TvObzor
MOVIE GENERATION: DRUGA SEZONA SERIJE “AMERIČKI BOGOVI”

Ekranizacija knjige kultnog britanskog pisca Neila Gaimana
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Impozantna priča koja je okupila vrhunsku glumačku ekipu smještena je u današnji SAD i prikazuje svijet u kojem napušteni drevni bogovi šeću zemljom

Bizarna, jedinstvena i šokantna serija koja je prvom sezonom oduševila fanove fantasy žanra i obožavatelje djela Neila Gaimana s drugom sezonom stiže na naše male ekrane. Ova uzbudljiva, svježa, raskošna, zaprepašćujuća, čak i eksplicitna, ekranizacija knjige kultnog britanskog pisca svakako je jedinstvena; ona je umjetnost jednako koliko je i zabava. Ovu višeslojnu seriju treba pratiti otvorena uma kako bi se osigurao potpuni doživljaj.

Impozantna priča koja je okupila vrhunsku glumačku ekipu smještena je u današnji SAD i prikazuje svijet u kojem napušteni drevni bogovi šeću Zemljom u svom tjelesnom obliku i životare na rubu društva. Bez ikakve predodžbe u što se upušta, glavni junak Shadow Moon kreće na put koji će ga odvesti u središte velike bitke između starih napuštenih bogova i novih modernih bogova suvremenog čovjeka. Druga sezona Američkih bogova donosi nastavak dinamike, visoku produkciju, moćnu kostimografiju, impresivnu vizualnu kvalitetu, uz izvrsne glumačke izvedbe nesvakidašnjih likova i pomaknutih karaktera. U drugoj sezoni bitka između starih i novih bogova neumoljivo ide prema kritičnoj točki jer se njihove sudbine isprepleću sa sudbinama ljudi. Dok g. Svijet planira osvetu zbog napada na sebe u prvoj sezoni, Shadow se udružuje s Wednesdayom kako bi uvjerio stare bogove da krenu punom snagom u rat. U čudnom novom svijetu živućih bogova promjena zahtijeva predanost, a za vjeru je potrebna žrtva.

Nastavljajući tamo gdje je prva sezona stala, prva epizoda smještena je u posljednju trećinu knjige, u kojoj Odin (Mr Wednesday) okuplja stare bogove koji su došli na američko tlo prije više od pet stoljeća zajedno sa svojim sljedbenicima, koji su u međuvremenu otišli s ovog planeta i nisu uspjeli prenijeti tradiciju, vjeru i njegovanje božanstava na svoje potomke. Boje se da se suvremeni svijet neće promijeniti i da će ostati zaboravljeni. Takve sumnje polako ali sigurno izvlači ono najgore iz njih. Međusobnu ljutnju, sumnju da su svi protiv njih, zaboravljajući da novi bogovi – Svijet, Media i Tehnologija već prijete da ih se zauvijek izbriše iz povijesti.

Uz Neila Gaimana kao autora istoimenog bestselera i producenta serije, na drugoj sezoni radili su briljantni Bryan Fuller (Star Trek: Discovery, Hannibal, Pushing Daises, Dead Like Me), Michael Green (Logan, Blade Runner 2049, Green Lantern), a na dijelu serijala i Jesse Alexander, Craig Cegielski, Stefanie Berk i Thom Beers.

Glumačka postava koja je utjelovila Američke bogove zbilja je impresivna: Ian McShane, Ricky Whittle, Gillian Anderson, Crispin Glover, kao i Emily Browning, Pablo Schreiber, Kristin Chenoweth, Orlando Jones, Jeremy Davies. U drugoj sezoni ekipi se pridružuju Dean Winters, Kahyun Kim i Devery Jacobs.

Druga sezona serije Američkih bogova počela je u ožujku 2019. Već su i same pisane najave potvrdile da se očekuje spektakularna sezona, a službeni trailer dodatno je zakuhao situaciju i najavio itekako dinamičan nastavak.

Starz je radio svim snagama na novim epizodama. Potrudili su se i producenti, a glumačka je postava ponovo na razini. Nakon određenih turbulencija u pozadini i tenzija između glumačkih i kreativnih vizija serija je na dobrom putu i fanovi mogu očekivati pravu poslasticu. Odlazak Bryana Fullera i Micheala Greena malo je pomaknula termine izlaska serije, no unatoč promjeni u stvaralačkoj postavi, tj. vodećem timu projekta, serija je zadržala estetsku i konceptualnu sličnost s prvom sezonom, ali je poprimila i nove nijanse. Nove epizode donose uzbudljive sukobe, a premijera je iza ugla, 16. prosinca prvi put lokalizirana na hrvatski, dostupna na TV kanalu. (N.K.)
PRVA SEZONA
l Američka televizijska mreža Starz krajem travnja 2017. izbacila je prvu epizodu serije temeljene na uspješnom romanu britanskog autora Neila Gaimana. Knjiga je kategorizirana kao kombinacija americane i fantasyja uz veliku dozu antičke i moderne mitologije. To vjerojatno zvuči jako zanimljivo i privlačno. No ono što dobijete čitanjem ove knjige, ne može se predvidjeti nikakvim žanrom ni ikakvim kratkim sadržajem. Nije ni čudo što su mnogobrojni fanovi knjige i samog autora jedva dočekali ekranizaciju. I nisu se razočarali. Seriju Američki bogovi 2017. počeli su raditi Bryan Fuller i Michael Green, ali su nakon obnove za drugu sezonu napustili poziciju showrunnera zbog kreativnih razloga, kao i budžeta, koji su uvelike premašili. Tu je uskočio Jesse Alexander, no i on je napustio rad na seriji sredinom sezone. Nove epizode nekako su sklepane za premijeru ovog ožujka, a Charles “Chic” Eglee već je predstavljen kao novi showrunner za treću sezonu. Eglee je posljednjih godina radio na prvoj sezoni Živih mrtvaca, drugoj sezoni Netflixova Hemlock Grove, trećoj i četvrtoj sezoni Dextera te na velikom dijelu The Shielda, za koji je i napisao desetak epizoda. Neil Gaiman je zasad jako zadovoljan izborom novog voditelja adaptacije, s kojim je već napravio početne razgovore kamo želi odvesti seriju u nadolazećim sezonama.
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike