Ekonomija
ZAHVALJUJUĆI INTERNETSKOJ TRGOVINI

Znatno je skočila dobit vlasnika tvrtke Belišće
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Britanski proizvođač ambalaže DS Smith izvijestio je o znatno većoj dobiti u prvoj polovini fiskalne godine zahvaljujući internetskoj trgovini koja podupire potražnju za ambalažom, ublažavajući utjecaj teškog makroekonomskog okruženja.
U šestomjesečnom razdoblju do kraja listopada kompanija je poslovala s prilagođenom operativnom dobiti od 351 milijun funti (450,33 milijuna dolara), što je povećanje od 15 posto u odnosu prema istom prošlogodišnjem razdoblju.
"Zahvaljujući vodećoj ulozi u elektroničkoj trgovini i održivim ambalažnim rješenjima, uspjeli smo ostvariti dobre rezultate unatoč teškom makroekonomskom okruženju i oscilacijama cijena papira", kazao je izvršni direktor Miles Roberts.
Prihodi su im porasli za četiri posto, na 3,2 milijarde funti, zakočeni slabijim obujmom prodaje i nižim prodajnim cijenama u poslovanju s papirom i reciklažom zbog slabije potražnje iz Azije. Kompanija ima teškoća s oscilacijama cijena papira i padom potražnje za industrijskom ambalažom, posebno zbog krize u njemačkoj automobilskoj industriji i regiji Beneluxa. U sjevernoeuropskoj regiji prihodi su im pali za sedam posto. Niže cijene papira posebno su pogodile njihovu profitabilnost na sjevernoameričkom tržištu, ali u DS Smithu procjenjuju da će njihova novootvorena tvornica valovitog ambalažnog kartona u Indiani s vremenom "znatno smanjiti“ utjecaj papira na poslovne rezultate. Zahvaljujući uzletu internetskih maloprodajnih tvrtki DS Smith je povećao marže i tržišni udio, a želi se riješiti manje profitabilnog poslovanja s plastikom. Očekuju da će dovršiti prodaju Olympus Partnersa, za 585 milijuna dolara, do kraja kalendarske godine. U Hrvatskoj DS Smith je uz tvrtku Belišće vlasnik proizvođača plastične ambalaže Kaplast iz Vojnića.
Također valja podsjetiti da DS Smith Belišće Croatia zapošljava gotovo 400 radnika (prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK) u 2018. godini zapošljavala je 373 radnika, kojima je ispaćena prosječna netoplaća od 6668 kuna). Glavni proizvodni pogoni sastoje se od dvaju papirnih strojeva i stroja za proizvodnju valovitoga kartona, doradnih strojeva za proizvodnju ambalaže te energetike i postrojenja za recikliranje starog papira i pripremu vlakana. "Ukupna proizvodnja u 2018. godini bila je 205 055 tona papira i 62 milijuna četvornih metara ambalaže. Glavni fokus povećanja proizvodnje usmjeren je na izvoz. Uz tradicionalna tržišta Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine plasman proizvoda usmjeren je na tržišta Italije, Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske i Njemačke. Od 926 milijuna kuna prihoda više od 67 % (dakle, 619 milijun kuna) ostvareno je na izvoznim tržištima. Izvoz po zaposlenom bio je veći od 1,7 milijuna kuna", podaci su HGK-a. H/Z.R.
U Hrvatskoj DS Smith je uz tvrtku Belišće vlasnik proizvođača plastične ambalaže Kaplast iz Vojnića
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora