se trebaju očitovati o zahtjevima Udruge, odnosno hrvatskih autoprijevoznika. H