Regija
DAN OTVORENIH VRATA SLATINSKE UKLA-e

Zajedno s obiteljima liječenih alkoholičara proživljavaju njihovu patnju
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
SLATINA - Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina (UKLA) označilo je Danom otvorenih vrata.

Predsjednica Ksenija Vujanović Juras rekla je da će Udruženje u siječnju iduće proslaviti 45. obljetnicu osnutka prvoga kluba liječenih alkoholičara u Slatini. Uz pomoć dr. Vladimira Hudolina, taj klub je 31. siječnja 1975. utemeljila dr. Marija Turk Kuči, koja je i danas velika potpora stručnom vodstvu i članovima UKLA-e.

– Malo je udruga koje rade toliko dugo u kontinuitetu, a nismo imali prekid u radu ni tijekom Domovinskog rata. S vremenom su nastala četiri kluba, a svojedobno ih je bilo i po poduzećima i općinama na širem slatinskom području. Godine 1979. osnovano je i Savjetovalište za alkoholizam, koje 1996. prerasta u Teritorijalni alkohološki centar pod vodstvom sestre Višnje Kajzer, koja je tijekom godina, kao i svi voditelji klubova, prošla dodatnu edukaciju iz alkohologije. Ekipirani smo potpuno, za razliku od mnogih drugih sredina, tako da uz liječnike, medicinske sestre, psihologe, imamo i socijalne radnice, a imamo 21 stručnog radnika koji se brinu o članovima kojima je apstinencija promijenila način života i ponašanja. Nemamo problema s prostorom za rad, na čemu zahvaljujem županijskom Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravstvo – rekla je Vujanović Juras.

Tajnica UKLA-e Slatina i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja VPŽ Višnja Kajzer održala je predavanje o temi "Za nasilje nema opravdanja", s podnaslovom "Progovorimo o nasilju i prijavimo ga!".

Svoju potporu Udruženju klubova liječenih alkoholičara Slatina iskazali su predstavnici županijskog Doma zdravlja, Patronažne službe, Centra za socijalnu skrb Slatina, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Udruge umirovljenika Slatina i Ogranka Matice hrvatske u Slatini. Svima se na dolasku zahvalila i dr. Marija Turk Kuči, koja je podsjetila na činjenicu da je alkohol toliko proširen da prati čovjekov život od rođenja do smrti. Posebno je naglasila da je UKLA svojevrsna obiteljska zajednica u kojoj članovi stručnog tima, svaki sa svog aspekta djelovanja, ulaze u vrlo duboke emocionalne i psihološke odnose s obiteljima koje dolaze u klub, te zajedno proživljavaju njihovu patnju.

– To nije nimalo lak posao, ali vrijedan je truda – zaključila je dr. Turk Kuči. P. Žarković
Godine 1979. osnovano Savjetovalište za alkoholizam 1996. prerasta u Teritorijalni alkohološki centar
45

godina postojanja Udruženje klubova liječenih alkoholičara proslavit će u siječnju iduće godine
Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike