Mozaik
FESTIVAL PUTNIKA KOFER U SLATINI: IVONA LOZIĆ O ČERNOBILU

Vrijedilo je posjetiti mjesto tragedije o kojoj se pričalo za vrijeme mog odrastanja
Objavljeno 6. prosinca, 2019.

Udruga za održivi razvoj i rekreaciju Motiv i gradska Turistička zajednica u okviru programa Prosinac u Slatini, nastavile su organizirati festival putnika pod nazivom Kofer, koji ove godine doživljava svoje treće izdanje. Prve večeri Kofera veliku skupinu zainteresiranih sugrađana u prostoru stalnog postava Zavičajnog muzeja Ivona Lozić povela je u Černobil, gdje je sa svojim društvom bila u travnju, neposredno prije obilježavanja 33. obljetnice havarije černobilske nuklearke.

Ivona Lozić diplomirana je inženjerka informatike i radi u maloj privatnoj tvrtki kao web-administrator, a voli putovati i upoznavati ljude i krajeve, pa svaki slobodni trenutak iskoristi za neko egzotično putovanje i za stjecanje nekih novih iskustava. Na svakom putovanju želi doživjeti nešto novo i nešto neobično. – Mislim da je bilo vrijedno posjetiti Čermobil, jer bilo je to svjedočenje događaju iz moga djetinjstva, velikoj tragediji o kojoj se pričalo za vrijeme mog odrastanja. Ja sam bila mala kad se to dogodilo, ali sjećam se maminih upozorenja da ne smijem izlaziti kad kiša pada. I ovaj posjet nisam doživjela kao posjet nekom zabavnom parku, bilo je to mjesto velike katastrofe i svi smo osjetili poštovanje prema stotinama tisuća ljudi koji su trpjeli posljedice – kaže Ivona.

Budući da je još uvijek riskantno posjetiti mjesto tako velike tragedije, jer zračenja su na mnogim mjestima u krugu od 30 kilometara od reaktora još uvijek velika i opasna, odluka o putovanju u Černobil i pripreme za taj put bili su Ivonina tajna. – Nikome nisam rekla da putujem, osim bratu, koji je bio moj kontakt u slučaju potrebe. Mami sam rekla tek nakon izlaska iz zone ekskluzije, kad sam bila sigurna da nisam ozračena. Jako sam strepjela kako će reagirati, mislila sam da će biti ljuta i da će vikati, a njezina je reakcija bila: "I ja bih išla s tobom“.

Černobilska tragedija dogodila se 26. travnja 1986. godine, kad je zbog eksplozije uništen jedan od četiri reaktora, pa su velike količine radioaktivne prašine otpuštene u atmosferu. Osobito je stradao gradić Pripjat, građen upravo za djelatnike elektrane i njihove obitelji, koji je danas grad duhova, jer u njemu nitko ne živi, i izgleda doista kao grad duhova, sablasno. U Pripjatu, Černobilu i desecima naselja zaraslih u šipražje vidljivi su samo ostaci nekadašnjeg života, konstrukcije željeznih kreveta, obuća, dječje igračke… Zabavni park s vrtuljcima i ukrasima postavljenim za prvosvibanjsku proslavu 1986. nikad nije proradio, a još uvijek podsjeća na vrijeme kad se nije na svakom koraku morala mjeriti radioaktivnost, kao što to posjetitelji Černobila iz cijeloga svijeta moraju danas. Mjesto černobilske tragedije ne može se danas posjetiti bez službenog vodiča, bez uređaja za neprekidno mjerenje radioaktivnog zračenja, bez detaljnih uputa o načinu ponašanja s popisom što sve nije dopušteno, i bez upozorenja da prekomjerno ozračeni posjetitelj ne može napustiti područje. Dovoljno da čovjeka preplaši i sama pomisao na posljedice jedne nuklearne elektrane, i da se ne usudi niti pomisliti koliko takvih elektrana ima u svijetu, ali i u najbližem susjedstvu.

Ivona kaže da putovanja u daleke zemlje zvuče egzotično, ali nisu veliki izdatak, jer društvo se uvijek uklapa u ono što može i traži povoljnije prijevozne karte.

- Povratna avionska karta za Barcelonu stajala nas je samo 200 kuna, isto i za Jordan, jeftino smo putovali u London, uvijek planiramo dosta mjeseci ranije i pratimo stranice koje prikupljaju različite informacije aviokompanija. Naša putovanja su individualna i sve sami organiziramo. Na taj način mnogo više i zapamtimo, jer se moramo dobro pripremiti. Eventualno u nekim gradovima uzmemo "free tour“, besplatne obilaske koje nude lokalni entuzijasti, a nagradimo ih napojnicom. Oni pričaju mnogo zanimljivije od plaćenih vodiča, i vode na mnogo zanimljivija mjesta - ispričala je.

Ivona je posjetila Gruziju, gdje je posebne dojmove ostavio uspon na ledenjak i posjet najvišem trajno naseljenom mjestu u Europi, zanimljivo je bilo noćenje u pustinji u Jordanu, na egzotičnom Kosovu drag je narod i fina hrana, nedavno je bila na Tajlandu, prošle godine posjetila je Kubu, a slijedi Grčka…

Petar Žarković
U Gruziji je posebne dojmove ostavio uspon na ledenjak i posjet najvišem trajno naseljenom mjestu u Europi
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike