Regija
POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA I GRAD KUTJEVO

Kupuju nekretninu za “Kuću graševine”
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
KUTJEVO

Požeško-slavonska županija i Grad Kutjevo bit će vlasnici buduće "Kuće graševine" u središtu Kutjeva. Županijska skupština prihvatila je prijedlog o kupnji nekretnine u vlasništvu Kutjeva d.d., zajedno s Gradom Kutjevom, ukupne površine približno devet tisuća četvornih metara. Kako stoji u donesenom zaključku, ova nekretnina u cijelosti odgovara potrebama projekta "Kuća graševine".

Županija i Grad Kutjevo ponudili su za nekretninu gdje će biti "Kuća graševine" 650.000 eura u kunskoj protuvrijednosti na dan uplate, a vlasništvo nad nekretninom bilo bi u jednakim dijelovima između Grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije. Polovinu iznosa Kutjevu d.d. trebali bi uplatiti do sredine 2020. godine, a preostali dio do sredine 2021. godine. O tome su se dogovorili krajem rujna, a na sjednici Županijske skupštine župan Alojz Tomašević naglasio je kako je dokumentacija za "Kuću graševine" vrijedna gotovo tri milijuna kuna, u čemu je obveza Županije 15 posto.

Projekt "Svijet graševine", čija je intencija razvoj kulture vinskog turizma u Požeško-slavonskoj županiji, imat će tri komponente, odnosno tri posebno osmišljena centra. Onaj središnji, nazvan "Kuća graševine", nalazit će se u Kutjevu, dok će u Pleternici informativni centar Svijeta graševine biti povezan s Muzejom bećarca, a u Pakracu će se u zgradi Spahijski podrum iz 18. stoljeća nalaziti centar za posjetitelje u kojem će se uz graševinu promovirati i tradicija bačvarstva i svjetski znamenitih bačvi od slavonskog hrasta.

“Svijet graševine” strateški je projekt Požeško-slavonske županije, koji povezuje pleterničko, pakračko i kutjevačko vinogorje, čiji je cilj razvoj kulture vinskog turizma. Sva tri centra obuhvaćala bi prezentacijski dio kroz povijest vinarstva do danas, edukacijsku komponentu, degustacijski dio, odnosno snažnu povezanost s privatnim sektorom koji će koristiti upravo ovaj prostor kao središnju točku, i multimedijski dio, koji će na inovativan način prezentirati ponudu širega područja.
B. Starčević Tesari
"Svijet graševine" strateški je projekt županije, koji povezuje pleterničko, pakračko i kutjevačko vinogorje
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike