Regija
VINKOVAČKI SLIKAR DAMIR ZDEP IZLAŽE U SALOONU

Dok slika, sluša glazbu pa se i ona našla na slikama
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Grad bi trebao mladima dati mjesta i uvjete za rad, razmjenu ideja, kaže Zdep

VINKOVCI - Još početkom rujna u kultnom vinkovačkom kafiću Saloon, koji sve više prerasta u glazbeni i slikarski klub, postavljena je izložba vinkovačkog umjetnika Damira Zdepa, koji se predstavlja novijim radovima uglavnom vezanim uz glazbu pa je tu najviše portreta poznatih rockera i prizora s koncerata. Vinkovački 43-godišnji umjetnik nema formalno akademsko obrazovanje jer nije uspio upisati visokoškolsku likovnu ustanovu iako je dva puta pokušao. Maturirao je za elektrotehničara u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, što je, kako sam ocjenjuje, bio totalni promašaj.- Kao dijete sam bio prilično introvertiran. Dovoljan bi mi bio komad papira i olovka da se zabavim i tako sam provodio vrijeme. Kada ne bi bilo papira, stradavali su zidovi, namještaj i sve drugo na čemu sam mogao nešto nacrtati. Iako je s početkom školovanja introvertiranost nestala, olovka i papir su mi zauvijek ostali obvezni rekviziti. Činjenica da se nisam akademski uobličio nije za mene samo mana već i prednost jer nisam vezan uz pravac i tehniku, prebacujem se s tehnike na tehniku, s pravca na pravac. Kombiniram po volji, istražujem, uživam i ne opterećujem se koliko je određena slika umjetnička po ne znam čijim kriterijima, dok zadovoljava moje kriterije - pojašnjava svoju "slikarsku poetiku" Zdep dodajući kako pravoga uzora zapravo nema, mada se divi mnogima.



- Neki kubisti su mi strašni, posebni umovi. Kada bih rekao Picasso, mnogi će reći "ništa novo", ali to je ono... ono nešto drugačije, nešto ludo. Ovo u Saloonu mi je treća izložba, ali prva koja ima glavu i rep, na koju sam ponosan. Dok slikam, slušam glazbu, pa je posve logično da je ta glazba morala jednoga dana završiti na platnu, papiru, drvu ili već gdje. Na otvorenju izložbe mi je svirao moj prijatelj Iggy, doktor usne harmonike, također bez diplome, jednako, ako ne i više marginaliziran od mene. On svira slike, a ja slikam muziku. Logična kombinacija. Zato i jesam išao na to da takva izložba treba biti u prostoru poput rock-caffea, a ne u lijepo osvijetljenoj galeriji. Nasmijana lica dragih prijatelja koji su došli na otvorenje, poticaj su mi za dalje, iako moram priznati da sam to htio malo gurnuti u stranu - kaže vinkovački umjetnik. Sebe više ne ubraja u mlade umjetnike tako da ne govori u svoje ime i u ime svoga naraštaja, ali misli kako su mladi umjetnici potrebni Hrvatskoj i, prema njemu, jako dugo u Hrvatskoj nismo imali nešto umjetnički posebno vrijednoga.

- Zadnje što se kod nas dogodilo vrijedno spomena je Knifer i Novi kvadrat. Strip se isto kod nas tretira gotovo kao šund, a ima puno vrijednih autora pa i ovdje, u našoj blizini. To je prije svega zato što trenutna stara prosječna garda ne daje mjesta drugima i drugačijima. Kolač bi se dijelio na previše komada... - kritičan je Damir Zdep i misli da bi Grad trebao mladima, posebice umjetnicima, bez obzira na to jesu li akademski obrazovani ili samo rade ono što vole i u što vjeruju, dati mjesta i uvjete za rad.

- Bilo bi dobro kada bi lokalna zajednica to prepoznala i dala na korištenje besplatno, mladim slikarima, glazbenicima, krojačima i svim ostalim kreativcima koji imaju što reći, izraziti se, napraviti nešto, ali nemaju to gdje. Neka rade, druže se, izmjenjuju ideje... možda se dogodi nešto veliko. Ne samo u likovnoj umjetnosti, u umjetnosti općenito - iznosi svoje ideje Damir Zdep i vjeruje u bolje dane.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike