Ekonomija
KORISTE INSEKTICID

Srpski se med ne može izvoziti u EU
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Jedan od najvećih otkupljivača meda u Srbiji koji izvozi u zemlje Europske unije polovinu srpskog meda namijenjenog izvozu u EU-u, upozorio je pčelare kako je izvoz domaćeg meda na tržište pojedinih država EU-a ugrožen zato što pčelari u Srbiji koriste insekticid koji inozemni kupci ne žele ni u najmanjim količinama u pčelinjim proizvodima. U priopćenju Saveza pčelarskih organizacija Srbije navodi se kako je zbog uporabe amitraza, široko korištenog insekticida kod domaćih pčelara, ugroženo 40 posto srpskog plasmana meda.
- Amitraz je detektiran u apsolutno svim vrstama meda koji se otkupljuju od Srbije. Njegova koncentracija u skladu je s regulativom, ali i najmanja količina označava med koji nije potpuno čist – upozorava otkupljivač i izvoznik srpskog meda u EU-u, i dodaje da mnogi preparati koji se koriste na domaćem tržištu sadrže amitraz, insekticid koji pčelari koriste za suzbijanje parazita varoa koji ugrožava pčele.
Od siječnja 2018. laboratoriji u EU-u primjenjuju nove metode za kontrolu amitraza i analizama se sada utvrđuju značajno veće vrijednosti, jer se ispituju i pojedinačne vrijednosti za tri njegova metabolita.
- Pojedini inozemni kupci traže da razina amitraza bude i deset puta niža od vrijedeće zakonske regulative. To znači da osim zakonski reguliranog sadržaja amitraza sada provjeravaju i njegove ostatke nakon razgradnje - navodi se u priopćenju srpskog otkupljivača i izvoznika meda.M.Flego
Prošle godine izvezli 2745 tona meda
U Savezu pčelarskih organizacija Srbije kažu da su kupci meda sve izbirljiviji, iako ovakva izbirljivost, kada je riječ o reziduu amitraza, nema stručno opravdanje. No, priznaju da je riječ o nezakonitoj primjeni amitraza, jer u Srbiji nema ni jednog lijeka koji je registriran na bazi amitraza. - Samo dva puta tijekom više godina dogodilo se da je u uzorcima meda nađen amitraz - jednom 20 ppb-a, a drugi put 40 ppb-a, a dopušteno je 200 ppb-a - kažu u Savezu pčelara Srbije. Srbija je lani izvezla 2745 tona meda - od toga 717 tona u Italiju, 360 u Njemačku i 23 tone u Francusku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana