Novosti
DOSTUPNO I ZA HRVATSKE PACIJENTE

Gensko testiranje od iduće godine
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Hrvatski pacijenti koji boluju od metastaskog raka od iduće bi godine trebali pristupiti genskom testiranju, tj. utvrđivanju specifične genske mutacije svakog pojedinog tumora, što će biti novi alat onkolozima da svakom pacijentu odrede ciljanu terapiju koja najbolje djeluje na njegov tumor. Gensko testiranje predstavlja veliku nadu za pacijente s uznapredovalim metastatskim rakom, jer će poboljšati kvalitetu njihova života i rezultate liječenja.

Zahvaljujući velikom projektu u području personalizirane medicine, koji podupire farmaceutska tvrtka Roche s 90 milijuna kuna, u KBC-u Zagreb bit će otvoren nacionalni Zavod za personaliziranu medicinu, odnosno laboratorij za gensko testiranje s 30-ak zaposlenih koji će biti educirani za provedbu potrebnih procedura. Osnivanje laboratorija prvi je korak, dok će u drugoj fazi biti pokrenuta baza podataka u onkologiji radi praćenja rezultata liječenja, a koja bi trebala pridonijeti razvoju hrvatskih i međunarodnih znanstvenih istraživanja u onkologiji. U KBC-u Zagreb i sada se provodi tzv. gensko profiliranje, cijena jednog testa je 29.800 kuna i pokriva ga HZZO, no otvaranjem laboratorija testiranje će biti dostupno mnogo većem broju oboljelih. Trenutačno se radi na uspostavi IT sustava za prikupljanje podataka nužnih za praćenje liječenja i umrežavanje hrvatskih centara koji liječe onkološke bolesnike.

Radna skupina Ministarstva zdravstva i kompanije Roche definira detalje projekta koji bi trebao zaživjeti sredinom iduće godine. “U Hrvatskoj možete očekivati ono što mi radimo u Švicarskoj, ciljanu personaliziranu terapiju za bolesnika na temelju molekularnog profila tumora koji smo utvrdili”, najavljuje voditelj Laboratorija za gensko testiranje Sveučilišne bolnice u Zürichu Martin Zoche. H
U KBC-u Zagreb bit će otvoren nacionalni Zavod za personaliziranu medicinu
Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića