Svijet
KATASTROFALNO STANJE I NELJUDSKI UVJETI

Migrantski kamp Vučjak bit će rasformiran idućeg tjedna
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Migrantski kamp Vučjak kod Bihaća bit će rasformiran do kraja idućeg tjedna, a sve osobe koje se tamo nalaze, bit će premještene u kampove u kojima postoje humaniji uvjeti za njihov smještaj, potvrdio je u petak ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.


Dogovor o tome postignut je tijekom sastanka koji je Maktić održao s predstavnicima vlasti Unsko-sanske županije, a pojasnio je kako će migranti iz kampa Vučjak biti raspoređeni unutar drugih kampova, koji trenutačno za to imaju kapacitete, dok se ne osposobi novi migrantski centar, koji je planiran u napuštenoj vojarni u Blažuju kod Sarajeva. "Dogovoreno je da se migranti početkom idućeg tjedna izmjeste s ove lokacije u druge prihvatne centre izvan Unsko-sanske županije te da se ovaj neformalni kamp zatvori", stoji u priopćenju Ministarstva sigurnosti dostavljenom medijima nakon sastanka Mektića s predsjednikom vlade Unsko-sanske županije Mustafom Ružnićem. Postignut je i dogovor kako je unutar te županije nužno uspostaviti novi prihvatni centar izvan naseljenih mjesta, u koji bi se postupno izmjestili migranti iz prihvatnih centara Bira i Miral, koji se nalaze u Bihaću, odnosno Velikoj Kladuši. U kampu Vučjak trenutačno boravi između 500 i 600 ilegalnih migranata. Oni borave pod plastičnim šatorima, bez grijanja, tekuće vode i električne energije na lokaciji koja je bivši deponij i blizu je minskih polja. Trenutačno zatvaranje Vučjaka zatražila je i u utorak povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je stanje u tom improviziranom kampu opisala "katastrofalnim".
"Vučjak se mora zatvoriti još danas. Ako se to ne dogodi, ljudi će ovdje početi umirati", kazala je Mijatović, koja je na Vučjak stigla u sklopu trodnevnog posjeta BiH, organiziranog kako bi se osobno uvjerila u razmjere problema ilegalnih migracija s kojim je suočena Bosna i Hercegovina. Povjerenicu Vijeća Europe u Vučjaku je dočekalo na stotine promrzlih migranata, koji su protekli noć proveli pod šatorima prekrivenim snijegom, bez grijanja, tekuće vode i električne energije. Neki od njih imali su na nogama samo ljetnu obuću, odnosno plastične natikače. Okruživši povjerenicu Mijatović, uglas su uzvikivali kako im se mora pomoći jer tu ne mogu ostati. Sve je proteklo uz pojačanu prisutnost policije, a stanje je na trenutke bilo jako napeto. H
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike