Osijek
POSLJEDNJI SAJAM ANTIKVITETA U 2019.

Među starinama šetali
Sveti Nikola i Krampus
Objavljeno 8. prosinca, 2019.
“Sinergija Sajma antikviteta i Adventa u Osijeku kruna je jako uspješne trustičke sezone u Osijeku”, rekao je Uranjek

Svi su putovi u subotnje jutro vodili u Tvrđu, na tradicionalni Sajam antikviteta na Trgu Svetog Trojstva, koji je u svome prosinačkom izdanju jednostavno bio neodoljiv. Kako i ne bi bio takav kada se njegovo posljednje ovogodišnje izdanje vremenom i lokacijom poklopilo s nizom zanimljivih događanja Adventa u Osijeku.

Dok su zaljubljenike u starine privlačili predmeti iz zaboravljenih vremena, drugi su uživali u mirisnom kuhanom vinu i ponudi različitih sitnica s božićnim predznakom.

"U ponudi imam klasične ukrasne vijence, ali od prirodnih materijala, u cijelosti ručno rađenih, kojima se može ukrasiti bilo koji dio doma. Još uvijek prodajem i adventske vijence, a kako sam cijenu malo spustila jer se prva svijeća palila još prošlu nedjelju, oni mi još i najbolje idu", rekla nam je prodavačica Zdenka.

Ni Milenko, koji se pak na Sajmu držao svoj uobičajenog, kako duhovito kaže, "tavanskog repertoara", nije se žalio na promet.

"Već do 11 sati zaradio sam više nego ukupno za posljednja dva puta što sam bio u Osijeku. Jedan mi je kupac uljepšao jutro jer je bez puno pogovora platio punu cijenu za ručni mlinac koji mi je dugo stajao. Sada se samo pitam tko je bolje prošao, on ili ja", priča uz smijeh Milenko.

One najmlađe koji su Sajam došli posjetiti u pratnji roditelja, baka i djedova, iznenadili su Sveti Nikola i strašni Krampus. Oduševljenje popraćeno pokojom suzom stoga nije zbog ovih neočekivanih gostiju izostalo.

Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka, istakno je kako se kombinacija Sajma antikviteta i Adventa u Osijeku pokazala kao pun pogodak.

"Ovo je kruna turističkog uspjeha Osijeka u 2019. godini koji je u 11 mjeseci zabilježio 123.000 noćenja, a u cijeloj 2018. zabilježeno je njih 111.000! Nastojimo upravo ovakvom sinergijom manifestacija u naš grad privući što više turista, i to se, očito, pokazalo odličnim receptom",rekao je Uranjek.

Ivana Solar
Razglednica osječkog Sokolskog doma
Razglednica osječkog Sokolskog doma tiskana je u nakadi poznate tvrtke Milana Dirnbacha koja je u Osijeku djelovala između dvaju svjetskih ratova. Sokolski je dom sagrađen i svečano otvoren 1929. godine i ove godine obilježavamo njegovu devedesetu obljetnicu. Izgradila ga je slavna osječka tvrtka Axmann-Main-Rožić, a prekrasni Malinovi kolorirani nacrti pročelja ove zgrade čuvaju se u Državnom arhivu u Osijeku. Na monumentalnoj zgradi s četiri jonska stupa koja drže trokutasti zabat nalazi se i naziv ustanove.: SOKOLSKI DOM:. Prilikom svečanog otvorenja cijelim su gradom defilirale sokolske postrojbe, a vrhunac svečanosti bio je slet. Zgrada Sokolskog doma u nekoliko je navrata poslužila i kao izložbeni paviljon Osječkog velesajma koji se od 1925. do 1932. održavao svakog proljeća i jeseni. Od nedavno je zgrada temeljito obnovljena, vraćen joj je izvorni naziv i nadograđena je kako bi mogla i dalje služiti svojoj izvornoj svrsi.
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike