Crna kronika
ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO OSIJEK

Optužnica vozaču koji je pijan sletio s ceste i skrivio smrt suvozača
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
OSIJEK - Zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom Županijsko državno odvjetništvo Osijek podignulo je protiv 59-godišnjaka optužnicu. Njega se optužuje da je 16. lipnja ove godine u pijanom stanju izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo njegov suvozač, Ante K. iz Bizovca.Optužnicom, podignutom pred Županijskim sudom u Osijeku, odvjetništvo 59-godišnjaka tereti da je kobnog dana oko 20.45 sati u Lacićima, iako svjestan da je prethodno konzumirao alkoholna pića i da zbog toga nije sposoban za sigurnu vožnju, kao i da time može ugroziti druge sudionike u prometu, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od najmanje 1,93 promila upravljao osobnim automobilom kolnikom Ulice Vladimira Nazora iz smjera sjevera prema jugu. Vozio je brzionom od oko 69 kilometara na sat koja je bila nedopuštena i neprilagođena osobinama i stanju ceste. Tereti ga se da je zbog alkoholom smanjenih vozačkih sposobnosti te nedopuštene i neprilagođene brzine vozila, dolaskom do lijevog zavoja, izgubio kontrolu nad upravljačem te sletio u odvodni kanal ispred kućnog broja 16 spomenute ulice. Pedesetdvogodišnji suvozač u njegovu vozilu zadobio je niz teških i za život opasnih ozljeda od kojih je preminuo na mjestu nesreće.

Vozač i suvozač bili su na nogometnoj utakmici koja se 16. lipnja održavala u Lacićima. "Ante je bio dobar kao kruh. Bio je jako vrijedan i uvijek je bio spreman svima pomoći", kazali su nam tada Bizovčani o tragično preminulom 52-godišnjaku.

Alkohol je jedan od četiri glavna ubojice u prometu, uz kojeg su i brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i mobitela za vrijeme vožnje. Koliki je problem alkoholiziranih vozača na hrvatskim cestama svjedoči i podatak da je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj u protekle dvije godine, bez prometnih nesreća, u prometu zaustavljeno 77.190 vozača koji su imali alkohola u krvi. Sve češće smo svjedoci i neslavnih "rekordera" koje policija zaustavlja i po gradovima s 4 i više promila alkohola u krvi, u svako doba dana.

Slična se nesreća zbila i 1. svibnja ove godine u Posavskim Podgajcima, u Ulici Matije Gupca. Vozeći auto pod utjecajem alkohola, 33-godišnjak iz Bošnjaka je zbog neprilagođene brzine kretanja, prilikom ulaska u zavoj, iz smjera Gunje prema središtu Posavskih Podgajaca, izgubio kontrolu nad Volkswagen Golfom požeških registracijskih oznaka. Vozilo je potom u nekontroliranom kretanju sletjelo u odvodni kanal ispred kolnog ulaza obiteljske kuće. U prometnoj nesreći na mjestu događaja preminuo je putnik u vozilu, 26-godišnjak iz Posavskih Podgajaca, a vozač je teže ozlijeđen. Obavljenim alkotestom utvrđeno je kako je 33-godišnjak bio pod utjecajem alkohola.

- Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu. Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor - bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu. Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola od 0,5 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,2 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti - pozivaju iz policije.

Sandra Lacić
Vozaču je nakon nesreće izmjereno 1,93 promila alkohola u krvi
SRUŠIO BICIKLISTICU
Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu optužilo je 83-godišnjaka da je 10. rujna u Ivancu, izlazeći iz parkiranog auta, neoprezno otvorio vrata u trenutku kad je rubom kolnika naišla 64-godišnja biciklistica. Vratima je udario u bicikl, a žena je pala i slomila ključnu kost.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike